Share

Op vrijdagavond 6 januari 2023 zijn Nafi Thiam en Remco Evenepoel op het Sportgala van het jaar in Antwerpen verkozen tot Sportvrouw een Sportman van het Jaar. Voor beiden is het geen primeur. Voor Nafi Thiam is het de vierde keer dat ze de titel op haar erelijst mag bijschrijven. Remco Evenepoel werd in 2019 al eens verkozen tot sportman van het jaar!

Foto – (c) Sportgala.be

De 19-jarige renner Cian Uijtdebroeks werd verkozen tot belofte van het jaar voor gewichthefster Nina Sterckx en tennisser Gilles-Arnaud Bailly. De Belgian Tornados (atletiek mannen) werden verkozen tot ploeg van het jaar met 640 punten voor R. Union Sint-Gillis 525 punten en de Belgische wielerploeg op het WK die 390 punten kreeg. Roger Lespagnard (atletiek) werd Coach van het Jaar voor Jacques Borlée en Sven Vanthourenhout (wielrennen/veldrijden). Michèle George (paradressage) werd Paralympiër van het Jaar voor Ewoud Vromant (parawielrennen) en Laurent Devos (paratafeltennis).

Remco Evenepoel haalde het met 1065 punten voor een andere renner Wout van Aert 617 punten en Bart Swings 464 punten. Drie Rode Duivels kwamen ook in de punten terecht. Het zijn doelman Thibaut Courtois van Real Madrid (4de met 299 punten). Kevin De Bruyne van Manchester City (7de met 120 punten) en Simon Mignolet van Club Brugge (11de met 45 punten), Eden Hazard die in 2018 Sportman van het Jaar werd behaalde dit jaar geen enkel punt!

Nafi Thiam, die op de zevenkamp zowel goud won op het WK in het Amerikaanse Eugene als op het EK in München, kreeg bij de vrouwen 947 punten achter haar naam. Daarmee had ze een ruime voorsprong op wielrenster Lotte Kopecky (720 punten) en kunstschaatster Loena Hendrickx, die derde eindigde met 359 punten. De 28-jarige Nafi Thiam was eerder al Sportvrouw van het Jaar in 2014, 2016 en 2017. Nafi Thiam won begin december 2022 ook al voor de negende (!) keer de Gouden Spike!

Janice Cayman werd 15de als Sportvrouw van het Jaar! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Dit jaar waren er ook twee Belgian Red Flames genomineerd voor deze titel. Nicky Evrard, de doelvrouw van KAA Gent en sinds dit seizoen van OHL Women, werd 12de met 58 stemmen achter haar naam. Janice Cayman eindigde op de 15de plaats. Zij kreeg van de sportjournalisten 34 punten toegekend.

Hieronder kan U de volledige eindstand voor de titel van Sportvrouw van het Jaar bekijken:

1. Nafi THIAM (atletiek) 947, 2. Lotte KOPECKY (wielrennen) 720 , 3. Loena HENDRICKX (kunstschaatsen) 359, 4. Hanne DESMET (shorttrack) 253, 5. Nina DERWAEL (gymnastiek) 252, 6. Noor VIDTS (atletiek) 187, 
7. Emma MEESSEMAN (basket) 153, 8. Emma PLASSCHAERT (zeilen) 135, 9. Britt HERBOTS (volley) 111, 10. Elise MERTENS (tennis) 93, 11. Sarah CHAARI (taekwondo) 60, 12. Nicky EVRARD (voetbal) 58 punten, 13. Cynthia BOLINGO (atletiek) 49, 14. Oshin DERIEUW (boksen) 35, 15. Janice CAYMAN (voetbal) 34 punten, 16. Tine GILLIS (squash) 26, 17. Nele GILLIS (squash) 14, 18. Lisa VAELEN (gymnastiek) 9, 19. Lotte CLAES (duatlon) 7, 20. Hermien PETERS (kajak) 5, 20. Lise VAN HECKE (volley) 5, 22. Gabriella WILLEMS (judo) 3, 23. Julie ALLEMAND (basket) 2, 24. Shari BOSSUYT (wielrennen) 2, 25. Wendy JANS (snooker) 1.

Ives Serneels kreeg 3 punten als één van de voetbalcoaches van het jaar! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ives Serneels, de bondscoach van de Belgian Red Flames kreeg 3 stemmen als Coach van het Jaar. Hij werd daarmee 28ste net achter Roberto Martinez, de inmiddels ex-bondscoach van de Rode Duivesl die 4 punten haalde en op de 27ste plaats eindigde. Opmerkelijk is dat Karel Geraerts, de huidige coach van R. Union Saint-Gilloise 4de werd met 238 punten. Felice Mazzu, zijn voorganger bij Union die naar RSC Anderlecht trok, is slechts 22ste met 12 punten. Philippe Clement (AS Monaco) wwerd 7de met 158 punten. Carl Hoefkens, die Club Brugge knap naar de achtste finales in de UEFA Champions League leidde maar daar inmiddels ontslagen is, werd 8ste met 155 punten. Tom Saintfliet (bondscoach Gambia) werd 17de met 60 punten, Wouter Vrancken (KV Mechelen / KRC Genk) werd 23ste met 8 punten, Chris Van Puyvelde (technisch directeur bij Marokko) en Ronny Deila (Standard) staan op een gedeelde 24ste plaats met 5 punten, Frank Boeckx (assistent bij RSC Anderlecht) eindigde 29ste met 2 punten.

De Belgian Red Flames eindigden 21ste bij de rubriek Ploeg van het Jaar! Foto – (c) Sportpix.be : Sevil Oktem

De Belgian Red Flames eindigden met hun kwartfinale op het EK 2022 in Engeland uiteindelijk met 9 punten op de 21ste plaats bij de Ploegen van het Jaar. Andere voetbalteams die we in dit eindklassement terugvinden zijn naast Union, dat tweede werd, nog Club Brugge (5de met 296 punten) en KRC Genk (23ste met 3 punten). Vrouwelijke sportploegen in de eindstand zijn het duo wielrennen op de pisteduo Kopecky Bossuyt (4de met 329 punten), de Belgian Cats (6de met 225 punten), de Yellow Tigers (7de met 188 punten), het kajakduo Hermien Peters en Lize Broekx (9de met 106 punten), de Belgian Cheetahs (13de met 87 punten), het trio Kim Bergmans/Lise De Meyst/Bo Hollebosch behaalden met hun acrogymoefeningen een 16de plaats met 45 punten. de Belgian Cats 3×3 einigden op een 18de plaats met 19 punten, het gemend paar Helena Heijens en Bram Röttger (acrogym) werd 20ste met 10 punten.

Lees nog meer over de Sportvrouw en de Sportman van het Jaar via:

Website Sportgala

En via:

Website Het Laatste Nieuws

En via:

Website Het Nieuwsblad

En via:

Sporza

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

PS: Roger Lespagnard, de ex-trainer van Nafi Thiam, mocht uit de handen van Jean-Michel Savie de Orde van Verdienste van het BOIC in ontvangst nemen, dat is een prijs die sinds 2013 wordt uitgereikt aan een persoon die ‘een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de Olympische beweging in België. Hij is de 11de naam op die erelijst die begon met Eddy Merckx in 2013. Daarna volgden Patrick Sercu en Gaston Roelants (2014), Robert Van de Walle (2015), Ingrid Berghmans (2016), Hanna Mariën (2017), Guido De Bondt (2018), Roger Moens (2019), Anne d’Ieteren (2020) en Kim Gevaert (2021).

 

Share