Share

Wat al een tijdje in de lucht hing is op donderdag 9 maart 2023 ook waarheid geworden. Corinne Diacre, die eind augustus 2017 opvolger werd van Olivier Echouafni, is niet langer de bondscoach van les ‘Bleues’, het Franse nationale vrouwenvoetbalelftal. Dat werd beslist tijdens een speciale bijeenkomst op de zetel van de Franse Voetbalbond in Parijs.

De actie van Wendie Renard van eind februari 2023 heeft nu toch tot het ontslag van bondscoach Corinne Diacre geleid! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Toen Wendie Renard op vrijdag 24 februari 2023 bekendmaakte dat ze niet beschikbaar zou zijn voor Frankrijk op het komende WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland zolang Corinne Diacre bondscoach bleef van ‘les Bleues’ was duidelijk dat Frankrijk met een groot probleem zat. Zeker toen kort nadien ook Marie-Antoinette Katoto, Kadidiatou Diani en Perle Morroni meegaven dat ze zich solidair opstelden met Wendie Renard waarna nog tal van andere bekende speelsters wereldwijd hun steun uitspraken voor de actie van de speelster van Olympique Lyonnais. Jean-Michel Aulas, de inmiddels ex-voorzitter van Olympique Lyonnais, besefte meteen dat er geen sprake meer kon zijn van een vervolg voor de huidige Franse bondscoach die ook in het verleden al met tal van andere speelsters van zijn club in conflict kwam.

Er werd een kleine werkgroep opgericht waarin naast Jean-Michel Aulas ook Marc Keller van Strasbourg en ex-speelsters Aline Riera en Laura Georges zetelden. Zij adviseerden dan wellicht ook aan Philippe Diallo, de opvolger van Noël Le Graët als voorzitter van de Franse Voetbalbond FFF, om Corinne Diacre te ontslaan.

De Franse Voetbalbond verstuurde inmiddels een persbericht waarin het de genomen beslissing rechtvaardigde:  “De talrijke uitgevoerde hoorzittingen hebben het mogelijk gemaakt om de observatie van een zeer significante kloof met de uitvoerende spelers vast te stellen en een discrepantie aan het licht te brengen met de vereisten van het zeer hoge niveau. Deze breuk heeft een point of no return bereikt die de belangen van de selectie schaadt. Alhoewel de Franse Voetbalbond FFF de betrokkenheid en de ernst van Corinne Diacre en haar medewerkers bij de uitoefening van hun opdracht erkent, blijkt dat de geconstateerde disfuncties in deze context onomkeerbaar lijken.”

De Franse Voetbalbond moet nu op zoek naar een opvolger voor Corinne Diacre (Gérard Prêcheur, de huidige coach van PSG, wordt als topkandidaat genoemd) maar het moet ook de ontslagvergoeding van Corinne Diacre, die nog een contract heeft tot eind augustus 2024 en volgens de Franse sportkrant L’Equipe zo’n 400.000 euro per jaar bedraagt, zien te regelen. Begin april van dit jaar komt Frankrijk opnieuw bijeen voor oefenduels tegen Colombia (vrijdag 7 april 2023 in Clermont) en tegen Canada (op dinsdag 11 april 2023 in Le Mans). Voor het WK begint speelt Frankrijk ook nog oefenduels tegen Ierland (donderdag 6 juli 2023 in Dublin) en tegen Australië (vrijdag 14 juli 2023 in Melbourne). 

Lees nog meer hierover via:

Website Franse Voetbalbond FFF

En via:

Website L’Equipe

Lees over de actie van Wendie Renard via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share