Terwijl in België alle ogen gericht waren op de 13de speeldag van de Jupiler Pro League met de duels Union – KAA Gent en Club Brugge – STVV stond elders in Europa de openingsdag van de tweede editie van de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League op het programma. Daar noteerden we op woensdag 19 oktober 2022 een historisch verlies voor achtvoudig winnaar en titelverdediger Olympique Lyonnais, een monsteroverwinning voor FC Barcelona en driepunters voor Bayern München en Juventus!

De Zweedse Loreta Kullashi lukte in München het openingsdoelpunt van deze tweede editie voor Rosengard op bezoek bij het vrouwenteam van Bayern. Zij kopte na 25 minuten de 0-1 op het bord. Bayern sloeg echter terug en haalde het nog dankzij de gelijkmaker voor de rust van Caroline Simon (1-1, 35ste minuut) en het winnende doelpunt nog voor het uur van Linda Dallmann (2-1, 57ste minuut).

Herbekijk de volledige wedstrijd met dank aan DAZN:

In Schaffhausen ontving FC Züirch de verrassende kwartfinalist van vorig jaar Juventus. Het team van coach Inka Grings (een ex-ploeggenote van Femke Maes destijds bij FCR 2001 Duisburg) hield met ook Vanessa Bernauer in de ploeg lang stand tegen Juventus. Pas na 71 minuten opende Valentina Cernoia de score (0-1). Vijf minuten voor tijd besliste Barbara Bonansea de wedstrijd (0-2, 85ste minuut).

FC Barcelona maakte zelfs zonder Alexia Putellas, inmiddels de tweevoudige winnares van de vrouwelijke Gouden Bal, brandhout van het Portugese Benfica. Al in de eerste minuut opende Patricia Guijarro de score op aangeven van de Nigeriaanse Asisat Oshoala (1-0). Bij de rust stond het 3-0 na goals van Aitana Bonmati (vijfde in de Women’s Ballon d’Or van 2022) in de 14de minuut en een schitterend schot in het dak van het doel van Asisat Oshoala (3-0, 34ste minuut). Na de rust dreef Barça Femeni in het Estadi Johan Cruyff de score verder op met goals van achtereenvolgens Mariona Caldentey (4-0, 50ste minuut), Ana Maria Crnogorcevic (5-0, 65ste minuut), de ingevallen Geyse (6-0, 67ste minuut), de ook al ingevallen Claudia Pina (7-0, 77ste minuut), opnieuw Asisat Oshoala (8-0, 84ste minuut) en tenslotte Geyse (9-0, 88ste minuut). Net geen dubbele cijfers maar wel de grootste overwinning in de nog jonge groepsfase van de UWCL. De recordoverwinning in het Europese clubvoetbal bij de vrouwen staat echter wel op naam van het Cypriotische Apollon Limassol dat ooit op maandag 13 augustus 2012 met 21-0 won tegen KS Ada Velipöje uit Albanië. De Roemeense Laura Rus (ex-RSC Anderlecht) scoorde 5 keer in dat duel!

In het Groupama Stadium van Décines ontving Olympique Lyonnais met Janice Cayman aan de aftrap het Engelse Arsenal dat aan de wedstrijd begon zonder  Vivianne Miedema, een taktische keuze van de Zweedse coach Jonas Eidevall. Het draaide wonderwel uit want Arsenal, de enige Engelse winnaar van een Europese trofee in het clubvoetbal bij de vrouwen in 2007 tegen Umea. Arsenal schreef historie in Lyon want het won met maar liefst 1-5. Arsenal kwam nog voor het kwartier 0-1 voor dankzij de Australische international Caitlin Foord (0-1, 13de minuut). De Noorse Frida Maanum verdubbelde voor het halfuur de score (0-2, 27ste minuut) vooraleer Melvine Malard kort daarna de aansluitingstreffer lukte voor de thuisploeg (1-2, 27ste minuut). Kort voor de rust trapte Beth Mead echter uit een vrije trap de 1-3 op het bord (45ste + 1′ minuut). Olympique Lyonnais wou in de tweede helft terugslaan maar niets lukte. Halfweg de tweede helft kreeg het dan nog een dubbele opdoffer te verwerken met twee doelpunten op korte tijd van Caitlin Foord (1-4, 67ste minuut) en opnieuw Beth Mead (1-5, 69ste minuut). Beiden lukten dus een dubbel tegen de titelverdediger! Olympique Lyonnais gaat op de tweede speeldag op bezoek bij Juventus en het zal zich moeten herpakken na dit historisch verlies! Het is overigens de eerste keer dat Lyon met zo’n zware cijfers verloor op Europees vlak en het was zelfs van zondag 8 mei 2005 geleden dat Lyon 5 doelpunten in één wedstrijd moest toestaan. Dat gebeurde destijds in het kader van de 22ste speeldag van de Franse competitie op bezoek bij CNFE Clairefontaine.

Lees over Apollon Limassol – KS Ada Velipöje via:

Playmakersstats

Bekijk de laatste wedstrijd waarin Lyon vijf doelpunten moest toestaan en wie er toen meedeed:

Website Footofeminin – Stats

Lees nog meer over deze eerste groepsduels via:

Website UEFA.com

PS: Union won thuis tegen KAA Gent met 2-0 terwijl Club Brugge thuis tegen STVV met 3-0 won. Nu zaterdag 22 oktober 2022 staan beide teams, die nu 28 punten hebben, tegenover mekaar in het Dudenpark en dat op de 14de speeldag van de Belgische competitie. KRC Genk is voorlopig leider met 34 punten voor R. Antwerp FC, dat 30 punten telt maar op donderdagavond nog thuis speelt tegen KV Oostende. Op zondag 23 oktober 2022 is het dan R. Antwerp FC – KRC Genk!