Share

Op dinsdag 20 september 2016 kreeg de KBVB het verhoopte galaduel in Leuven tegen groepsfavoriet Engeland. Meer dan 6.700 toeschouwers kwamen naar Den Dreef in Leuven om hun supportershart te tonen en de allereerste kwalificatie van de Belgian Red Flames voor een groot tornooi mee op te fleuren en te vieren!

De Belgian Red Flames voor de aftrap in Leuven tegen Engeland! Foto - Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames voor de aftrap in Leuven tegen Engeland! Foto – Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Terwijl veel supporters nog aan het toestromen waren mocht Tessa Wullaert, de Belgische UWCL-finaliste van VfL Wolfsburg, om 19 uur stipt de wedstrijd op gang trappen en de Belgian Red Flames hadden meteen aanvallende bedoelingen maar de eerste helft had niet veel spectaculairs te bieden buiten een schot van Lucy Bronze naast (8ste minuut) en een hoekschop van Tessa Wullaert die door Jill Scott niet in eigen doel zoals het vanop de tribunes even leek maar in een nieuwe hoekschop aan de andere kant werd gekopt (30ste minuut). De 0-0-ruststand was na een evenwichtige wedstrijd ook een logisch resultaat halfweg.

Jill Scott zorgde voor Engels gevaar! Foto - Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Jill Scott zorgde voor Engels gevaar! Foto – Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na de pauze voerde Engeland de druk meteen op en dat resulteerde in een eerste kans van Jill Scott, helemaal alleen voor doelvrouw Justien Odeurs, maar ze trapte met rechts nog naast (48ste minuut). Drie minuten later zette Nikita Parris van Manchester City Ladies Karen Carney opnieuw alleen voor de Belgische doelvrouw maar de tegenwoordig bij Jena in de Bundesliga spelende Odeurs kon het schot van de Engelse middenveldster redden (51ste minuut). Net voor het uur kwam er dan een diepe vrije trap van Aline Zeler vanop rechts waarbij Elke Van Gorp met een kopbal voor de eerste Belgische bal binnen het kader zorgde. Doelvrouw Karen Bardsley tikte echter nog net over in hoekschop (59ste minuut).

Een record aantal toeschouwers kwamen hun Belgian Red Flames aanmoedigen in Leuven! Foto - Sportpix.be / David Catry

Een record aantal toeschouwers kwamen hun Belgian Red Flames aanmoedigen in Leuven! Foto – Sportpix.be / David Catry

Een Engels doelpunt hing in de lucht en na een hoekschop van Karen Carney waarbij ze de bal opnieuw bekwam stonden zowel Aline Zeler als Heleen Jaques plots helemaal uit positie in en buiten het strafschopgebied. De voorzet van Carney werd knap en loepzuiver binnengekopt door Nikita Parris (0-1, 65ste minuut).

Davina Philtjens viel in en zorgde voor gevaar in het slot! Foto - Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Davina Philtjens viel in en zorgde voor gevaar in het slot! Foto – Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

BelgIë wou zich echter niet gewonnen geven en na het inbrengen van enkele frisse krachten (eerst Lenie Onzia voor Lien Mermans en vervolgens Elien Van Wynendaele voor Julie Biesmans en Davina Philtjens voor Elke Van Gorp) probeerde Davina Philtjens het met een schot dat net naast ging (83ste minuut). Aan de overkant kwam Karen Carney echter dicht bij het Belgische strafschopgebied op aangeven van Jade Moore opnieuw in balbezit en de vrouw van de wedstrijd speelde Heleen Jaques uit en trapte via de zich reppende Belgische verdediging (Lorca Van De Putte en Laura Deloose gooiden zich in de strijd) de eindstand op het bord (0-2, 85ste minuut).

Karen Carney: de vrouw van de wedstrijd op Den Dreef in Leuven! Foto - Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Karen Carney: de vrouw van de wedstrijd op Den Dreef in Leuven! Foto – Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames liepen in hun laatste EK-kwalificatiewedstrijd richting Nederland, waarvoor ze al geplaatst waren na de winst op Servië (1-3 vorige donderdag 15 september 2016) en mede dankzij de spetterende terugkeer van Portugal tegen Finland (van 0-2 naar 3-2 op vrijdag 16 september 2016), tegen hun eerste nederlaag in deze campagne aan. Daar werd door de vele fans van de Belgian Red Flames niet om getreurd. De wedstrijd die in het teken van de sfeer stond eindigde ook op die manier en dus kreeg het team van bondscoach Ives Serneels met zijn technische staf en zijn speelsters na afloop een welgemeend en verdiend applaus. Deze groep schreef immers geschiedenis want het is het allereerste A-team in het Belgische vrouwenvoetbal die een kwalificatie afdwong voor een groot tornooi. Niemand kan hen dat nog afnemen!

Ook de technische staf mocht meegenieten van het feest achteraf! Foto - Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook de technische staf mocht meegenieten van het feest achteraf! Foto – Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Resultaten slotdag EK-kwalificatie Groep 7:
België – Engeland 0-2 (rust: 0-0);
Doelpunten: 65’ Nikita Parris 0-1, 85’ Karen Carney 0-2.

Bosnië-Herzegovina – Servië 2-4 (rust: 1-1);
Doelpunten: 9’ Violeta Slovic 0-1, 40’ Merjema Medic 1-1, 48’ Mirela Tenkov 1-2, 54’ Jelena Cubrilo 1-3, 69’ Mirela Tenkov 1-4, 84’ Milena Nikolic 2-4 op strafschop.

De eindstand in groep 7:

1. Engeland 8-22 (32-1);
2. België 8-17 (27-5);
3. Servië 8-10 (10-21);
4. Bosnië-Herzegovina 8-9 (8-17);
5. Estland 7-0 (0-28).

Engeland, uiteindelijk toch de winnaar in groep 7, na winst op Belgische bodem! Foto - Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Engeland, uiteindelijk toch de winnaar in groep 7, na winst op Belgische bodem! Foto – Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Engeland is groepswinnaar en België is geplaatst als een van de zes beste tweedes voor het EK 2017 dat van zondag 16 juli tot en met zondag 6 augustus 2017 in Nederland zal worden gespeeld!

Lees ook nog:
Vrouwenteam.be

Voor reacties na de wedstrijd ga naar:
Vrouwenteam TV

Bekijk de samenvatting met dank aan Proximus TV en KBVB:

Share