Share

Professioneel voetbal spelen als vrouw en zwanger zijn. Het is geen eenvoudige combinatie zeker niet op juridisch vlak, zo ondervond ook Sara Björk Gunnarsdottir, de tweevoudige Ijslandse sportvrouw van het jaar die op het EK 2022 in Engeland nog tegen de Belgian Red Flames in actie kwam, toen ze zelf zwanger raakte als speelster van de internationale topclub Olympique Lyonnais. Ze schreef haar wedervaren neer op de website van The Players Tribune.

Sara Bjork Gunnarsdottir was al mama geworden toen ze tijdens het EK 2022 in Engeland aantrad met Ijsland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De captain van Ijsland won met Olympique Lyonnais de UEFA Women’s Champions League 2020, ze scoorde zelfs in de finale in San Sebastian tegen haar ex-club VfL Wolfsburg waar ze ooit teamgenote was van Tessa Wullaert.  Ze was op dat moment blij en trots dat ze haar droom als sporter had kunnen waarmaken. Begin maart 2021 raakte ze echter zwanger. Een moment waarbij ze in feite ook heel gelukkig had moeten mee zijn maar de manier waarop ze door haar club vervolgens behandeld werd zorgde voor een wrange smaak want dat verliep niet zoals verhoopt. Olympique Lyonnais, de topclub in het internationale vrouwenvoetbal, leefde de financiële overeenkomst met de speelster niet na en zij moest uiteindelijk de FIFPro, de internationale vakbond die zich wereldwijd bezighoudt met de rechten en plichten van professionele voetballers, en de FIFA inschakelen om uiteindelijk te bekomen waar ze als werkneemster, als vrouw en als mens recht op had! Bij haar terugkeer in Frankrijk voelde ze bovendien aan dat ze niet langer welkom was bij de club. Ze deed wel nog het seizoen uit bij het team van voorzitter Jean-Michel Aulas waar ze ook ploeggenote was van Belgisch recordinternational Janice Cayman maar daarna vertrok ze naar het Italiaanse Juventus. Vorige vrijdag 13 januari 2023 maakte Sara Björk Gunnarsdottir (32) ook bekend dat ze na 16 jaar stopt met haar interlandcarrière voor Ijsland waarvoor ze volgens de cijfers van de Ijslandse Voetbalbond (KSI) in totaal 145 keer uitkwam en 24 keer scoorde.

Sara Björk Gunnarsdottir aan de bal voor Ijsland met een opzittende Justine Vanhaevermaet. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

U kan het volledige verhaal lezen via:

Website The Players Tribune

Lees ook in de Franse sportkrant L’Equipe:

Website L’Equipe

Lees ook over het feit dat Sara Björk Gunnarsdottir niet langer voor Ijsland zal uitkomen via:

Website L’Equipe

Lees over Sara Björk Gunnarsdottir bij de Ijslandse Voetbalbond (KSI):

Website Ijslandse Voetbalbond

En via:

Website Ijslandse Voetbalbond

En lees ook over de uitkomst van haar geschil met Olympique Lyonnais via:

Website BBC Sport

En via:

Website Voetbal International

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Sara Björk Gunnarsdottir was de eerste speelster van Olympique Lyonnais die tijdens haar contract zwanger werd. Ze heeft inmiddels haar rechtszaak gewonnen en werd meer dan 82.000 euro aan achterstallig loon toegekend. Nadien werd ook de Franse international Amel Majri moeder van een zoontje als speelster van Olympique Lyonnais. Zij werd echter zwanger tijdens een periode dat ze ook geblesseerd was en voorlopig zijn daar geen financiële problemen rond de naleving van haar contract gemeld. Amel Majri keerde afgelopen weekend op zaterdag 14 januari 2023 terug op het veld na een afwezigheid van 1 jaar, 3 maanden en 13 dagen. Ze mocht in de competitiewedstrijd op bezoek bij Soyaux na 75 minuten invallen voor de Nederlandse international Dammaris Egurrola.

 

Share