Share

Op de laatste speeldag in de groepen A en B van de UEFA Women’s Champions League was alles zo goed als beslist. Alleen de namen van de groepswinnaars konden eventueel nog wijzigen maar dat was uiteindelijk niet het geval. Meest opmerkelijk op deze slotavond van 2022 was dan ook het allereerste doelpunt van Vllaznia op bezoek bij Real Madrid in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League!

Megi Doci, hier aan de bal in de heenwedstrijd tegen Real Madrid, scoorde in de terugmatch het eerste doelpunt van Vllaznia in de groepsfase van de UWCL! Foto – (c) UEFA / UWCL

In het Estadio Alfredo Di Stefano van Madrid kwam het vrouwenteam van Real Madrid verrassend op achterstand tegen Vllaznia. Megi Doci krulde een vrije trap met de rechtervoet binnen nadat de Braziliaanse Kathellen Sousa een fout op haar beging. Een historisch moment want het allereerste doelpunt van de Albanese landskampioen in deze groepsfase (0-1, 5de minuut). De voorsprong was echter van korte duur want zes minuten later lukte de Schotse Caroline Weir met een schot met links al de gelijkmaker (1-1, 11de minuut). Teresa Abelleira zorgde dan eerst met een schot met rechts voor de 2-1 (19de minuut) en vervolgens met een succesvol omgezette strafschop zuiver in de bovenhoek voor 3-1 na een handpel van Matilda Gjergji  op voorzet van de Deense Caroline Møller (21ste minuut). Even over het uur mikte Teresa Abelleira dan een vrije trap met rechts tegen de bovenkant van de lat (65ste minuut). In het laatste kwartier van de wedstrijd liep Real Madrid uiteindelijk nog verder uit eerst met een rebound van dichtbij van Carla Camacho nadat de Amerikaanse doelvrouw Kaylin Conner Williams-Mosier een kopbal van Rocío Gálvez nog wist te redden (4-1, 78ste minuut) en vervolgens via Paula Partido die met een licht gedeviierd schot doelvrouw Williams-Mosier nog eens te grazen nam (5-1, 83ste minuut). Real Madrid eindigde derde in groep A met 8 punten op 18. Vllaznia haalde geen enkel punt maar het doelpunt van Megi Doci was historisch want het allereerste voor haar club in een groepsfase van de UEFA Women’s Champions League!

Herbekijk Real Madrid – Vllaznia dankzij DAZN:

Voor 10.129 toeschouwers op Stamford Bridge won Chelsea het laatste duel in groep A thuis tegen Paris Saint-Germain. Toch was het PSG dat bijna op voorsprong kwam na een fantastische poging vanop afstand van Kadidiatou Diani die tegen de lat uiteenspatte (14de minuut). Het was echter Chelsea, dat nadat het eerder al de mogelijkheden had gehad, kort voor de rust op voorsprong kwam. Sam Kerr, de Australische spits van Chelsea, profiteerde van Parijs balverlies om nadat ze eerst nog Elisa De Almeida in de wind zette de bal met links mooi in het doel van Sarah Bouhaddi te trappen (1-0, 42ste minuut). Onmiddellijk na de rust zorgde Kadidiatou Diani opnieuw even voor gevaar maar haar schot met rechts ging nipt over het doel (47ste minuut). Aan de overkant blunderde PSG bij het uitverdedigen. Sarah Bouhaddi speelde de bal in de richting van Kheira Hamraoui maar Lauren James zat ertussen en zij devieerde de bal in de voeten van Fran Kirby die vervolgens na haar balcontrole meteen naar Guro Reiten speelde. De Noorse bediende op haar beurt in één tijd Lauren James die met links niet twijfelde en het tweede doelpunt voor de thuisploeg op het bord zette (2-0, 55ste minuut). Even over het uur zette Sam Kerr een mooie aanval op voor Chelsea, de bal ging naar de linkerflank en via captain Magdalena Eriksson en Guro Reiten kwam die in de zestien bij Fran Kirby. De Engelse international speelde mooi terug op Lauren James en zij trapte haar tweede van de avond en de derde voor Chelsea tegen de netten (3-0, 62ste minuut). PSG liet zich nog even opmerken met een poging van de ingevallen Magnabaa Folquet die de buitenkant van de paal trof (73ste minuut) vooraleer Beth England op aangeven van Fran Kirby naast trapte (86ste minuut) en in de toegevoegde tijd ook nog Jelena Cankovic de buitenkant van de paal trof (90ste + 3′ minuut). Chelsea won groep A met 16 punten op 18, PSG eindigde als tweede met 10 op 18!

Herbekijk Chelsea – Paris Saint-Germain dankzij DAZN:

In de Eden Arena van Praag ontving Slavia Praag het al voor de kwartfinales geplaatste AS Roma. Eindigde de heenwedstrijd nog op een nipte overwinning voor het team uit Italië (1-0) dan was het verschil op het scorebord na dit duel iets groter. Slavia hield een halfuur stand tegen AS Roma maar na een mooie aanval op rechts met voorzet van Benedetta Glionna richting Sophie Haug was het uiteindelijk Valentina Giacinti die met links de score opende (0-1, 31ste minuut). Vijf minuten later kopte Valentina Giacinti op aangeven van Emilie Haavi tegen de paal (36ste minuut). Het was slechts uitstel want bij een hoekschop van Manuela Gugliano even later kopte de Zweedse linksachter Beata Kollmats het tweede Romeinse doelpunt binnen (0-2, 37ste minuut). Onmiddellijk na de rust volgde een derde doelpunt voor de bezoekers. Manuela Gugliano nam de vrije trap en Elena Linari trapte de bal met rechts van in de zestien in één tijd in de hoek (0-3, 49ste minuut). AS Roma had nog mogelijkheden om de score verder op te drijven terwijl Kristyna Ruzickova, zij die het enige doelpunt voor Slavia lukte in deze groepsfase tegen Sankt Pölten, nog even Camelia Ceasar aan het werk zette (74ste minuut). Elf minuten later deed ook Michaela Khyrova dat nog maar de score veranderde niet meer. AS Roma behaalde zo 13 punten op 18 en eindigde tweede in groep B. Slavia Praag eindigde bij deze eerste deelname aan de groepsfase van de UWCL op de vierde plaats met 2 punten op 18!

Herbekijk Slavia Praag – AS Roma dankzij DAZN:

VfL Wolfsburg werd zoals verwacht winnaar in groep B want het won ook op de laatste speeldag in de groepsfase met ruime cijfers op bezoek bj Sankt Pölten. Bij de rust stond het al 0-3 na doelpunten van Lena Lattwein op aangeven van Kathrin Hendrich (0-1, 5de minuut), van Marina Hegering met een afstandsschot voor haar eerste Europese goal in 12 jaar (0-2, 38ste minuut) en van Svenja Huth in de rebound met links nadat Ewa Pajor de onderkant van de lat trof (0-3, 40ste minuut). Na de rust liepen de bezoekers verder uit met goals van Ewa Pajor nadat doelvrouw Carina Schluter een voorzet vanop rechts van Kathrin Hendrich uit de handen liet glippen (0-4, 56ste minuut), Tabea Wassmuth opnieuw op aangeven van Kathrin Hendrich (0-5, 67ste minuut) en een dubbel van Pia-Sophie Wolter, eerst met een schot van dichtbij na een afgeblokte kopbal van Lena Lattwein en de tweede met het hoofd aan de tweede paal na een voorzet van Kathrin Hendrich (0-6, 74ste en 0-7, 76ste minuut). Sankt Pölten kon daarna tegenscoren nadat Marina Hegering een hoge bal verkeerd inschatte en Mateja Zver alleen op doel mocht afgaan om haar tweede in deze competitie te scoren (1-7, 78ste minuut. Het doelpuntenfestival was nog niet afgelopen want Pauline Bremer zorgde nog voor een achtste doelpunt voor VfL Wolfsburg na een voorzet van Joelle Wedemeyer (1-8, 84ste minuut) vooraleer Felicitas Rauch zich in een voorzet van Mateja Zver verslikte en Rita Schumacher met links de eindstand op het bord kon trappen (2-8, 85ste minuut). VfL Wolfsburg eindigde in groep B met 14 punten op 18, Sankt Pölten werd derde met 4 op 18!

Herbekijk Sankt Pölten – VfL Wolfsburg dankzij DAZN:

 

De loting voor de kwartfinales waarvoor Chelsea, VfL Wolfsburg, Arsenal, FC Barcelona (als groepswinnaars) en Paris Saint-Germain, AS Roma, Olympique Lyonnais en Bayern München (als tweedes), geplaatst zijn zal op vrijdag 10 februari 2023 om 13 uur plaatsvinden. De tweedes spelen in de kwartfinales eerst thuis tegen een van de teams die eerste eindigden. De kwartfinales zelf worden gespeeld op 21/22 maart 2023 (heen) en 28/29 maart 2023 (terug). De halve finales zijn voorzien op 22/23 april 2023 (heen) en 29/30 april 2023 (terug). De finale zelf is op zaterdag 3 juni volgend jaar in het stadion van PSV Eindhoven!

U kan nog alle resultaten en de updates van de zesde speeldag bekijken via:

UEFA.com – UWCL 2022-23

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share