FWS Woluwe zorgde op zaterdag 27 maart 2021 voor het enige verlies van RSC Anderlecht in de toen nog Women’s Scooore Super League door dankzij een doelpunt van Kenza Vrithof met het kleinste verschil te gaan winnen in het Lotto Park. Op vrijdag 21 oktober 2022 stonden beide teams opnieuw tegenover mekaar maar nu in het Gemeentelijk Sportstadion van Zaventem, sinds dit seizoen de nieuwe thuishaven van vrouwelijk Anderlecht.

De captains Laura De Neve (RSC Anderlecht) en Taika De Koker (FWS Woluwe) met referee Anaik Jacoby voor aanvang wat een spektakelrijke Brusselse derby zou worden! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Niets deed uitschijnen dat een nieuwe stunt mogelijk was maar toch kwam het bijna zover. Wie pas na een half uur wedstrijd in Zaventem toekwam had toch al flink wat spektakel gemist. Vroeg in het duel kopte de inmiddels via haar prestaties in het beach soccer wereldbekende Anaëlle Wiard (ex-RSC Anderlecht) de bezoekers op voorsprong na een voorzet van de immer strijdvaardige Lotte Michiels (0-1, 9de minuut) en na een goeie reactie van vrouwelijk paars-wit met enkele doelpogingen die echter niet succesvol waren kopte opnieuw Anaëlle Wiard een vrije trap van Céline Verdonck hoog tegen de touwen voor de dubbele voorsprong (0-2, 25ste minuut). RSC Anderlecht hield voorlopig in de stand gelijke tred met titelfavoriet OHL Women maar het zou toch niet onderuit gaan tegen de buren uit FWS Woluwe, hoorde je vele aanwezigen denken? De reactie kwam er met nog meer aanvallende acties van vrouwelijk paars-wit in het derde kwartier waarbij Marie Minnaert kort voor de rust de onderkant van de lat trof (41ste minuut) en Lore Jacobs dan op aangeven van Sarah Wijnants toch de aansluitingstreffer lukte (1-2, 42ste minuut).

Anaelle Wiard kopte FWS Woluwe op een dubbele voorsprong tegen haar ex-club RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Dave Mattheus, de opvolger van Johan Walem bij de titelverdediger en bekerhouder, bracht voor de tweede helft Mariam Abdulai Toloba in de plaats van Ella Vierendeels en de ex-vrouwelijke Buffalo haalde meteen uit maar haar schot ging nipt over het doel van Woluwe. RSC Anderlecht kwam dus furieus uit de kleedkamer en het walste over de bezoekers heen. Laura De Neve speelde naar Lore Jacobs en zij zorgde met een magistraal schot met rechts voor de gelijkmaker (2-2, 47ste minuut). Selina Gijsbrechts mikte aan de andere kant over waarna de Amerikaanse Alexis Thornton na een diepe bal van Esther Buabadi in twee tijden paars-witte voor het eerst in dit duel op voorsprong bracht (3-2, 48ste minuut). Woluwe kon de druk niet weerstaan en het kreeg iets over halfweg het tweede bedrijf een vierde doelpunt tegen. Mariam Abdulai Toloba zette voor, Sarah Wijnants speelde terug en Marie Minnaert zorgde zonder het te willen dat de poging van Lore Jacobs binnenging (4-2, 69ste minuut). Fémina White Star reageerde nu meteen en op aangeven van Bente Verspeelt zorgde Selina Gijsbrechts voor een doelpunt zoals je soms in de grootste internationale competities ziet, een schitterend schot met links dat over Justien Odeurs in doel ging (4-3, 70ste minuut). Kon het team van coach Audrey Demoustier nog meer? Neen, die hoop mocht tien minuten later helemaal opgeborgen worden toen Marie Minnaert op aangeven van Mariam Abdulai Toloba de 5-3-eindstand met de rechtervoet tegen de netten tikte (79ste minuut). Daarna mocht Tinne Broeckaert bij RSC Anderlecht, drie dagen voor haar 17de verjaardag, nog haar debuut vieren op het hoogste niveau bij RSC Anderlecht als vervangster van Lore Jacobs. RSC Anderlecht moest dan wel 3 doelpunten toestaan in dit duel maar het blijft ook na 7 duels mee bovenaan met het maximum van de punten. Het wordt nu al uitkijken naar de ontmoetingen met OHL Women in wedstrijden die meer dan waarschijnlijk over de landstitel in de Women’s Lotto Super League 2022/23 zullen beslissen. Vrouwelijk paars-wit is immers ook onder leiding van Dave Mattheus nog altijd de grootste hoop op een nationale titel en Europees voetbal voor de club van voorzitter Wouter Vandenhaute!

Bekijk de video met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

DIGEST:

Women’s Lotto Super League – Achtste speeldag:

RSC Anderlecht – Fémina White Star Woluwe 5-3 (rust: 1-2);

Doelpunten: 9′ Anaëlle Wiard 0-1, 25′ Anaëlle Wiard 0-2, 42′ Lore Jacobs 1-2, 47′ Lore Jacobs 2-2, 48′ Alexis Thornton 3-2, 69′ Marie Minnaert 4-2, 70′ Selina Gijsbrechts 4-3, 79′ Marie Minnaert 5-3.