Share

Twenty Twenty-three, het zijn de nummers van de eerste invallers van de Lionesses tijdens de finale van het EK 2022 op Wembley. U kent ze toch die twee van Manchester United die niet meteen verwacht werden in het team van Sarina Wiegman voor UEFA Women’s Euro namelijk Ella Toone en Alessia Russo. Ze maakten allebei naam op het voorbije EK door sterk in te vallen en te scoren. Toone zowel in de kwartfinale tegen Spanje als in de finale tegen Duitsland, Russo in de groepsfase tegen Noorwegen en Noord-Ierland (2 keer) en in de halve finale dat fameuze hakje tegen Zweden! 2023 dus, daar zijn we aanbeland, in het jaar van de negende editie van het WK Vrouwenvoetbal.

2023 of de nummers van de supersubs bij de Lionesses: Ella Toone en Alessia Russo! Foto – (c) UEFA.com

Het is inderdaad nu al uitkijken naar de periode donderdag 20 juli – zondag 20 augustus van dit jaar want dan staat er opnieuw een WK-eindronde op het programma. Het wordt een uniek gebeuren voor het vrouwenvoetbal want het allereerste WK met maar liefst 32 landen, het allereerste WK dat in twee verschillende landen zal worden gespeeld en het allereerste WK down under. Dat betekent voor wie niet naar ginder afreist wedstrijden in de vroege ochtend en in de voormiddag jammer genoeg zonder Belgian Red Flames want zelfs met de uitbreiding naar 32 teams (!!!) is bondscoach Ives Serneels er met zijn inmiddels uitgebreide staf en speelsters niet in geslaagd zich te plaatsen voor dit voor zijn sport cruciaal mondiaal event! Hoe je het verlies begin oktober van vorig jaar tegen Portugal ook draait of keert een gemiste kans en één die er had moeten voor zorgen dat ze bij de Royal Belgian Football Association eindelijk wakker zouden schieten en op zoek zouden gaan naar een nieuwe bondscoach (iets dat eigenlijk al eind 2018 na de uitschakeling voor het WK 2019 in Frankrijk had moeten gebeuren). Maar als U weet hoe Roberto Martinez werd opgevolgd dan kan U zich al een idee vormen waarom dat voor de bondscoach van de Belgian Red Flames niet anders zal geweest zijn.

De Belgian Red Flames na het winnen van de Pinatar Cup op dinsdag 22 februari 2022! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

U zal zeggen, ja maar België won in 2022 zijn eerste vriendschappelijk landentornooi (de Pinatar Cup in februari  net voor de onnodige oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak) en België stond in 2022 toch ook voor de allereerste keer in de kwartfinales van een EK, het goed gevolgde UEFA Women’s Euro 2022 in Engeland. Ja inderdaad, dat laatste is iets om fier over te zijn en een mooi gegeven om bij te schrijven in de geschiedenisboeken maar ondanks het feit dat het een sterke prestatie was gebaseerd op veel werkkracht, solidariteit en inzet valt er verder niet veel positiefs over te vertellen. De reden is dat het gebeurde met hoofdzakelijk negatief voetbal op een tornooi waar het aanvallende voetbal hoogtij vierde, dat er van Belgische kant weinig kansen of schoten op doel werden genoteerd, en dat er uiteindelijk slechts 3 Belgische doelpunten werden gescoord waaronder een strafschop en bovendien met als meest opvallende figuur een sterke doelvrouw. En als je keeper de beste van de ploeg is dan is dat vaak een slecht teken hoorde je heel recent nog neutrale waarnemers zeggen over het verhaal van de Belgische landskampioen Club Brugge in de Jupiler Pro League de voorbije weken onder toen nog Carl Hoefkens.

Nicky Evrard speelde zichzelf het EK 2022 in de kijker! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het EK zorgde er wel voor dat Nicky Evrard net als Simon Mignolet (en eigenlijk dus twee mensen die in feite proberen te voorkomen wat we graag zien namelijk dat er doelpunten vallen) de favorieten zijn voor de Gouden Schoen die eind januari 2023 in België zal worden uitgereikt. Of er eventueel een voetbalster (Janice Cayman die met Olympique Lyonnais in Turijn de UEFA Women’s Champions League won of Tessa Wullaert die met haar vele doelpunten ook RSC Anderlecht opnieuw kampioen maakte en daarna naar Fortuna Sittard vertrok) of een voetballer nog in geslaagd zijn om hen van dat mogelijke podium te verdringen is nog niet bekend. Maar het is een teken dat het op voetballend vlak toch een flink stuk beter zal moeten in 2023 niet alleen nationaal bekeken maar ook op internationaal vlak.

Janice Cayman en Tessa Wullaert samen al goed voor 5 Belgische Gouden Schoenen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Vrouwelijk RSC Anderlecht deed het ondanks tal van personele wijzigingen in het tussenseizoen in het Poolse Lodz behoorlijk in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League maar het moest finaal na strafschoppen de duimen leggen voor KuPS, de landskampioen uit Finland, die zelf vervolgens in de tweede ronde niet wist door te stoten naar de groepsfase van deze lucratieve competitie want de weg versperd door het Oostenrijkse Sankt Pölten. Hoe pijnlijk is het voor teams uit België (en zelfs Nederland want ook daar wist nog geen enkele club zich te plaatsen) om te moeten vaststellen dat (met alle respect) zelfs de kampioen van Albanië er eerder in geslaagd is om dat doel (de groepsfase van de belangrijkste competitie in het Europese clubvoetbal voor vrouwen) te bereiken!

KFF Vllaznia, de landskampioen van Albanië, nog eerder dan een Belgische of Nederlandse club in de groepsfase van de UWCL! Foto – (c) KFF Vllaznia

Dat heeft uiteraard ook te maken met de nationale competitie, de Women’s Lotto Super League, en de clubs die daarin spelen. Zij moeten vooral hun visie veranderen en meer willen in het vrouwenvoetbal. Meer willen betekent vooral meer willen investeren, meer willen doen aan het departement vrouwenvoetbal van de club en desnoods daar eens een extra uitgave doen in plaats van de (met alle respect) zesendertigste derderangsvoetballer bij de mannen te integreren. Verder is het vooral ook nodig deze sport niet te zien als een noodzakelijk kwaad als iets dat ze moeten doen omdat ze anders eventueel in een slecht daglicht zouden kunnen komen te staan. Als die denkwijze in 2023 eindelijk eens kan veranderen dan zijn we al een flink eind op weg.

Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In 2022 noteerden we wat het Belgische vrouwenvoetbal betreft naast de kwalificatie van de Belgian Red Flames voor de kwartfinale van het EK twee records. Het WK-kwalificatieduel tussen België en Noorwegen was op vrijdag 2 september 2022 voor het eerst helemaal uitverkocht waardoor er 8.953 toeschouwers in het King Power at Den Dreef Stadium in Leuven waren voor de Belgian Red Flames. Op zaterdag 17 december 2022 volgde in datzelfde stadion ook een toeschouwersrecord voor de Women’s Lotto Super League. Van de 2.539 verkochte tickets kwamen er in het kader van de ‘Warmste Week’ en bij bitterkoud weer uiteindelijk 1.794 toeschouwers opdagen voor het competitieduel tussen OHL Women en Club YLA! Leuke cijfers maar nog enorm ver verwijderd van wat er zich in de voorbije weken en maanden in Engeland afspeelde.

Engeland na het winnen van het EK 2022 op zaterdag 31 juli 2022 op Wembley! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Daar zorgde de winst van de Europese titel op zondag 31 juli 2022 op Wembley onder leiding van Sarina Wiegman tegen Duitsland (2-1 na verlengingen) voor een switch, een ware explosie van en toeloop naar het vrouwenvoetbal. De clubs mochten hun wedstrijden vaker in het grote stadion spelen waardoor de toeschouwersaantallen de hoogte ingingen. Vijf wedstrijden stegen de voorbije weken zelfs boven de 30.000 toeschouwers uit namelijk Arsenal – Tottenham 4-0 (47.367, Emirates Stadium, 24/09/2022), Manchester City – Manchester United 1-1 (44.259, City of Manchester Stadium, 11/12/2022), Arsenal – Manchester – United 2-3 (40.064, Emirates Stadium, 19/11/2022), Chelsea – Tottenham 3-0 (38.350, Stamford Bridge, 20/11/2022) en Manchester United – Aston Villa 5-0, (30.196, Old Trafford, 03/12/2022). Ook de derby tussen Liverpool met de Belgische Yana Daniëls en Everton 0-3 haalde op zondag 25 september 2022 op Anfield Road 28.574 toeschouwers. Engeland is voorlopig het enige land in Europa waar de toeschouwersaantallen en de aandacht voor de nationale competitie stegen na het binnenhalen van een Europese titel. Dat was eerder niet het geval in bijvoorbeeld Nederland (2017) of Duitsland (2013, 2009, 2005, 2001, 1997).

Ook in de UEFA Women’s Champions League was 2022 een fantastisch jaar met FC Barcelona als voortrekker. De terugwedstrijd in de kwartfinale FC Barcelona – Real Madrid lokte op woensdag 30 maart 2022 maar liefst 91.553 toeschouwers naar Camp Nou, De heenwedstrijd in de halve finale FC Barcelona – VfL Wolfsburg was op vrijdag 22 april 2022 goed voor 91.648 toeschouwers in het indrukwekkende stadion! Toch kon het team van Alexia Putellas, die ondanks haar zware blessure die haar UEFA Women’s Euro 2022 kostte zelfs een tweede keer de Women’s Ballon d’Or won, ook verliezen. Dat gebeurde in de terugwedstrijd van de halve finale op bezoek bij VfL Wolfsburg (2-0) maar evenzeer in de finale van zaterdag 21 mei 2022 in het stadion van Juventus Turijn tegen Olympique Lyonnais, de club waar Belgisch recordinternational en tweevoudig Gouden Schoen Janice Cayman haar tweede UWCL mee won! Het werd daar 3-1 voor de club van voorzitter Jean-Michel Aulas die zo voor de achtste keer al de trofee op de erelijst mocht bijschrijven!

2022 eindigde met het verlies van Edson Arantes do Nascimento, Pelé, de koning van het voetbal. Eerder in september van dit jaar verliet ook Queen Elisabeth II, de langst regerende monarch uit de voorbije eeuw, ons. Beiden genoten wereldwijde faam. Er zal nog wel even aan hen gedacht worden begin april 2023 als Engeland en Brazilië het op Wembley tegen mekaar zullen opnemen in de eerste Finalissima ooit bij de vrouwen. Op zaterdag 3 juni 2023 is er dan de finale van de UEFA Women’s Champions League in Eindhoven en daarna volgen wellicht de moeilijkste weken voor de Belgian Red Flames want in juli en augustus moeten ze alweer (!!!) vanuit hun zetel kijken naar het grootste tornooi van het jaar. 

Deze redactie wenst U allen een voorspoedig, gezond, sportief, en op alle vlakken succesvol 2023!

Alle foto’s rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal kan U bekijken via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share