Op vrijdag 17 maart 2022 stond de eerste speeldag in de play-offs van de Women’s Lotto Super League op het programma met de affiche tussen RSC Anderlecht en Club YLA in Zaventem. Een half uur later was het aan KAA Gent Ladies en Standard om in Oostakker hun openingsmatch op weg naar de titel te spelen terwijl in Woluwe play-off 2 van start ging met meteen het duel tussen stuntploeg Fémina White Star Woluwe en SV Zulte Waregem. Op zaterdag 18 maart 2022 was het dan de beurt aan OHL Women, de winnaar van de reguliere competitie, op op bezoek te gaan bij KRC Genk Ladies terwijl SC Eendracht Aalst Ladies en KV Mechelen, dat voor het eerst op dit niveau meedoet dit seizoen, aan hun play-off 2 begonnen in het Pierre Cornelisstadion!

Roosa Ariyo, hier aan de bal met Stefania Vatafu voor zich, zorgde voor 2 goals en 2 assists op bezoek bij RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Club YLA zorgde voor de verrassing op vrijdagavond door nadat het vorig seizoen thuis al eens won tegen RSC Anderlecht, dat nu ook op bezoek bij vrouwelijk paars-wit te doen. Esther Buabadi liet zich uit haar lood slaan toen ze iets over halfweg aan het truitje getrokken werd door Sakina Ouzraoui Diki. Haar reactie waarbij ze een slag uitdeelde was er over en dus kreeg ze een terechte rode kaart. Sakina Ouzraoui Diki kreeg een geel karton. Daarna was het Lyndsey Van Belle die op aangeven van Roosa Ariyo op links doorging en van dichtbij met rechts de score opende (0-1, 36ste minuut). Vrouwelijk paars-wit begon de tweede helft ondanks de numerieke minderheid vol goeie moed maar iets over halfweg de tweede helft zorgde de sterke Roosa Ariyo op de counter opnieuw voor de assist waaruit dit keer Sakina Ouzraoui Diki (niet in buitenspel) scoorde (0-2, 70ste minuut). Roosa Ariyo zou daarna nog twee keer zelf toeslaan eerst met rechts (0-3, 75ste minuut) en vervolgens met links (0-4, 88ste minuut). Club YLA zette zichzelf na de bekeruitschakeling thuis tegen KRC Genk Ladies opnieuw in de kijker. RSC Anderlecht leek voor de titelstrijd mogelijk nu al uitgeteld.

Club YLA juicht na de winst op bezoek bij RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In de andere wedstrijd in play-off 1 op vrijdagavond zorgde Hanne Merkelbach met twee doelpunten netjes verdeeld over beide helften voor de 3 punten voor bekerfinalist Standard op bezoek bij KAA Gent Ladies. Voor de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de plots overleden Luc Vande Velde, de vader van Belgian Red Flame Chloé Vande Velde tegenwoordig voetballend in Nederland bij ADO Den Haag.

Lisa Petry zorgde voor een dubbel voor KRC Genk Ladies tegen OHL Women. Hier krijgt ze felicitaties van Chiara Wielockx! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

Nog op deze eerste speeldag in play-off 1 viel er nog een verrassing te noteren. Zaterdagnamiddag won bekerfinalist KRC Genk Ladies immers thuis tegen de ongeslagen leider van deze competitie. OHL Women, dat recent in de competitie niet verder kwam dan 0-0 aan de Galopinlaan in Genk, moest dit keer zelfs zonder punten naar huis. Lisa Petry lukte voor de rust al een dubbel voor KRC Genk Ladies terwijl Aukje van Seijst in de tweede helft lange tijd haar netten schoon wist te houden Iets minder dan tien minuten voor tijd moest ze zich toch even gewonnen geven bij een kopbal van Charlotte Cranshoff (2-1, 82ste minuut). Dat was meteen ook de eindstand! Zo verloor OHL Women voor het eerst in de competitie dit seizoen!

KRC Genk Ladies mag juichen! Het heeft als eerste team dit seizoen OHL Women geklopt in competitieverband! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

In Play-off 2 hielden FWS Woluwe en SV Zulte Waregem het vrijdagavond in een aangename wedstrijd op een 1-1-gelijkspel. Lisa Lefere lukte even over het halfuur het doelpunt voor de bezoekers, Anaëlle Wiard kon tien minuten later op aangeven van Selina Gijsbrechts de gelijkmaker aantekenen (1-1, 41ste minuut). Die score veranderde na de rust niet meer.

Anaëlle Wiard bezorgde met haar gelijkmaker Fémina White Star Woluwe een punt thuis tegen SV Zulte Waregem! Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

Op zaterdagnamiddag zette Sheila Broos SC Eendracht Aalst Ladies thuis tegen KV Mechelen op voorsprong maar na een ongewilde owngoal van Ulrike De Frère gingen beide teams de kleedkamers binnen met een gelijkspel (1-1). Kort na de rust scoorde KV Mechelen een tweede keer en dit vanop de strafschopstip via Ibtissam Bouharat (1-2, 47ste minuut). Daarna veranderde de score niet meer zodat KV Mechelen voor het eerst een wedstrijd in de play-offs van het Belgische vrouwenvoetbal wist te winnen.

Ibtissam Bouharat bezorgde KV Mechelen dankzij een strafschop een driepunter op bezoek bij SC Eendracht Aalst Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***Dit waren alle doelpuntenmakers op de 1ste speeldag in play-off 1:

RSC Anderlecht – Club YLA 0-4 (rust: 0-1);

Doelpunten: 36′ Lyndsey Van Belle 0-1, 70′ Sakina Ouzraoui Diki 0-2, 75′ Roosa Funmilayo Ariyo 0-3, 88′ Roosa Funmilayo Ariyo 0-4.

Rode kaart: 27′ Esther Buabadi (RSC Anderlecht).

Bekijk een samenvattng met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

KAA Gent Ladies – Standard 0-2 (rust: 0-1);

Doelpunten: 25′ Hanne Merkelbach 0-1, 75′ Hanne Merkelbach 0-2;

KRC Genk Ladies – OHL Women 2-1 (rust: 2-0);

Doelpunten: 16′ Lisa Petry 1-0, 42′ Lisa Petry 2-0, 82′ Charlotte Cranshoff 2-1,

2 goals:

Roosa Funmilayo Ariyo (Club YLA), Hanne Merkelbach (Standard), Lisa Petry (KRC Genk Ladies);

1 goal:

Lyndsey Van Belle (Club YLA), Sakina Ouzraoui Diki (Club YLA), Charlotte Cranshoff (OHL Women).

***Dit waren alle doelpuntenmakers op de 1ste speeldag in play-off 2:

FWS Woluwe – SV Zulte Waregem 1-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 31′ Lisa Lefere 0-1, 41′ Anaëlle Wiard 1-1.

Bekijk de doelpunten uit deze wedstrijd dankzij Vrouwenteam TV:

SC Eendracht Aalst Ladies – KV Mechelen 1-2 (rust: 1-1);

Doelpunten: 26′ Sheila Broos 1-0, 41′ Ulrike De Frère 1-1 owngoal, 47′ Ibtissam Bouharat 1-2 op strafschop.

De allereerste wedstrijd van KV Mechelen in play-off 2 werd meteen een overwinning! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

1 doelpunt:

Lisa Lefere (SV Zulte Waregem), Anaëlle Wiard (FWS Woluwe), Sheila Broos (SC Eendracht Aalst Ladies), Ibtissam Bouharat (KV Mechelen).

Owngoals:

Ulrike De Frère (van SC Eendracht Aalst Ladies voor KV Mechelen tegen SC Eendracht Aalst Ladies).