Op donderdag 18 mei 2023 heeft vrouwelijk Standard voor de 9de keer de Beker van België gewonnen. Dat gebeurde in eigen huis op Sclessin na verlengingen tegen KRC Genk Ladies voor 9.027 toeschouwers, een record voor het Belgische vrouwenvoetbal.

De fans van KRC Genk Ladies mochten plaatsnemen in tribune 1 op Sclessin! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Standard en KRC Genk Ladies maakten er een spannend kijkstuk van maar veel goed voetbal was er niet te zien op Sclessin en voor de kijkers thuis voor de buis. Op een zonnige Hemelvaartsdag was het lang wachten op een eerste schot tussen de palen (dat kwam van Laura Miller in de eerste minuut van de tweede helft) maar toch had Standard vroeg kunnen scoren. Hanne Merkelbach kreeg echter een voorzet vanop rechts van Welma Fon verkeerd op de voet (7de minuut) en Lorène Martin redde een aangeven van Noémie Gelders, die de bal meekreeg uit een vrije trap van Zoë Van Eynde, iets voor de lijn waarna die in de handen van Aukje van Seijst sprong (9de minuut).

De fans van Standard waren massaal aanwezig in tribune 2 en tribune 3 voor deze bekerfinale in eigen huis! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

KRC Genk Ladies verdedigde goed maar het kwam er aanvallend te zelden uit. Het eerste schot naar doel vertrok van de voet van de ingevallen Gwen Duijsters maar toen speelden we al bijna een uur (57ste minuut). In de 71ste minuut zorgde het team van Guido Brepoels wel voor een mooie aanval. Lorène Martin onderschepte de bal van Noémie Gelders, Thirsa De Meester speelde op rechts naar Luna Vanzeir en haar voorzet was net iets te hoog voor Gwen Duijsters. Aan de overkant was het schot met rechts van Laura Miller, de Luxemburgse international, wel gevaarlijk maar de bal ging via de bovenkant van de lat over het Genkse doel (79ste minuut). Zoë Van Eynde trapte dan nog een voorzet van Maurane Marinucci met links te hoog over doel (83ste minuut). In de 7de minuut van de toegevoegde tijd kwam Noémie Gelders dan via kopballen van Hanne Merkelbach en Welma Fon alleen voor het Genkse doel. Ze werd in laatste instantie foutief afgestopt door Gwyneth Vanaenrode. Met aanwezigheid van de VAR was het wellicht een vrije trap buiten de zestien geweest. Nu floot Jana Van Laere voor strafschop wat zeker verdedigbaar was maar voor de bezoekers als een klap in het gezicht overkwam. Zij speelden vandaag immers niet in een neutraal stadion en de scheidsrechter van dienst gaf tijdens de wedstrijd onbewust en misschien onder de indruk van het gebeuren ook niet altijd blijk van neutraliteit. Hoe dan ook de bal ging op de stip, Maud Coutereels nam als captain haar verantwoordelijkheid op en tegen de verwachting van alle thuisfans in stopte Aukje van Seijst in de 99ste minuut (90′ + 9′ om helemaal correct te zijn) de inzet met rechts van de legende van de vrouwelijke Rouches! Een boost voor KRC Genk Ladies dat dus al minstens verlengingen afdwong in een bekerfinale op het veld van de tegenstander!

Aukje Van Seijst redde zopas de strafschop van Maud Coutereels (Standard). De speelsters van KRC Genk Ladies rennen naar haar toe want hun kansen op bekerwinst blijven voorlopig van kracht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In de verlengingen gebeurde het dan toch. Er viel een doelpunt te noteren. Lea Cordier gaf de bal op rechts naar Maurane Marinucci en haar voorzet werd door Romy Camps, die net daarvoor nog een schot van de ingevallen Anisa Ademi met de handen voor het aangezicht afweerde, ongelukkig met de linkervoet in eigen doel gewerkt. Dit wens je in dit soort wedstrijden niemand toe maar het kan gebeuren. Standard stond na 9 minuten en 17 seconden in de eerste verlenging op voorsprong (1-0)! KRC Genk Ladies gaf zich echter nog niet gewonnen. Het dwong na in de tiende minuut van de eerste verlenging een hoekschop af. De ingevallen Joy Kersten mocht die nemen, Lisa Petry werd onderuit getrokken maar de scheidsrechter greep niet in, Maud Coutereels kopte weg via Lea Cordier, Noémie Gelders kwam op rechts in balbezit en ging vervolgens voorbij Sterre Gielen en speelde dan mooi richting Welma Fon. Zij speelde door naar de vrijstaande Zoë Van Eynde die eerst nog Aukje van Seijst op haar weg vond maar dan in tweede instantie met buitenkant rechts kon binnentikken (2-0, 101ste minuut). In twee minuten tijd was de bekerfinale beslecht in het voordeel van Standard! Iets meer dan tien minuten later zette de ingevallen Aster Janssens doelvrouw Aukje van Seijst nog eens aan het werk en Hanne Merkelbach mikte de rebound naast (112de minuut) Een minuut later trapte Maud Coutereels een vrije trap met links richting winkelhaak maar Aukje van Seijst pakte uit met een knappe redding waardoor de bal in hoekschop belandde (113de minuut). Het zou nog 3-0 worden voor Standard nadat Aster Janssens een uittrap van Aukje van Seijst onderschepte, Hanne Merkelbach de Genkse doelvrouw voorbijging en de bal uiteindelijk via Romy Camps opnieuw bij Aster Janssens terechtkwam die de bal met links binnentrapte (115de minuut). De thuisfans die de volledige tribune 2 en 3 bevolkten mochten nog eens uit de bol gaan. De beker was voor Standard! Het feest kon nu helemaal beginnen!

Zoe Van Eynde zorgde met het tweede doelpunt van deze bekerfinale voor de beslissing! De beker 2023 ging naar Standard! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Samenvatting van de Beker van België kan U bekijken via Sporza:

Sporza.be

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem en Stijn Audooren rond deze bekerfinale:

PS: Het toeschouwersrecord voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in België stond op 8.953 voor de WK-kwalificatieinterland tussen België en Noorwegen van vrijdag 2 september 2022 in Leuven. Wat de competitie betreft noteerden we het grootste aantal bezoekers tijdens het duel tussen OHL Women en Club YLA in het kader van de Warmste Week op zaterdag 17 december 2022. Van de 2.539 betalende toeschouwers (zij die een ticket hadden gekocht) kwamen er effectief 1.794 naar de wedstrijd kijken.