Share

Een week nadat de Belgian Red Flames op Den Dreef in Leuven Bosnië-Herzegovina met ruime cijfers naar huis speelden (het werd 6-0) was het nu aan de jeugdige U17 om voor het eerst een kwalificatiewedstrijd te spelen richting het EK 2016 in Wit-Rusland. Dat gebeurde op de Académie Robert Louis Dreyfus in Angleur waar normaal gezien de vrouwelijke Rouches hun thuiswedstrijden spelen.

In de vroege namiddag had Tsjechië in de eerste wedstrijd in de groep onder een warm herfstzonnetje eenvoudig afstand genomen van Azerbeidzjan, dat vooral met stevige tackles uitpakte en dankzij een weggever van de Tsjechische doelvrouw zelfs tot scoren kwam tot grote vreugde van bondscoach Asgarov Siyasat die bij die goal helemaal uit zijn dak ging. De spanning kwam op dat moment bij een stand van 2-1 wel even terug in het duel maar op voetbalvlak was Tsjechië gewoon een klasse sterker dan de tegenstander uit het verre Oosten waardoor de wedstrijd uiteindelijk op een logische 4-1 eindigde.

Daarna was het uitkijken naar het duel tussen België en Georgië. Een duel werd het niet echt want daarvoor bood Georgië te weinig tegenstand. Het werd wel een eenrichtingswedstrijd waarbij er halfweg (2 x 40 minuten dat is de duur van een wedstrijd in deze leeftijdscategorie) met 11-0 al dubbele cijfers op het bord stonden en de score uiteindelijk opliep tot 15-0. Kan men zich vragen stellen bij het niveau van Georgië, dat wat vrouwenvoetbal betreft nog echt in de periode van de kinderschoenen staat (het leek er immers op dat sommige meisjes niet echt op de hoogte waren van de spelregels), dan moeten we toch het spel van de jonge Belgische U17 prijzen. Op elk moment van de wedstrijd werd er voetbal gespeeld op niveau. Er werden acties gemaakt, de ruimte werd opgezocht, de passing was goed, het samenspel liep vlot, er werd niet vergeten om zoveel mogelijk via de flanken te spelen en er werden zelfs enkele knappe doelpunten gemaakt na mooi opgezette combinaties. Bijzonder positief dus dat deze meisjes op deze jonge leeftijd de basis van het voetbal al op het veld in acties weten uit te drukken. Dat betekent echter niet dat ze al op hun hoogtepunt staan. Ze kunnen nog allemaal bijleren en progressie maken maar voor het begin van een kwalificatiereeks mocht dit zeker al gezien worden!

Vermelden we nog dat er 10 (!) verschillende doelpuntenmakers waren in deze EK-kwalificatiewedstrijd (de beste schutters waren Davinia Vanmechelen met 4 goals, Marie Minnaert en Gwen Duijsters met elk twee doelpunten), dat België 3 strafschoppen kreeg die allemaal werden omgezet en dat er ook nog 3 keer tegen de lat getrapt werd door Lore Asselberghs in de eerste helft (39ste minuut) en Marie Minnaert (56ste minuut) en Mariam Abdulai Toloba (58ste minuut) na de rust. Georgië wisselde tijdens de rust ook van keeper. Geen voetnoot want Tatia Gabunia, de invalster, zorgde in tegenstelling tot de nummer 1 Ketevan Urushadze zelfs voor enkele bijzonder knappe reddingen waarbij men dan terecht de vraag kon stellen waarom zij niet aan de wedstrijd begonnen was! De Belgische doelvrouw Silke Baccarne tenslotte bleef in dit eerste duel zo goed als werkloos maar ze mocht uiteindelijk in de toegevoegde tijd wel de kers op de taart zetten met een feilloos getrapte strafschop met de rechtervoet links van de keeper! Het stond ‘fifteen-love’ een score die je normaal vaak hoort bij een tenniswedstrijd maar hier ging het wel degelijk om voetbal.

PS: Het duel tussen België en Georgië was nauwelijks afgelopen of de tweede speeldag van de UEFA Champions League begon. Belgisch landskampioen KAA Gent toonde in Sint-Petersburg tegen het lokale Zenit een strijdershart en opnieuw veel lef maar het had geen antwoord op de twee assists van de Braziliaan Hulk. In de eerste helft liet hij Dzyuba scoren (1-0, 35ste minuut). Na de pauze was Shatov succesvol (2-1, 67ste minuut). Tussenin zorgde Thomas Matoon op aanven van Sven Kums voor het Gentse doelpunt (2-1, 55ste minuut), meteen de 100ste goal van den Belgische club in de UEFA Champions League. De Nigeriaanse spits Daniel Amokachi scoorde op woensdag 25 november 1992 het allereerste doelpunt op het kampioenenbal na 17 minuten in het duel tussen Club Brugge en CSKA Moskou (1-0).

Uitslagen – Eerste EK-kwalificatieronde WU17 – Groep 6 in Angleur:
Tsjechië – Azerbeidzjan 4-1 (rust: 2-1);
Doelpunten: 11′ Kamila Dubcova 1-0, 15′ Michaela Khyrova 2-0, 32′ Ozedmir Merve 2-1, 57′ Kamila Dubcova 3-1, 71′ Kristyna Prikaska 4-1.

België – Georgië 15-0 (rust: 11-0);
Doelpunten: 3′ Davinia Vanmechelen 1-0, 5′ Yenthe Kerckhofs 2-0, 15′ Marie Minnaert 3-0, 21′ Davinia Vanmechelen 4-0, 22′ Marie Minnaert 5-0, 23′ Lore Asselberghs 6-0, 26′ Davinia Vanmechelen 7-0 op strafschop, 29′ Gwen Duijsters 8-0, 34′ Sarah Wijnants 9-0, 36′ Gwen Duijsters 10-0, 40′ + 1′ Ella Vierendeels 11-0, 42′ Demi Maris 12-0, 44′ Davinia Vanmechelen 13-0, 65′ Mariam Abdulai Toloba 14-0 op strafschop, 80′ + 3′ Silke Baccarne 15-0.

België speelde met: Silke Baccarne; Sarah Wijnants (cap), Ellen Knockaert (41′ Amber Tysiak), Demi Maris, Ella Vierendeels; Davinia Vanmechelen (60′ Kaily Dhondt), Anais Bey Temsamani, Yenthe Kerckhofs; Gwen Duijsters, Marie Minnaert, Lore Asselberghs (41′ Mariam Abdulai Toloba).
Kwamen niet in actie: Sieglinde Brys, Raquel Viaene, Yentl De Coster, doelvrouw Lowiese Seynhaeve
Bondscoach: Tamara Cassimon.

Stand na de openingsdag:
1. België 1-3 (15-0);
2. Tsjechië 1-3 (4-1);
3. Azerbeidzjan 1-0 (1-4);
4. Georgië 1-0 (0-15).

Nog te spelen:
01/10/2015: Georgië – Tsjechië (om 15u, Kehrweg-stadion, Eupen);
01/10/2015: België – Azerbeidzjan (om 20u, Kehrweg-stadion, Eupen);
04/10/2015: Azerbeidzjan – Georgië (om 11u, Kehrweg-stadion, Eupen);
04/10/2015: België – Tsjechië (om 11u, Académie RLD, Angleur).

Lees nog meer over België – Georgië via:
Website UEFA EK-kwalificatie WU17

Lees nog meer over Tsjechië – Azerbeidzjan via:
Website UEFA EK-kwalificatie WU17

Bekijk de doelpunten uit België – Georgië met dank aan de KBVB:

en via:

Share