Share

Op woensdag 1 februari 2023 begint in het Marokkaanse Tanger met het duel tussen Al-Ahly uit Egypte en Auckland City uit Nieuw-Zeeland het wereldkampioenschap voetbal voor clubs ook bekend als de FIFA Club World Cup. Na hun succesvolle intrede op het voorbije WK 2022 in Qatar zal er ook in Marokko een vrouwelijke FIFA assistent-scheidsrechter deel uitmaken van de groep mensen die de leiding hebben over de te spelen wedstrijden.

Het is de Amerikaanse Kathryn Nesbitt die dit keer voor de vrouwelijke aanwezigheid op het veld zal mogen zorgen. Zij maakte deel uit van het vrouwelijke zestal dat eind vorig jaar in Qatar mocht debuteren op een WK mannenvoetbal, een primeur sinds de eerste editie in 1930 in Uruguay plaatsvond. Nesbitt, die in het dagelijkse leven professor scheikunde is en een eigen laboratorium heeft aan de Towson University in Baltimore, is ook geselecteerd om later dit jaar de FIFA Women’s World Cup in Australië en Nieuw-Zeeland in goeie banen te leiden. Ze is overigens niet de eerste vrouw op een FIFA Club World Cup want eerder waren de Braziliaanse Neuza Back en Mariana De Almeida uit Argentinië al present.

Kathryn Nesbitt zelf was actief op het WK 2019 in Frankrijk waar ze zowel bij de groepswedstrijd tussen Nigeria en Noorwegen in Reims als bij de achtste finale Zweden – Canada in het Parc des Princes van Parijs assistent-scheidsrechter was. Ze kijkt nog altijd met plezier terug op dat tornooi want ze vond het een van de leukste dingen die ze ooit deed: “Het voetbal was ongelofelijk en ik denk dat we straks nog beter voetbal zullen zien met nieuwe speelsters, nieuwe teams. Ik ben in elk geval heel enthousiast”, zei ze op dinsdag 31 januari 2023 in Rabat bij FIFA.com, de dag voor de FIFA Club World Cup begon.

Verder liet Kathryn Nesbitt optekenen dat ze denkt dat alle deuren nu open staan, het maakt niet uit of je een vrouw of een man bent, om op alle niveau’s aan het voetbal deel te nemen. Ze moedigt dan ook iedereen aan om op dit vlak hard te werken en te proberen zijn of haar dromen waar te maken’ 

Lees nog meer hierover en luister naar het interview via:

Website FIFA

Lees over de FIFA Club World Cup via:

Website FIFA

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Chelsea won de vorige editie van de FIFA Club World Cup maar die club is er dit jaar niet bij. Real Madrid, de club van Thibaut Courtois en Eden Hazard, doet vanaf volgende week woensdag 8 februari 2023 als winnaar van de UEFA Champions League een gooi naar deze trofee! De andere deelnemers zijn Flamengo (Brazilië), Seattle Sounders (Verenigde Staten), Wydad Casablanca (Marokko), Al Hilal (Saudi Arabië). De finale is op zaterdag 11 februari 2023.

 

Share