Share

Messi tegen Mbappé. Zo zal de 22ste WK-finale, die nu zondag 18 december 2022 om 16 uur in het Lusail Stadium in Qatar plaatsvindt, overal worden aangekondigd. Twee spelers van PSG, eigendom van Qatar Sports Investments, die gaan strijden voor de belangrijkste titel in het voetbal. Wie hen de voorbije maanden aan het werk zag in Brugge, Rijsel, Parijs of elders weet dat dit geen toeval is.

Weet U nog, woensdag 23 november 2022, de dag dat België met een 1-0-overwinning tegen Canada aan het uiteindelijk voor bondscoach Roberto Martinez & co teleurstellende WK 2022 in Qatar begon, speelden Marokko en Kroatië vroeg in de ochtend bij ons troosteloos 0-0-gelijk. Toch zouden beide landen het zonder ook maar te verliezen ver schoppen op het WK 2022 in Qatar. Ze bereikten de halve finale maar moesten daarin dan toch hun meerdere erkennen in respectievelijk regerend wereldkampioen Frankrijk en in Argentinië, de winnaar van de laatste Copa America (*). Niet toevallig twee landen die op dit moment de beste voetballer van hun tijd en van deze periode in de rangen hebben.

Lionel Messi won al vele titels vooral met FC Barcelona, iets minder met PSG en ArgentinIë, maar nog nooit de wereldbeker. Zondag kan hij definitief zijn landgenoot en eind november 2020 overleden icoon Diego Armando Maradona evenaren. Kylian Mbappé heeft op zijn nog jonge leeftijd nog geen Ballon d’Or of UEFA Champions League gewonnen maar hij heeft wel nog voor hij 20 jaar werd in Moskou tegen Kroatië de wereldtitel van 2018 op zijn naam geschreven en hij kan daar nu zondag 18 december 2022, twee dagen voordat hij 24 wordt, al een tweede wereldbeker aan toevoegen. U hoeft er niet aan te twijfelen dat die andere trofeeën in de toekomst bijna zeker ook op zijn erelijst zullen verschijnen.

Over balvirtuoos en dribbelaar Lionel Messi zijn in deze eeuw alleen al wellicht miljjoenen woorden geschreven. Kylian Mbappé zorgde met zijn zelden eerder geziene explosiviteit en voetbaltechnische kwaliteiten ook al voor pagina’s vol van bewondering. Het geeft de finale van komende zondag een extra dimensie, een duel tussen twee absolute wereldsterren van het door velen geliefde balspel.

De finale wordt uiteraard ook de finale tussen tweevoudig wereldkampioen Argentinië dat voor de zesde keer in de eindstrijd staat tegen tweevoudig wereldkampioen Frankrijk, dat voor de vierde keer in de voorbije zeven tornooien in de finale staat. Argentinië won in 1978 in eigen land en acht jaar later in 1986 in Mexico, Frankrijk is een recentere winnaar met eindzeges in 1998 in eigen land en pas twintig jaar later in 2018 met een nieuwe generatie in Rusland. Het is pas het derde land dat een eerder veroverde wereldtitel opnieuw in de finale mag verdedigen na Italië (1938) en Brazilië (1962 en 1998). Twee keer op drie kon de titelverdediger zijn eindwinst vier jaar later ook met succes verdedigen. Enkel in 1998 lukte dat niet voor Brazilië toen juist tegen Frankrijk met Didier Deschamps als aanvoerder bij ‘Les Bleus! Nu kan Deschamps, die eerder successen kende bij AS Monaco, Juventus en Marseille als bondscoach Vittorio Pozzo evenaren. De Italiaan die in 1934 en 1938 als enige coach ooit (**) twee keer op rij wereldkampioen werd! 

Voor alles rond het WK 2022 ga naar:

Website FIFA – World Cup Qatar 2022

En naar: 

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

(*) Argentinië won op dinsdag 13 december 2022 in de halve finale tegen Kroatië met 3-0 dankzij doelpunten van Lionel Messi op strafschop (1-0, 34ste minuut) en een dubbel van Julian Alvarez (2-0, 39ste en 3-0, 69ste minuut). Frankrijk won op woensdag 14 december 2022 in de halve finale tegen Marokko dankzij doelpunten van Theo Hernandez (1-0, 5de minuut) en van Randal Kolo Muani (2-0, 79ste minuut). 

(**) Het WK Vrouwenvoetbal werd in 2015 en 2019 ook tweemaal op rij gewonnen door dezelfde coach. Het lukte Jill Ellis met de Verenigde Staten in Canada (2015) en in Frankrijk (2019).

PS: Nog meegeven dat Marokko, het eerste Afrikaanse land dat een halve finale haalde op het WK, en Kroatië, verliezend finalist in 2018 en derde in 1998, de dag voordien op zaterdag 17 december 2022 om 16 uur gaan strijden voor de derde plaats!

Share