Share

We zijn donderdag 6 oktober 2022 de dag dat de Belgian Red Flames hun eerste barrageduel gaan spelen op weg naar misschien een allereerste WK-eindronde. Bondscoach Ives Serneels en zijn team mogen het op een dag die volgeboekt staat met mannenvoetbal in de UEFA Europa League in Vizela opnemen tegen Portugal en dat onder leiding van een scheidsrechter uit Oekraïne.

Kateryna Monzul, hier in Zwolle tijdens Nederland – België op weg naar het WK 2015 in Canada of het enige duel waar België niet verloor onder haar leiding! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De UEFA heeft inderdaad Kateryna Monzul aangewezen om Portugal – België in goede banen te leiden. Haar assistenten zijn Maryna Striletska en Svitlana Grushko. De vierde ref Ivana Projkovska is afkomstig uit Noord-Macedonië. Daarnaast is er met Paolo Valeri ook een Italiaanse Video Assistant Referee bij de wedstrijd en hij wordt geassisteerd door een landgenoot Daniele Doveri. Kateryna Monzul, die op zondag 31 juli 2022 nog de EK-finale tussen Engeland en Duitsland op Wembley floot (2-1 na verlengingen) is geen onbekende voor de Belgian Red Flames maar in geen enkele van die door haar geleide wedstrijden wisten ze het duel ook te winnen.

Het begon op woensdag 26 oktober 2011 thuis tegen Noorwegen op weg naar het EK 2013 in Zweden met een 0-1-verlies in Dessel. Op woensdag 12 februari 2014 in Zwolle speelde België in de WK-kwalificatie richting Canada 1-1 tegen Nederland. De volgende keer dat Monzul België floot was tijdens de allereerste EK-eindrondewedstrijd van België op zondag 16 juli 2017 in Doetinchem tegen Denemarken. Het resultaat was een nederlaag 1-0. Op maandag 24 juli 2017 was ze vierde official in Tilburg tijdens het duel in de groepsfase tegen Nederland. België verloor met 2-1 en meest recent floot ze op vrijdag 22 juli 2022 ook in Wigan & Leight de kwartfinale op het EK 2022 in Engeland tegen Zweden. Ook daar werd het een nipte nederlaag … 1-0. 

Kateryna Monzul uit Oekraïne (centraal op de foto) tijdens de kwartfinale van het EK 2022 in Engeland tussen Zweden en België! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Portugal heeft overigens ook geen al te beste ervaring met Kateryna Monzul als scheidsrechter. Ze was vierde official tijdens de laatste wedstrijd van de groepsfase op het EK 2022 in Engeland tegen Zweden waarbij Portugal met 5-0 verloor. In de andere wedstrijden die ze floot verloor Portugal ook  3 keer. In 2021 op bezoek bij Finland op weg naar het EK 2022 (1-0), op het EK 2017 in Nederland tegen Engeland (1-2) en in 2010 op bezoek bij Finland op weg naar het WK 2011 (4-1). De enige goeie herinnering is het duel op dinsdag 25 oktober 2016 in Cluj toen Portugal op bezoek bij Roemeniê 1-1 speelde na verlengingen en zich via de barrages plaatste voor het EK 2017 in Nederland! 

Portugal mag naar het EK 2017 in Nederland na een 1-1-gelijkspel in Cluj tegen Roemenië! Scheidsrechter die dag was Kateryna Monzul uit Oekraïne! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Nog meegeven dat de wedstrijd vanaf 19 uur te zien is op Play 6, RTBF Auvio en de Portugese zender RTP1. De winnaar van dit duel speelt komende dinsdag 11 oktober 2022 tegen Ijsland voor een rechtstreeks ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland!

Welke van deze speelsters gaat er naar het WK 2023? Foto – (c) FIFA

 

Naast Portugal – België zijn er vandaag in Europa ook nog Wales – Bosnië-Herzegovina en Schotland – Oostenrijk. Ook daar blijft enkel de winnaar van het duel in koers richting het 9de WK Vrouwenvoetbal dat voor het eerst met 32 teams zal plaatsvinden.

U kan alle updates en resultaten ook volgen via:

UEFA.com – WK-kwalificatiecampagne 2023

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

Share