Share

Op zaterdag 13 mei 2023 stond de laatste speeldag van de play-offs in de Women’s Lotto Super League op het programma. De landskampioen was al bekend maar vrouwelijk RSC Anderlecht moest wel nog de trofee voor die nieuwe titel ontvangen daarom speelden ze als afscheid van het seizoen in het Lotto Park waar KAA Gent Ladies op bezoek kwam. Dat duel was ook de laatste wedstrijd van elke speelsters bij de regerende landskampioen.

Sarah Wijnants toonde met een vroeg doelpunt alweer de weg naar de overwinning voor RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het afscheid van doelvrouw Justien Odeurs was al een tijdje bekend Zij werd zoals verwacht in de bloemen gezet niet alleen door de club zelf maar ook Chloé Van Mingeroet, de aanvoerster van de bezoekers, had een bloementuil mee voor de doelvrouw en de kampioenen! Daarnaast kondigde de speaker van dienst het vertrek van Charlotte Tison, Michelle Colson en Mariam Abdulai Toloba (die naar Standard overstapt) aan. In de wedstrijd zelf maakte RSC Anderlecht het verschil dankzij doelpunten van Sarah Wijnants met een schot, van Michelle Colson met een kopbal na hoekschop van Stefania Vatafu, van Esther Buabadi die van dichtbij met rechts doelvrouw Riet Maes verschalkte, van Stefania Vatafu na een knappe actie van de ook vertrekkende Laura Juul Hansen en van Alexis Taylor Thornton die maar binnen te tikken had nadat Riet Maes een kopbal van Michelle Colson uit haar doel probeerde te houden.

Doelvrouw Justien Odeurs nam afscheid van haar club RSC Anderlecht in het Lotto Park! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De 5-0 was een zwaar verdict want ook de vrouwelijke Buffalo’s hadden meerdere goals kunnen scoren maar Justien Odeurs hield de nul bij eerst een poging van Alixe Bosteels (9de minuut) vervolgens een schot van Amber Maximus (19de minuut) en tenslotte ook nog met een kattesprong bij een kopbal van dichtbij van diezelfde Maximus die vorig seizoen nog haar ploegmaat was bij RSC Anderlecht (38ste minuut). De erehaag van haar ploeggenoten bij de applauswissel in de 85ste minuut was dan ook helemaal terecht. Daarna mocht RSC Anderlecht voor het derde jaar op rij de trofee van de Women’s Super League in ontvangst nemen. Het was ook voor de zesde opeenvolgende keer landskampioen en voor de tiende keer in de clubgeschiedenis.

Hannah Eurlings, hier in duel met Gwyneth Vanaenrode, speelde een sterke wedstrijd voor OHL Women tegen KRC Genk Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

In het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven ontving OHL Women op de slotdag van de play-offs KRC Genk Ladies. Het werd de dag van Hannah Eurlings en van Nikée Van Dijk. Eurlings speelde een schitterende wedstrijd en zorgde voor 3 assists, De Nederlandse Nikée Van Dijk trof 3 keer raak waaronder één keer vanop de strafschopstip na een fout van Gwyneth Vanaenrode op Hannah Eurlings. Shari Van Belle zorgde met een schot met links in de winkelhaak voor een schitterende goal de 2-0 en Lisa Petry zorgde voor de 2-1 waardoor ze de topschutster van play-off 1 van dit seizoen geworden is.

Nikée Van Dijk viert haar hattrick in Leuven tegen KRC Genk Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

Standard tenslotte zorgde vijf dagen voor de bekerfinale voor een doelpuntenfestival thuis in Angleur tegen Club YLA. De vrouwelijke Rouches scoorden drie keer voor en drie keer na de rust. Justine Blave, dubbels van Noémie Gelders en Hanne Merkelbach en een goal van Marine Rosala maakten het half dozijn vol. Een mooie opwarmer voor de eindstrijd in de beker tegen KRC Genk Ladies dat zich echter fel zal weren om voor het eerst een trofee te veroveren!

Lyndsey Van Belle (Club YLA) speelt hier Justine Blave van Standard uit maar het was uiteindelijk deze laatste die Standard op weg naar de overwinning trapte! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

Op de slotdag in play-off 2 ontving KV Mechelen in het AFAS Stadion voor 926 toeschouwers Sporting de Charleroi. Het eerste seizoen van KV Mechelen Dames op het hoogste niveau eindigde met een 2-0-overwinning dankzij een dubbel van Cami Somers die halfweg de eerste helft en vijf minuten voor de rust scoorde. Een mooi seizoenseinde voor het team van coach Farid Goreishvand die als enige in deze play-off 2 ongeslagen bleeft en het seizoen afsloot met 5 overwinningen op rij.

Cami Somers lukte een dubbel voor KV Mechelen thuis tegen Sporting de Charleroi! Foto – (c) Sportpix.be / Adelina Cobos Aparicio

SC Eendracht Aalst Ladies nam na drie jaar afscheid van de Women’s Super League. Thuis tegen FWS Woluwe, die andere ploeg die niet aan een club uit de Pro League gelinkt is, kwam het in het derde kwartier wel nog op achterstand na een doelpunt van Lina Haulani (0-1, 37ste minuut) maar dankzij goals in de tweede helft van Frieke Temmerman (1-1, 48ste minuut) en Ulrike De Frère (2-1, 54ste minuut) werd het 2-1. Ulrike De Frère is met haar 6 doelpunten overigens topschutster in play-off 2. SC Eendracht Aalst Ladies zien we volgend seizoen terug in de eerste klasse van het Belgische vrouwenvoetbal.

Lina Haulani bracht FWS Woluwe op voorsprong bij SC Eendracht Aalst dat uiteindelijk wel het seizoen afsloot met winst! Foto – (c) Sportpix.be / Karl Holvoet

Tot slot geven we nog mee dat Eleven Sports Aukje van Seijst (KRC Genk Ladies) verkoos als keeper van het seizoen, Maud Coutereels (Standard) was voor hen de beste verdediger, Sarah Wijnants (RSC Anderlecht) stak er bovenuit als middenvelder en Davinia Vanmechelen (Club YLA), die voortijdig moest afhaken met een blessure, is voor Eleven Sports de spits van het seizoen. Lore Jacobs (RSC Anderlecht) was de beste jongere en als coach van het jaar kwam men bij Stéphane Guidi (Standard) uit.

Davinia Vanmechelen was lange tijd topschutster als speelster van CLUB YLA maar kon door haar blessure het seizoen niet uitspelen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***Dit waren alle doelpuntenmakers op de tiende speeldag in play-off 1: 

Gespeeld op zaterdag 13 mei 2023:

RSC Anderlecht – KAA Gent Ladies 5-0 (rust: 2-0);

Doelpunten: 7′ Sarah Wijnants 1-0, 36′ Michelle Colson 2-0, 67′ Esther Buabadi 3-0, 87′ Stefania Vatafu 4-0, 90′ + 1′ Alexis Taylor Thornton 5-0. 

Bekijk de samenvatting met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

Luister naar Fleur Van Daele (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Laura Juul Hansen (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Michelle Colson (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Charlotte Tison (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Marie Minnaert (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Jorn Van Ginderdeuren (coach KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

OHL Women – KRC Genk Ladies 4-1 (rust: 3-1);

Doelpunten: 27′ Nikée van Dijk 1-0 op strafschop, 28′ Shari Van Belle 2-0, 35′ Lisa Petry 2-1, 45′ Nikée van Dijk 3-1, 65′ Nikée van Dijk 4-1.

Standard – Club YLA 6-0 (rust: 3-0);

Doelpunten: 21′ Justine Blave 1-0, 25′ Noémie Gelders 2-0, 31′ Hanne Merkelbach 3-0, 57′ Noémie Gelders 4-0, 82′ Hanne Merkelbach 5-0, 90′ Marine Rosala 6-0.

Bekijk een samenvatting van deze duels met dank aan RBFA / Eleven Sports:

***Dit is de eindstand na de tiende speeldag in play-off 1:

RSC Anderlecht 10-47 (22-12);

OHL Women 10-43 (18-10);

Standard 10-38 (16-8) (*);

KRC Genk Ladies 10-35 (17-15);

Club YLA 10-30 (11-17);

KAA Gent Ladies 10-16 (4-26);

De topschutters in play-off 1 zijn:

7 goals:

Lisa Petry (KRC Genk Ladies);

Een buiging voor Lisa Petry van ploeggenote Gwen Duijsters. Lisa is de topschutster in play-off 1 in het seizoen 2022/23! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

6 goals:

Lore Jacobs (RSC Anderlecht), Ella Van Kerkhoven (OHL Women);

5 goals:

Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Nikée Van Dijk (OHL Women), Hanne Merkelbach (Standard);

4 goals:

Gwen Duijsters (KRC Genk Ladies), Sakina Ouzraoui Diki (Club YLA);

3 goals:

Amber Maximus (KAA Gent Ladies), Luna Vanzeir (KRC Genk Ladies), Jill Janssens (OHL Women);

2 goals:

Roosa Funmilayo Ariyo (Club YLA), Ludmila Matavkova (Club YLA), Marie Detruyer (OHL Women), Fleur Pauwels (KRC Genk Ladies), Justine Blave (Standard), Noémie Gelders (Standard), Esther Buabadi (RSC Anderlecht), Alexis Taylor Thornton (RSC Anderlecht);

1 goal:

Lyndsey Van Belle (Club YLA), Charlotte Cranshoff (OHL Women), Sien Vandersanden (KRC Genk Ladies), Maurane Marinucci (Standard), Marie Minnaert (RSC Anderlecht), Welma Fon (Standard), Zoe Van Eynde (Standard), Laura Deloose (RSC Anderlecht), Maud Coutereels (Standard), Mariam Abdulai Toloba (RSC Anderlecht), Sirine Bouharat (KAA Gent Ladies), Jade Heida (Club YLA), Maude Lecoq (Standard), Rania Boutiebi (Club YLA), Kimberley Smit (RSC Anderlecht), Michelle Colson (RSC Anderlecht), Stefania Vatafu (RSC Anderlecht), Shari Van Belle (OHL Women), Marine Rosala (Standard),

Owngoals:

Linde Veefkind (van OHL Women voor Standard tegen OHL Women), Constance Brackman (van Standard voor RSC Anderlecht tegen Standard).

***Dit waren alle doelpuntenmakers op de tiende speeldag in play-off 2:

Gespeeld op zaterdag 13 mei 2023:

KV Mechelen – Sporting de Charleroi 2-0 (rust: 2-0);

Doelpunten: 23′ Cami Somers 1-0, 40′ Cami Somers 2-0.

De speelsters van KV Mechelen groeten het publiek na de 6de overwinning in play-off 2! Foto – (c) Sportpix.be / Adelina Cobos Aparicio

SC Eendracht Aalst Ladies – FWS Woluwe 2-1 (rust: 0-1);

Doelpunten: 37′ Lina Haulani 0-1, 48′ Frieke Temmerman 1-1, 54′ Ulrike De Frère 2-1.

Rode kaart: 45′ Lotte Michiels (FWS Woluwe).

SC Eendracht Aalst Ladies na de laatste wedstrijd in de Women’s Lotto Super League! Foto – (c) Sportpix.be /| Karl Holvoet

***Dit is de stand na de tiende speeldag in play-off 2:

SV Zulte Waregem 8-29 (16-8);

KV Mechelen 8-25 (20-6);

FWS Woluwe 8-17 (8-16);

Sporting de Charleroi 8-13 (6-10);

SC Eendracht Aalst Ladies 8-8 (11-21);

De topschutters in play-off 2 zijn:

6 doelpunten:

Ulrike De Frère (SC Eendracht Aalst Ladies);

Ulrike De Frere was de topschutster in play-off 2 in het seizoen 2022/23! Foto – (c) Sportpix.be / Karl Holvoet

4 doelpunten:

Senna El Messaoudi (KV Mechelen), Talitha De Groote (SV Zulte Waregem), Shayna Raekelboom (KV Mechelen);

3 doelpunten:

Lisa Lefere (SV Zulte Waregem), Nicky Van Den Abbeele (SV Zulte Waregem), Ibtissam Bouharat (KV Mechelen);

2 doelpunten:

Anaëlle Wiard (FWS Woluwe), Romane Jadoulle (Sporting de Charleroi), Lies Bongaerts (FWS Woluwe), Lore Nuyens (KV Mechelen), Luisa Blumenthal (SV Zulte Waregem), Selina Gijsbrechts (FWS Woluwe), Cami Somers (KV Mechelen);

1 doelpunt:

Sheila Broos (SC Eendracht Aalst Ladies), Rkia Mazrouai (Sporting de Charleroi), Francesca Lueya (Sporting de Charleroi), Lotte Michiels (FWS Woluwe), Isabel Scevenels (KV Mechelen), Imani Prez (SV Zulte Waregem), Coline D’Haeyer (Sporting de Charleroi), Elke Van Gorp (SV Zulte Waregem), Marie Van Caesbroeck (SC Eendracht Aalst Ladies), Rachel De Bruijn (SC Eendracht Aalst Ladies), Myriam Benlazar (SV Zulte Waregem), Iman Saki (Sporting de Charleroi), Joy Brankaer (KV Mechelen), Daisy Baudewijns (KV Mechelen), Annelies Van Loock (SC Eendracht Aalst Ladies), Lotte De Wilde (SV Zulte Waregem), Hanne Hellinx (KV Mechelen), Frieke Temmerman (SC Eendracht Aalst Ladies), Lina Haulani (FWS Woluwe).

Owngoals:

Ulrike De Frère (van SC Eendracht Aalst Ladies voor KV Mechelen tegen SC Eendracht Aalst Ladies).

***Komende wedstrijden:

De bekerfinale op donderdag 18 mei 2023 om 18 uur op Sclessin (ook te bekijken vanaf 17u45 op Canvas en op Tipik bij de RTBF):

Standard – KRC Genk Ladies;

Lees meer hierover via:

Sporza.be

Zondag 2 juli 2023 – Uitzwaaiwedstrijd Oranje vrouwen voor het WK 2023 in Kerkrade:

 

Nederland – Belgian Red Flames

Lees meer hierover via:

Website Roda JC Kerkrade

Vanaf dinsdag 18 juli 2023 staat ook nog de eindronde van het EK WU19 op het programma in Tubeke, La Louvière en Leuven met de Belgian Red Flames U19!

De trofee waarvoor de Belgian Red Flames U19 straks spelen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees meer hierover via:

Vrouwenteam.be

De eindstand van de reguliere competitie kan U hier bekijken:

Vrouwenteam.be

Foto’s van alle wedstrijden uit de Women’s Lotto Super League kan U bekijken via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share