Share

De FA Women’s Cup ging dit jaar voor de 9de keer op rij door op Wembley en met een wedstrijd tussen regerend landskampioen Chelsea en huidig competitieleider Manchester United werd er een topaffiche gepresenteerd. Het zorgde er ook voor dat deze finale bij de vrouwen op Wembley voor de allereerste keer uitverkocht was!

De fans gingen massaal op zoek naar sjaals en vlaggen om hun favoriete team aan te moedigen! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

77.390 toeschouwers van alle leeftijden zagen op zondag 14 mei 2023 bij de Vitality Women’s FA Cup Final de Canadese Olympische kampioen Jessie Fleming aftrappen voor Chelsea maar 23 seconden later lag er al een bal tegen de netten. Manchester United had de snelste goal uit de geschiedenis van deze eindstrijd gemaakt via Leah Galton. Zo leek het toch maar kort nadien ging langs de lijn een vlag de hoogte in. Bij de doorsteekbal van Alessia Russo aan de rechterkant stond Ella Toone, die de bal richting Leah Galton speelde, buitenspel. Is dat wel zo vroegen de talrijk opgekomen en juichende fans van Manchester United zich af. Voor de zekerheid werd het nog even gecheckt door de VAR en ja het afkeuren van het doelpunt was wel degelijk correct. Het zou een droomstart geweest zijn voor het team van coach Marc Skinner die voor het eerst in deze eindstrijd stond.

Leah Galton lukte bijna het snelste doelpunt ooit in een FA Women’s Cup Final maar er was helaas voorafgaand buitenspel! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Manchester United was in de eerste helft de betere ploeg en het kreeg na het halfuur eerst via Millie Turner de kans om te scoren maar Ann-Katrin Berger wist nog te redden (32ste minuut). Vijf minuten later was het dan Alessia Russo, die vanop rechts de bal voorgaf (die kreeg even een deviatie door Magdalena Eriksson, de captain van Chelsea) waarna Leah Galton van dichtbij met de linkervoet naast tikte. Ook Chelsea liet kort voor de pauze nog een mogelijkheid noteren toen Lauren James een voorzet van Niamh Charles nog tegen de paal kopte (41ste minuut). Halfweg stond het nog altijd 0-0.

77.390 toeschouwers waardoor het record voor een clubwedstrijd in Engeland en voor de FA Women’s Cup Final meteen bijgesteld werd! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Na de rust evolueerde deze topaffiche in een taktische wedstrijd. Chelsea werd kwalitatief beter dan voor de rust en dan was het wachten langs welke kant het doelpunt zou vallen. Het kwam er halfweg de tweede helft toen Guro Reiten, nadat ze de bal kreeg uit een inworp van Eve Perisset, de ingevallen Pernille Harder op de rechterkant bediende en de Deense met de perfecte voorzet richting Sam Kerr uitpakte waarna de Australische spits in één tijd met de rechtervoet het enige doelpunt van de wedstrijd voorbij de Engelse nationale doelvrouw Marie Earps trapte (1-0, 68ste minuut). Manchester United wilde nadien nog wel terugslaan maar het toekomstige team van Nicky Evrard bleef ook na zes minuten toegevoegde tijd overeind om onder leiding van coach Emma Hayes voor de derde keer op rij en de vijfde keer in totaal de Engelse beker bij de vrouwen te veroveren!

Bekijk een samenvatting van deze finale dankzij:

 

Luister naar Melanie Leupolz (Chelsea) met dank aan Luc Calleeuw:

Luister naar Ann-Katrin Berger (Chelsea) met dank aan Luc Calleeuw:

Luister ook naar Ella Toone via Optus:

Luister naar nog meer reacties via Manchester United:

Lees nog meer over deze finale via:

Website BBC Sport

En via:

Website The Guardian

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share