Het Braziliaanse Palmeiras heeft in Ecuador voor het eerst de Libertadores Feminina gewonnen. In de finale in het Estadio Rodrigo Paz Delgado in Quito versloeg het op vrijdagavond 28 oktober 2022 Boca Juniors uit Argentinië met 4-1!

Foto (c) Conmebol Libertadores Feminina

Ary Borges opende al vroeg in de wedstrijd de score (1-0, 5de minuut) voor het team van coach Ricardo Belli maar Brisa Priori maakte nog voor het kwartier gelijk (1-1, 13de minuut) nadat de Venezolaanse scheidsrechter Emikar Calderas (die ook aanwezig was op het EK 2022 in Engeland waar ze 2 duels uit de groepsfase floot) eerst op aangeven van haar assistent-scheidsrechter het doelpunt afkeurde maar vervolgens door de VAR gecorrigeerd werd omdat het na het herbekijken van de beelden duidelijk geen buitenspel was. Boca Juniors trof daarna via captain Yamila Rodriguez de paal (21ste minuut). Halfweg waren de bordjes nog atlijd in evenwicht (1-1).  In de tweede helft kwam Palmeiras opnieuw vroeg op voorsprong via een kopbal van Byanca Brasil die een voorzet van Bruna Calderan binnenkoprte (2-1, 49ste minuut), verdediger Poliana kopte nog voor het uur de dubbele voorsprong op het bord na een hoekschop van Andressinha (3-1, 58ste minuut), Boca Juniors probeerde onder leiding van coach Jorge Martinez terug te slaan maar het was uiteindelijk Bia Zaneratto die in de buurt van de zestien sterker was dan twee Argentijnse verdedigers en vervolgens ook de doelvrouw verschalkte en de eindcijfers op het bord trapte (4-1, 89ste minuut).

Bekijk de video met de goals dankzij CONMEBOL Libertadores:

Het was de allereerste keer dat Palmeiras deelnam aan de Libertadores Feminina en het werd meteen een primeur van formaat want de club boekte in Ecuador maar liefst 6 overwinningen op rij. In groep C werden eerst Liberdad Limpeno uit Paraguay (3-0), Independiente Dragonas uit Ecuador (7-0) en Universidad de Chile uit Chili (2-1) verslagen. In de kwartfinale schakelde het Santiago Morning ook al uit Chili uit (2-1) en in de halve finale was het sterker dan América de Cali uit Colombia (3-1). In de finale volgde dan nog een ruime overwinning tegen het Argentijnse Boca Juniors, dat in de kwartfinale titelverdediger Corinthians had uitgeschakeld (2-1)! In totaal lukte Palmeiras 19 goals in 6 wedstrijden en moest het er slechts 3 toestaan. Nog melden dat in de wedstrijd voor de 3de plaats het Colombiaanse América het haalde tegen Deportivo Cali ook al uit Colombia met 5-0!

Bekijk nog meer via TV Palmeiras:

Op 14 edities is het de 11de keer dat een team uit Brazilië de Libertadores Feminina won. Palmeiras is de vijfde Braziliaanse club op de erelijst nadat eerder Corinthians (3 keer), Sao José (3 keer), Ferroviaria (2 keer) en Santos (2 keer) deze trofee veroverden. Daarnaast gingen de eindzeges naar Atlético Huila uit Colombia, Liberdad Limpeno uit Paraguay en Colo-Colo uit Chili!

Lees nog meer hierover via:

Website Biobiochile

En bekijk de opstellingen via:

Website Conmebol.com

PS: Een dag later won het Braziliaanse Flamengo in het Ecuadoriaanse Guayaquil de Copa Libertadores bij de mannen dankzij een 1-0-overwinning tegen Club Athletico Paranaense dankzij een doelpunt van Gabriel Barbosa (45ste + 4′ minuut).