Share

Voor de achtste keer heeft de Franse sportkrant L’Equipe op woensdag 18 januari 2023 de 30 belangrijkste personen in het Franse voetbal bekendgemaakt. Maakten er in 2022 slechts drie vrouwelijke figuren deel uit van die lijst dan zijn er dat voor het jaar 2023 zes!

Scheidsrechter Stéphanie Frappart, hier aan het werk tijdens een Tournoi de France, is inmiddels de belangrijkste vrouw geworden in het Franse voetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Twee van die zes waren ook vorig jaar al aanwezig op die lijst. Stéphanie Frappart, de eerste vrouwelijke scheidsrechter op een WK-eindronde bij de mannen, is opgeklommen tot belangrijkste vrouw in het Franse vrouwenvoetbal. Zij staat inmiddels op een zesde plaats na de absolute top bestaande uit Kylian Mbappé, bondscoach Didier Deschamp, winnaar van de Ballon d’Or Karim Benzema, kersvers wereldkampioen Lionel Messi en de man van de eerste Franse WK-overwinning Zinédine Zidane. Vorig jaar stond Stéphanie Frappart (toen 16de) nog niet in de top 10, nu dus wel en ze blijft Vincent Labrune (voorzitter van de Franse Profliga LFP), Nasser al-Khelaifi (de voorzitter van PSG), Frans international Antoine Griezmann en Fayza Lamari voor. Deze laatste is de moeder van Kylian Mbappé die alles rondom deze nieuwe wereldster regelt zoals zijn contract, zijn imago, zijn communicatie en zijn sponsoring. Vorig jaar stond de spits van PSG en Frans international Kadidiatou Diani nog op de tiende plaats. Zij staat dit jaar helemaal niet meer in de top 30!

Kadidiatou Diani, belangrijk bij Frankrijk en bij PSG, maar weggevallen uit de top 30 van het Franse voetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Tussen plaats 11 ingenomen door Franck Haise (de coach van RC Lens) en plaats 20 waar we Igor Tudor (de coach van Olympique de Marseille) terugvinden staat er één vrouw. Het is de Franse Minister van Sport Amélie Oudéa-Castera die de 12de plaats inneemt. Zij heeft zich op de voorgrond gewerkt door ondertussen meerdere keren Noël Le Graët, de voorzitter van de Franse Voetbalbond, te tackelen en recent en meest recent om zijn ontslag te vragen. Tussen plaats 12 en 21 vinden we enkel mannen met Pablo Longoria (de voorzitter van Olympique de Marseille) op 13, de topschutter aller tijden bij de Franse nationale ploeg Olivier Giroud op 14, recordinternational en doelman van Tottenham Hotspur Hugo Lloris op 15, de Braziliaanse wereldvedette Neymar Jr op 16, de van AS Monaco naar Real Madrid verhuisde middenvelder Aurélien Tchouaméni op 17, de voetbalraadsman bij PSG Luis Campos op 18, de coach van PSG Christophe Galtier op 19, de al eerder genoemde Igor Tudor op 20 en tenslotte op plaats 21 Bixente Lizarazu, in 1998 wereldkampioen met Frankrijk en tegenwoordig consultant voor L’Equipe, voor TF1 en voor Radio France.

Wendie Renard speelde op het voorbije EK 2022 in Engeland nog tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Wendie Renard, die met Olympique Lyonnais voor de 8ste keer de UEFA Women’s Champions League won en aanvoerster is van het Franse nationale vrouwenteam, vinden we als vierde vrouw op plaats 22 terug. Ze is met een 8ste plaats voorlopig ook de beste Française in de eindstand bij de Women’s Ballon d’Or. Het nieuwe duo van Olympique Lyonnais met overnemer John Textor en voorzitter Jean-Michel Aulas vinden we op plaats 23. Randal Kolo Muani vinden we op plaats 24 terug. De bekerwinnaar met FC Nantes verhuisde naar de Bundesliga om te gaan voetballen bij Eintracht Frankfurt. In september werd hij voor het eerst Frans international en in december scoorde hij voor Frankrijk op het WK in de halve finale tegen Marokko en liet hij zich opmerken bij zijn invalbeurt tijdens de WK-finale tegen Argentinië toen Frankrijk in 2 minuten tijd een 2-0-achterstand goedmaakte. De vijfde vrouw in het lijstje is Kheira Hamraoui, de 33-jarige speelster van PSG die op 4 november 2021, toen ze van een etentje met haar club PSG terugkwam, het slachtoffer werd van een aanval door met ijzeren staven bewapende mannen. Sindsdien ging ze maanden door een hel maar inmiddels heeft ze de draad weer opgepakt en is ze onder leiding van coach Gérard Prêcheur opnieuw een volwaardige voetbalster geworden bij Paris Saint-Germain. Kheira Hamraoui vinden we dus op plaats 25 terug.

Kheira Hamraoui ging terug bij PSG door een heel moeilijke periode maar inmiddels staat ze opnieuw op het voetbalveld! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Corinne Diacre, de bondscoach van het Franse nationale vrouwenvoetbalteam ‘les Bleues’ vinden we terug op plaats 27 na Bruno Genesio, de coach van Rennes die 26ste is en voor Thierry Henry, consultant bij Amazon Prime Video en uiteraard ook nog altijd ex-wereldkampioen en spitsencoach bij de Rode Duivels. Corinne Diacre is in vergelijking met vorig jaar 2 plaatsen geklommen want toen stond ze nog 29ste. Om de lijst van 30 rond te maken vinden we op plaats 29 Régis Le Bris, de trainer van revelatie FC Lorient, terug en Noël Le Graët, de op dit moment fel onder vuur liggende president van de Franse Voetbalbond FFF, sluit de lijst af op de 30ste en laatste plaats waar hij vorig jaar nog 21ste was.

Corinne Diacre, de bondscoach van les Bleues, staat ook dit jaar in de top 30 van het Franse voetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees nog meer over deze lijst van 30 via:

Website L’Equipe

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share