Share

Brazilië heeft in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 juli 2022 onder leiding van de Zweedse bondscoach Pia Sundhage voor de achtste keer de Copa America Feminina gewonnen en dat door in Bucaramanga de finale van de 9de editie te winnen tegen het gastland Colombia.

Debinha, hier aan de bal tijdens het WK 2019 in Franrkijk, lukte het enige doelpunt vanop de strafschopstip! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Er waren 22.000 toeschouwers in het Estadio Alfonso López van Bucaramanga om de finale tussen het gastland Colombia en favoriet en meervoudig kampioen van Zuid-Amerika Brazilië aan het werk te zien. Colombia had onder leiding van bondscoach Nelson Abadía bijna halfweg de eerste helft via een vrije trap van Catalina Usme de eerste kans van de wedstrijd maar de Braziliaanse doelvrouw Lorena tikte de bal nog over haar doel. Het was een van de weinige keren dat er een bal binnen het doelkader terecht kwam. Beide teams probeerden het vooral met pogingen vanop afstand. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam er in het slot van de eerste helft via Debinha. Zij trapte de bal vanop de strafschopstip voorbij de Colombiaanse doelvrouw Catalina Pérez nadat ze kort daarvoor zelf in de zestien onderuit gehaald werd door Manuela Vanegas (0-1, 39ste minuut). Na afloop mocht Rafaelle Souza, die in Engeland bij Arsenal speelt, als captain van de Seleção Brasileira de Futebol Feminino. de trofee als eerste in de lucht steken!

Bekijk een samenvatting van de finale dankzij CAF:

DIGEST:

Finale Copa América Femenina 2022;

Zaterdag 30 juli 2022 – Estadio Alfonso López, Bucaramanga, 19 uur lokale tijd (2u in de nacht Belgische tijd);

Colombia – Brazilië 0-1 (rust: 0-1);

Doelpunt: 39′ Debinha 0-1 op strafschop.

Colombia speelde met: Catalina Pérez; Daniela Caracas, Daniela Arias, Jorelyn Carabalí, Manuela Vanegas; Daniela Montoya (captain), Lorena Bedoya (85′ Gisela Robledo); Linda Caicedo, Leicy Santos, Catalina Usme; Mayra Ramírez (63′ Diana Ospina).

Bondscoach: Nelson Abadía;

Kwamen niet in actie : Sandra Sepulveda, Natalia Giraldo, Angie Castañeda, Ángela Baron, Tatiana Ariza, Gabriela Rodríguez, Mónica Ramos, Liana Salazar, Elexa Bahr.

Brazilië speelde met: Lorena ; Antônia, Tainara, Rafaelle (captain), Tamires; Adriana, Angelina (8′ Duda), Ary Borges (67′ Gabi Portilho), Kerolin (67′ Luana); Bia Zaneratto (87′ Geyse), Debinha.

Bondscoach: Pia Sundhage.

Kwamen niet in actie: Natascha, Luciana, Leticia Santos, Kathellen, Duda Santos, Duda Sampaio, Gio, Fê Palermo.

Gele kaarten: 40′ Tainara (Brazilië), 52′ Lorena Bedoya (Colombia), 55′ Bia Zaneratti (Brazilië), 59′ Antônia (Brazilië);

Scheidsrechter: Laura Fortunato (Argentinië);

Assistent-scheidsrechters: Mariana De Almeida (Argentinië) en Daiana Milone (Argentinië);

Vierde ref: Adriana Farfán (Bolivia);

VAR-scheidsrechter: Zulma Quiñónez (Paraguay).

Toeschouwers: 22.000.

Voor nog meer over de Copa America Feminina 2022 ga naar:

Website Conmebol

En naar: 

Website Braziliaanse Voetbalbond CBF

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

PS: De Copa America Féminina vond voor het eerst plaats in 1991. Alleen Argentinië hield Brazilië ooit van de eindwinst en dat was op zondag 26 november 2006 toen het in Mar del Plata als gastland Brazilië in de finale met 2-0 versloeg dankzij doelpunten van Eva Nadia González (66ste minuut) en van Maria Belén Potassa (68ste minuut).

 

Share