Share

Op donderdag 29 september 2022 komt het boek How (not) to be strong van Alex Scott op de markt. De ex-voetbalster en tegenwoordig presentatrice van Football Focus op BBC One die recent ook de documentaire ‘The Future of Women’s Football’ maakte doet daarin onverbloemd het volledige verhaal van haar leven hoe ze van klein meisje uit het Londense East End via het vrouwenvoetbal voor de televisiecamera’s belandde en wereldwijd bekend werd. Tot op heden zag de buitenwereld alleen maar de sterkte kant van Alex Scott. Nu geeft ze voor de allereerste keer een volledige inkijk in haar leven en onthult ze ook de kwetsbare kant van een gedreven atlete!

Alex Scott op vrijdag 8 april 2016 in Rotherham tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Engeland en de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op maandag 26 september 2022 kregen haar fans en de media de kans om een Evening with Alex Scott mee te maken. In het EartH Theatre aan de Stoke Newington Road in Londen gaf ze in een gesprek met Laura Woods een eerste inkijk in wat ze allemaal neergeschreven had en wat ze tot op heden had meegemaakt. Hoe ze van de ene mogelijkheid in de andere viel zonder het eigenlijk altijd zelf te willen. Ze kwam in het vrouwenvoetbal terecht zonder dat ze iets afwist van die sport. Ze werd een mediafiguur door haar wil om altijd een uitdaging aan te gaan en elke kans die ze krijgt zoveel mogelijk te benutten. Ze gaf meteen ook mee dat het de bedoeling was om een zware last van haar af te schrijven en om dingen voor het eerst bekend te maken waar niemand van op de hoogte was. Het werd een emotionele avond met vooral een eerbetoon aan haar moeder die in een huwelijk zat waar machtsmisbruik, huiselijk geweld en mishandeling van een drinkende vader schering en inslag waren. Ondanks het moeilijke verleden probeert ze tegenwoordig om zoveel mogelijk gelukkig te zijn en ook ondanks het feit dat haar moeder, haar heldin, recent de diagnose kreeg dat ze MS heeft.

Alex Scott (helemaal links) in 2016 met de Engelse FA Women’s Cup die ze won op Wembley en nog altijd een van de mooiste momenten ooit noemt! Centraal zie je Jessica Carter die het winnende doelpunt scoorde tegen Chelsea en Jordan Nobbs! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / Paul Dijkmans

In het boek “How (not) to be strong” komt alles aan bod. Ze had als kind dyslexie, sprak nauwelijks en hoorde ook niet alles waardoor ze verkeerd communiceerde. Het zag er hopeloos uit maar alles kwam dankzij professionele hulp na een tijdje in orde. Ze spreekt over hoe haar voetbalcarrière bij Arsenal begon, hoe ze dan via een andere club aan haar internationale carrière bij Engeland kon starten, welke rol haar oom uit Newcastle speelde, aan wie ze haar eerste voetbaltruitje van Engeland gaf, hoe haar achtjarige relatie met een voetballegende liep, waarom ze een MBE van Queen Elizabeth II kreeg, hoe ze plots besliste om te stoppen met voetballen en ook hoe ze in de media terechtkwam en daar inmiddels tot de bekende gezichten is toegetreden waarbij een wel heel bijzonder moment haar optreden in Strictly Come Dancing in 2018 was (daarover kwam zelfs danspartner Neil Jones mee spreken in het EartH Theatre). Ook de moeilijke periode rond de Olympische Spelen in 2021 toen ze nog maar eens pakken verwijten en racisme toegestuurd kreeg via sociale media komen in het boek aan bod. Maar ze bleef overeind en staat nu sterker dan ooit. Ze was op veel vlakken de eerste vrouwelijke ooit maar ondanks alle negatieve kritiek die ze kreeg deed ze altijd verder in een soort van overlevingsmechanisme die ze via haar tumultueuze jeugd in Poplar meekreeg maar in de voorbije jaren ook altijd met in het achterhoofd het idee om de vrouwenvoetbalsport en de speelsters meer in the picture te zetten!

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 20 Britse Pond maar kan uiteraard ook op de internetpagina van de uitgever besteld worden:

Uitgeverij Pinguin 

Voor nog meer over Alex Scott ga naar:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share