Portugal heeft zich na drie barragewedstrijden uiteindelijk op woensdag 22 februari 2023 voor het eerst weten te plaatsen voor een eindronde van een WK Vrouwenvoetbal. Net als tijdens de wedstrijden in de Europese play-offs tegen de Belgian Red Flames en tegen Ijsland was het ook nu in de intercontinentale play-off tegen Kameroen tot in het slot wachten vooraleer er duidelijkheid kwam over het eindresultaat!

Vreugde bij Portugal na de allereerste kwalificatie voor een WK-eindronde! Foto – (c) FPF

Met slechts een gelijkspel op bezoek bij Turkije in de eerste kwalificatiewedstrijd (1-1) richting dit WK 2023 had Portugal de kansen op een eerste deelname al flink gehypoteikeerd. Daarbij kwam in groep H dan nog de verrassende thuisoverwinning van Servië tegen Duitsland (3-2) en op dat moment op dinsdagavond 12 april 2022 zag het er helemaal beroerd uit voor het team van bondscoach Francisco Neto. Door te gaan winnen op bezoek in Servië (1-2) slaagden ze er vervolgens toch nog in om de Europese play-offs te bereiken en daarin wisten ze thuis eerst de Belgian Red Flames uit te schakelen (2-1) en vervolgens na verlengingen ook Ijsland (4-1). Na de euforie rond de overwinning en de waan van het veroveren van een WK-ticket werden ze vervolgens met beide voetjes wel opnieuw op de grond gezet want uiteindelijk veroverden Zwitserland en Ierland via de Europese barrages het rechtstreekse ticket voor het WK down under. Portugal was nog altijd niet geplaatst want het moest nog naar die slopende intercontinentale play-off in Nieuw-Zeeland om toch dat allereerste WK-ticket ooit bij de vrouwen te halen.

Bondscoach Francisco Neto juicht na het eindsignaal want Portugal mag naar het WK 2023! Foto – (c) FPF

In het FMG Stadium Waikato in Hamilton kwam Portugal tegen Kameroen vlot uit de startblokken. Jéssica Silva zette doelvrouw Catherine Biya meteen aan het werk (2de minuut) en uit de hoekschop van Andreia Norton die volgde kopte het talent Francisca ‘Kika’ Nazareth de bal tegen de lat (3de minuut). Even voor halfweg de eerste helft kwam Portugal dan op voorsprong via de jonge centrale verdediger Diana Gomes die een vrije trap van Francisca ‘Kika’ Nazareth die via de paal terugkaatste in de rebound met rechts kon binnentrappen (1-0, 22ste minuut). Kameroen had daarna een kans via Ajara Nchout Njoya maar doelvrouw Patricia Morais maakte zich in twee tijden meester van de bal (31ste minuut). Aan de overkant stuitte Carole Costa met een schot met rechts vanop de hoek van de zestien op Catherine Biya (45ste minuut). In de toegevoegde tijd van de eerste helft moest doelvrouw Patricia Morais nog een vrije trap van Ajara Nchout Njoya uit haar doel houden (45ste + 5′ minuut). Portugal ging rusten met een kleine voorsprong.

Carole Costa, hier aan de bal tijdens de Algarve Cup in 2020, zorgde voor het doelpunt van de kwalificatie voor Portugal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In het begin van de tweede helft had Portugal pech toen Andreia Norton met een schot met rechts de lat trof (52ste minuut). Het kreeg daarna ook nog kansen via Francisca ‘Kika’ Nazareth tweemaal en Diana Silva maar het kon de score niet verdubbelen. Kameroen hield vertrouwen en het had pech toen Michaela Abam alleen op de Portugese doelvrouw afging en scoorde maar jammer genoeg stond zij duidelijk buitenspel toen de bal bij Gabrielle Aboudi Onguéné vertrok (84ste minuut). Het bleek slechts uitstel want vijf minuten later was het wel raak. Dolores Silva verspeelde de bal aan Monique Ngock. Zij speelde naar Ajara Nchout Njoya die zich na haar balcontrole vervolgens draaide en met links laag over de grond en in de hoek binnentrapte (1-1, 89ste minuut). De verlengingen leken er aan te komen maar in de tweede minuut van de toegevoegde tijd kreeg Estelle Johnson bij een poging een schot naar doel van Andreia Jacinto te verhinderen de bal ook tegen de hand. Na tussenkomst en overleg met de VAR wees de Australische scheidsrechter Casey Reibelt naar de stip waarna de Portugese recordinternational Carole Costa de wedstrijd met een zuivere trap met rechts besliste (2-1, 90ste + 4′ minuut). Na Haïti eerder op de dag schreef dus ook Portugal geschiedenis want het plaatste zich voor het eerst voor een WK-eindronde in het vrouwenvoetbal!

Portugal mag in de maand juli van dit jaar naar Nieuw-Zeeland terugkeren om het daar in groep E op te nemen tegen achtereenvolgens Nederland (in Dunedin), Vietnam (in Hamilton) en titelverdediger de Verenigde Staten (in Auckland).