Share

Om het jaar af te sluiten stonden op vrijdag 16 en zaterdag 17 december 2022 de terugwedstrijden van de openingsdag van deze competitie op het programma. Twee wedstrijden werden bovendien in grote stadions gespeeld namelijk KAA Gent Ladies in de Ghelamco Arena en OHL Women – Club YLA in het kader van de Warmste Week in het King Power at Den Dreef Stadion! Titelverdediger RSC Anderlecht had een vrij weekend terwijl het duel tussen SC Eendracht Aalst Ladies en Standard vanwege de vrieskou en een onbespeelbaar veld afgelast werd.

Hannah Eurlings aan de bal voor OHL Women in de ‘warmste match’ van het jaar tegen Margaux Martlé van Club YLA. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het duel OHL Women – Club YLA moest de warmste match van het jaar worden. Wat de temperatuur betreft was het in elk geval de koudste match van dit jaar maar toch kwamen er van de 2.539 betalende toeschouwers effectief 1.794 naar de wedstrijd kijken waardoor het record wat het aantal toeschouwers betreft voor een wedstrijd op het hoogste niveau in de Belgische competitie een nieuw cijfer mag vermelden. OHL Women nam al vlug afstand van Club YLA met een kopbaldoelpunt van Ella Van Kerkhoven op aangeven van Marie Detruyer (1-0) en eentje van Marie Detruyer zelf na een assist van Hannah Eurlings (2-0). De Nederlandse Nurija Van Schoonhoven mocht vervolgens een strafschop voor handspel van Roosa Ariyo verzilveren (3-0). In het begin van de tweede helft kregen ook de bezoekers hun strafschop succesvol omgezet door Davinia Vanmechelen na een fout van Linde Veefkind op Margaux Martlé (3-1, 48ste minuut). Club YLA leek even op weg naar een terugkeer maar doelpunten van opnieuw Marie Detruyer (4-1) en de ingevallen Debby Coenraets (5-1) zorgden dat OHL Women de jaarwisselins als leider mocht ingaan met een punt voorsprong op titelverdediger RSC Anderlecht!

Marie Detruyer, hier met Hannah Eurlings, die de assist gaf bij haar eerste goal van de avond in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Eerder op de dag was de Ghelamco Arena het decor voor KAA Gent Ladies – SV Zulte Waregem een rechtstreeks duel met als inzet een plaatsje in play-off 1. Wie won zette in elk geval al een flinke stap. Wie verloor zou het moeilijk krijgen om die doelstelling te halen. De beslissing viel al heel vroeg in de wedstrijd toen Fleur van Daele op rechts doorging en de voorzet gaf naar Amber Maximus. De echte fan van de Buffalo’s scoorde bij haar eerste optreden in de Ghelamco Arena meteen ook het winnende doelpunt (1-0). Daarna had het team van coach Jorn Vanginderdeuren onder impuls van een sterk voetballende Fleur Van Daele verder kunnen uitlopen maar het hoefde niet. Winst en 3 punten dat was hetgeen wat nodig was op deze koude maar zonnige winternamiddag. SV Zulte Waregem probeerde wel maar het werd vooral duidelijk dat het team van coach Kenny Engels doelpuntenmakers nodig heeft. Lisa Lefere, Imani Prez en Lena Hubaut probeerden het wel maar zij kenden geen succes!

Amber Maximus: matchwinnaar voor KAA Gent Ladies in de Ghelamco Arena tegen SV Zulte Waregem! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

KRC Genk Ladies maakte vrijdagavond al op het door het vriesweer gladde kunstgrasveld thuis tegen Fémina White Star Woluwe het verschil door een doelpunt in de eerste helft kort voor het halfuur. Sien Vandersanden speelde de bal diep naar Lisa Petry en zij verschalkte met een knap tikje Willeke Willems, de doelvrouw van de bezoekers (1-0). Eerder had Lotte Michiels bijna het openingsdoelpunt voor de bezoekers gescoord maar haar schot met rechts zeilde naast het Genkse doel. In de tweede helft had KRC Genk Ladies de score nog verder kunnen opdrijven maar doelvrouw Willems devieerde eerst een poging van Luna Vanzeir, zag vervolgens een schot van Lisa Petry voorlangs gaan en hield daarna Joy Kersten die alleen voor haar opdook van een doelpunt. FWS Woluwe maakte nog bijna gelijk maar eerst mikte Lisa Despret naast en vervolgens redde Sien Vandersanden op de lijn met het hoofd na een schot van Céline Verdonck. KRC Genk Ladies, vierde in de vorige competitie, staat nu bij de jaarwisseling op de derde plaats en het doel is om die plaats in het verdere verloop van de Women’s Lotto Super League te behouden!

Lisa Petry lobt het enige doelpunt van de wedstrijd over Willeke Willems! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Onderaan het klassement hielden KV Mechelen en Sporting de Charleroi mekaar dit keer in evenwicht. Ibtissam Bouharat, die kans maakte om met Marokko het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland te spelen, zette met haar tweede goal in evenveel wedstrijden de thuisploeg op voorsprong (1-0) maar Perrine Balant, de speelster in vorm bij de vrouwelijke Zebra’s, maakte nog voor het laatste kwartier gelijk (1-1).

Perrine Balant scoorde de gelijkmaker voor Sporting de Charleroi nadat Ibtissam Bouharat (links) de score opende! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***Hieronder kan U alle doelpuntenmakers van de vijftiende speeldag bekijken:

Gespeeld op vrijdagavond 16 december 2022:

KRC Genk Ladies – FWS Woluwe 1-0 (rust: 1-0);

Doelpunt: 29′ Lisa Petry 1-0.

Gespeeld op zaterdag 17 december 2022:

KAA Gent Ladies – SV Zulte Waregem 1-0 (rust: 1-0);

Doelpunt: 3′ Amber Maximus 1-0.

SC Eendracht Aalst Ladies – Standard afgelast;

KV Mechelen – Sporting de Charleroi 1-1 (rust: 1-0);

Doelpunten: 14′ Ibtissam Bouharat 1-0, 73′ Perrine Balant 1-1.

OHL Women – Club YLA 5-1 (rust: 3-0);

Doelpunten: 5′ Ella Van Kerkhoven 1-0, 10′ Marie Detruyer 2-0, 35′ Nurija Van Schoonhoven 3-0 op strafschop, 48′ Davinia Vanmechelen 3-1 op strafschop, 64′ Marie Detruyer 4-1, 83′ Debby Coenraets 5-1.

Bekijk de samenvatting met dank aan OHL TV en Eleven Sports:

RSC Anderlecht bye;

***U kan nog eens een alle wedstrijden in samenvatting bekijken met dank aan RBFA / Eleven Sports:

***Dit is de stand na de vijftiende speeldag:

OHL Women 13-37 (48-6);

RSC Anderlecht 13-36 (50-14);

KRC Genk Ladies 13-28 (29-11);

Club YLA 14-23 (40-26);

KAA Gent Ladies 14-22 (24-23);

Standard 12-20 (25-13);

SV Zulte Waregem 13-17 (11-21);

FWS Woluwe 14-10 (15-35);

KV Mechelen 14-8 (9-35);

Sporting de Charleroi 14-6 (10-45);

SC Eendracht Aalst 12-3 (6-43);

***De topschutters zijn:

16 goals:

Davinia Vanmechelen (Club YLA);

Davinia Vanmechelen is net voor de jaarwisseling de topschutster in de Women’s Lotto Super League met nu al 16 doelpunten achter haar naam! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

12 goals:

Marie Minnaert (RSC Anderlecht), Ella Van Kerkhoven (OHL Women);

10 goals:

Lore Jacobs (RSC Anderlecht),

9 goals:

Noémie Gelders (Standard);

8 goals:

Marie Detruyer (OHL Women);

7 goals:

Nikée van Dijk (OHL Women), Joy Kersten (KRC Genk Ladies), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Amber Maximus (KAA Gent Ladies), Perrine Balant (Sporting de Charleroi);

6 goals:

Hanne Merkelbach (Standard), Ludmila Matavkova (Club YLA);

5 goals:

Hannah Eurlings (OHL Women), Roosa Funmilayo Ariyo (Club YLA), Esther Buabadi (RSC Anderlecht), Alexis Taylor Thornton (RSC Anderlecht), Lisa Petry (KRC Genk Ladies);

4 goals:

Alixe Bosteels (KAA Gent Ladies), Céline Verdonck (FWS Woluwe);

3 goals:

Sakina Ouzraoui Diki (Club YLA), Lisa Lefere (SV Zulte Waregem), Stefania Vatafu (RSC Anderlecht), Sien Vandersanden (KRC Genk Ladies), Laura Vervacke (SV Zulte Waregem), Welma Fon (Standard), Luna Vanzeir (KRC Genk Ladies), Charlotte Tison (RSC Anderlecht),, Jill Janssens (OHL Women), Nena Retsin (KAA Gent Ladies), Emma Van Britsom (KAA Gent Ladies);

2 goals:

Marie Bougard (FWS Woluwe), Ulrike De Frère (SC Eendracht Aalst Ladies), Chiara Steyvers (SV Zulte Waregem), Marie Van Caesbroeck (SC Eendracht Aalst Ladies), Kelsey Geraedts (KRC Genk Ladies), Charlotte Cranshoff (OHL Women), Valesca Ampoorter (OHL Women), Zoe Van Eynde (Standard), Anaëlle Wiard (FWS Woluwe), Jasmien Mathys (KAA Gent Ladies), Elke Van Gorp (SV Zulte Waregem), Celien Guns (Club YLA), Emily Steyvers (KV Mechelen), Lotte Michiels (FWS Woluwe), Gwen Duijsters (KRC Genk Ladies), Fleur Van Daele (KAA Gent Ladies),, Silke Vanwynsberghe (RSC Anderlecht), Amber Tysiak (OHL Women), Justine Blave (Standard), Shayna Raekelboom (KV Mechelen), Mariam Abdulai Toloba (RSC Anderlecht), Selina Gijsbrechts (FWS Woluwe), Ibtissam Bouharat (KV Mechelen), Nurija van Schoonhoven (OHL Women);

1 goal:

Lisa Vanhentenrijk (KV Mechelen), Janne Geers (KRC Genk Ladies), Sterre Gielen (KRC Genk Ladies), Alysson Duterne (Sporting de Charleroi), Lyndsey Van Belle (Club YLA),, Rania Boutiebi (Club YLA), Daphné Wertbrouck (FWS Woluwe), Lotte De Wilde (SV Zulte Waregem), Sari Kees (OHL Women), Tess Lameir (OHL Women), Deli Dilara Soley (Sporting de Charleroi), Luna Vanhoudt (KRC Genk Ladies), Emily Schapdryver (Club YLA), Jody Vangheluwe (Club YLA),, Angel Kerkhove (Club YLA), Lakeesha Eijken (Standard), Chiara Wielockx (KRC Genk Ladies), Lot De Keijzer (RSC Anderlecht), Jade Heida (Club YLA), Lorène Martin (KRC Genk Ladies), Siska Demoulin (KV Mechelen), Maud Coutereels (Standard), Lisa Despret (FWS Woluwe), Estée Cattoor (OHL Women), Lore Nuyens (KAA Gent Ladies), Rachel De Bruijn (SC Eendracht Aalst Ladies), Coline D’Haeyer (Sporting de Charleroi), Gaëlle Nierynck (KAA Gent Ladies), Margaux Martlé (Club YLA), Matilde Drumont (KV Mechelen), Romy Camps (KRC Genk Ladies), Maurane Marinucci (Standard), Celien Guns (Club YLA), Debby Coenraets (OHL Women);

Owngoals:

Pauline Windels (voor KRC Genk Ladies tegen SV Zulte Waregem), Rania Boutiebi (Club YLA voor RSC Anderlecht), Femke Schamp (voor SC Eendracht Aalst tegen Club YLA), Rania Boutiebi (Club YLA voor FWS Woluwe), Michelle Colson (voor OHL Women tegen RSC Anderlecht), Catarina Leleu (Sporting de Charleroi voor KAA Gent Ladies);

(*) De doelpunten van Welma Fon en Justine Blave uit het stopgezette duel Standard – SV Zulte Waregem van de 11de speeldag zijn niet meegeteld in deze stand!

***Winterstop

In de kerst- en nieuwjaarsperiode wordt er niet gespeeld in de Women’s Lotto Super League.

***Dit is het programma van de 16de speeldag op vrijdag 13 januari 2023:

KRC Genk Ladies – SC Eendracht Aalst Ladies;

FWS Woluwe – KAA Gent Ladies;

Op zaterdag 14 januari 2022:

Standard – Sporting de Charleroi;

SV Zulte Waregem – KV Mechelen;

OHL Women – RSC Anderlecht;

Club YLA bye;

***Dit is het programma van de 16de speeldag op vrijdag 20 januari 2023:

Sporting de Charleroi – OHL Women;

RSC Anderlecht – SV Zulte Waregem;

KAA Gent Ladies – KRC Genk Ladies;

Op zaterdag 21 januari 2023:

Standard – Club YLA;

SC Eendracht Aalst Ladies – KV Mechelen;

FWS Woluwe bye;

Foto’s van alle wedstrijden kan U bekijken via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share