Haïti is in België vooral bekend dankzij Emmanuel Sanon die in 1974 bij Beerschot kwam voetballen en met die club in 1977 zelfs de Beker van België won ten koste van Club Brugge. Bijna 50 jaar later mag vrouwelijk Haïti zich opmaken voor hun eerste wereldbeker want het won onder leiding van bondscoach Nicolas Delépine in Hamilton de finalewedstrijd richting het WK tegen Chili!

Michelle Dumornay bezorgde Haïti met twee goals een allereerste deelname aan een WK Vrouwenvoetbal en dat bijna 50 jaar na de mannen die in 1974 in toen nog West-Duitsland aanwezig waren! Foto – (c) FIFA.com

Michelle Dumornay, die recent van Stade Reims naar Olympique Lyonnais werd getransfereerd, was de speelster van de wedstrijd want zij lukte de twee doelpunten voor Haïti. In de toegevoegde tijd van de eerste helft speelde ze samen met Roselord Borgella (ploeggenote van Lisa Lichtfus bij het Franse Dijon), die haar de bal in de zestien toespeelde buitenkant rechts, waarna ze op kracht haar tegenstander Carla Guerrero voorbij snelde en met links hoog in het doel overhoeks binnentrapte (0-1, 45ste + 1′ minuut). In de achtste minuut van de toegevoegde tijd van de tweede helft scoorde ze opnieuw met links met een schot overhoeks onhoudbaar voor Christiane Endler op aangeven van Nerilia Mondésir (0-2, 90ste + 8′ minuut). Twee minuten later kon Maria Jose Rojas nog tegenscoren voor Chili maar een gelijkmaker en verlengingen zaten er voor het land uit Zuid-Amerika, dat in 2019 aanwezig was op het WK in Frankrijk, niet meer in.

Christiane Endler stopte nog een strafschop maar ook dat kon Chili niet aan een WK-ticket voor 2023 helpen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Chili had in deze wedstrijd van de laatste kans op een WK-ticket voor 2023 meer kunnen scoren zoals in de eerste helft toen Daniela Zamora een vrije trap van Yessenia Lopez net naast het doel van Kerly Theus tikte (24ste minuut) of in de toegevoegde tijd toen een poeier van diezelfde Yessenia Lopez op de lat strandde (90ste + 4′ minuut). Ook nog meegeven dat Christiane Endler, de doelvrouw van Chili en van Olympique Lyonnais, in de 89ste minuut een strafschop van Nerilia Mondésir uit haar doel wist te houden na een fout in de zestien van Isidora Olave op Nerilia Mondésir.

Haïti komt op het WK 2023 in groep D terecht met wedstrijden in Australië tegen achtereenvolgens Engeland (in Brisbane), China (in Adelaide) en tegen Denemarken (in Perth).

Bekijk een samenvatting van Chili – Haïti met dank aan FIFA TV:

Lees nog meer over het WK Vrouwenvoetbal 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland via:

PS: Bekijk beelden uit het archief van de VRT van de bekerfinale in 1979 tussen Club Brugge – Beerschot met een assist van Emmanuel Sanon voor het doelpunt van Johan Coninx.

En Emmanuel Sanon die op het WK 1974 scoorde tegen Dino Zoff (Italië) nadat die 1.143 minuten ongeslagen was gebleven in het doel van de Squadra Azzura!