Share

Voor een record aantal toeschouwers bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland heeft FC Barcelona op zaterdag 3 juni 2023 in Eindhoven voor de tweede keer de UEFA Women’s Champions League gewonnen en dat na een wedstrijd met een sensationele ommekeer!

Sarina Wiegman, Europees kampioen met Nederland en Engeland, mocht als ambassadrice de trofee op het veld brengen in Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het Philips Stadion van Eindhoven was op een warme en zonnige zaterdag met 33.147 toeschouwers bijna volgelopen (*) voor de 14de finale sinds de UEFA Women’s Cup omgedoopt werd tot UEFA Women’s Champions League en eveneens op een neutrale locatie wordt gespeeld. Voor het eerst vond de eindstrijd in Nederland plaats en het werd een succes zowel op als naast het veld. De wedstrijd begon immers met een verrassing van formaat. De ervaren Lioness en Europees kampioene Lucy Bronze liet zich op haar eigen helft de bal afsnoepen door Ewa Pajor. De Poolse international die met 8 goals de topschutster is in de UWCL dit seizoen aarzelde niet om vervolgens met haar rechtervoet een raket af te vuren. De bal ging via de vingertoppen van Sandra Panos binnen in de winkelhaak. Onwaarschijnlijk dat een jaar na de finale in Turijn FC Barcelona ook nu weer bijzonder vroeg in de wedstrijd tegen een fenomenaal doelpunt aanliep (0-1, 3de minuut).

De Poolse Ewa Pajor haalt uit terwijl Lucy Bronze en Jill Roord toekijken. Ook in deze finale in Eindhoven komt FC Barcelona al vroeg op achterstand! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

FC Barcelona, dat via Patri Guijarro al in de eerste minuut als eerste naar doel had getrapt, kreeg nog voor het kwartier de kans op de gelijkmaker. Een hoekschop vanop rechts van Mapi Leon werd aan de tweede paal door Irene Paredes onbegrijpelijk naast gekopt (13de minuut). Het half uur was al voorbij toen Mapi Leon dit keer vanop links de voorzet richting doel gaf maar Caroline Graham Hansen kon dicht bij de goal niet helemaal bij de bal (34ste minuut). Het zou het team van coach Jonatan Giráldez zuur opbreken want even later rukte VfL Wolfsburg via Felicitas Rauch op. Terwijl Alexandra Popp zich van haar schaduw Mapi Leon ontdeed ging de bal naar Ewa Pajor waarna de perfecte voorzet van de Poolse met de rechtervoet onhoudbaar binnengekopt werd door Alexandra Popp (0-2, 37ste minuut). FC Barcelona hoopte nog dat de VAR voor een fout van Alexandra Popp zou beslissen maar dat gebeurde niet en dus had VfL Wolfsburg nog voor de rust een dubbele voorsprong.

Alexandra Popp kopte zopas op aangeven van Ewa Pajor het tweede doelpunt voor VfL Wolfsburg tegen de netten. FC Barcelona leek op dat moment uitgeteld! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de toegevoegde tijd van de eerste helft hadden de Catalaansen nog de aansluitingstreffer kunnen scoren maar op aangeven van Lucy Bronze vond de ex-kampioene atletiek Salma Paralluelo (die als jongere recordtijden liep op de 400 meter) de Duitse doelvrouw Merle Frohms op haar weg. Halfweg stond het dus enigszins verrassend toch wel 0-2! De vraag die iedereen zich stelde was of FC Barcelona dit nog kon rechtzetten?

Ex-atlete Salma Paralluelo, hier met Kathrin Hendrich in de rug, kwam kort voor de rust bijna tot scoren voor FC Barcelona. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het antwoord is ja want FC Barcelona ging bij het begin van de tweede helft meteen op zoek naar de aansluitingstreffer. Een schot van Mariona Caldentey met rechts van net buiten de zestien ging nog in de handen van Merle Frohms (47ste minuut), maar bij de volgende aanval was het wel raak. Patri Guijarro speelde op rechts naar Caroline Graham Hansen. De Noorse speelde op de rand van de zestien Felicitas Rauch en Lena Oberdorf uit. Ze speelde vervolgens naar het centrum en vond de mee opgerukte Patri Guijarro die met haar linkervoet hard binnentrapte (1-2, 48ste minuut). Een minuut later mikte Salma Paralluelo van net buiten de zestien met rechts over het doel (49ste minuut). En dan speelde Kheira Walsh na balverlies van Ewa Pajor de bal op rechts naar Aitana Bonmati. Zij kapte de teruggekeerde Pajor nogmaals uit om vervolgens de bal met links voor te trappen waarna Patri Guijarro alweer op de goeie plaats stond om de gelijkmaker binnen te koppen (maar eigenlijk was het met de schouder) (2-2, 50ste minuut). Tussen beide doelpunten van FC Barcelona in waren er precies 98 seconden weggetikt om U maar mee te geven hoe snel een wedstrijd kan kantelen. (**)

Patricia Guijarro bracht FC Barcelona met een dubbel kort na de rust terug op gelijke hoogte van VfL Wolfsburg! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op aangeven van Jill Roord zette Ewa Pajor dan met een poging met rechts Sandra Panos nog eens aan het werk (67ste minuut). Twee minuten later stuurde Svenja Huth, de captain van VfL Wolfsburg, dan nog eens Ewa Pajor de diepte in op links maar haar schot met rechts werd opnieuw zij het in twee tijden gestopt door de doelvrouw van FC Barcelona (69ste minuut). Even later mocht FC Barcelona inwerpen aan de rechterkant. Lucy Bronze gooide naar de pas voor Salma Paralluelo ingevallen Braziliaanse Geyse die de bal vanop de rechterflank met haar eerste baltoets in één tijd voorgaf richting het doel van VfL Wolfsburg. Kathrin Hendrich was sneller op de bal dan Mariona Caldentey en tikte tot bij Lynn Wilms die vervolgens ongewild tegen Kathrin Hendrich trapte. De bal sprong voor de voeten van Mariona Caldentey die het leer niet onder controle kreeg maar Patri Guijarro behield het overzicht en tikte naar links waar Fridolina Rolfö beter opgesteld stond. De Zweedse aarzelde niet en trapte tussen Sveindis Jonsdottir, Merle Frohm en de terug naar de doellijn spurtende Hendrich door gekruist binnen (3-2, 70ste minuut). De ommekeer was volledig! Een prestatie van formaat!

De Zweedse international Fridolina Rolfö trapte zopas het derde doelpunt voor FC Barcelona tegen de netten. De ommekeer is compleet! Merle Frohms en VfL Wolfsburg zijn uitgeteld! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarna mikte Aitana Bonmati op aangeven van een zich sterk doorzettende Geyse nog in de handen van Merle Frohms vooraleer Alexia Putellas, de tweevoudig winnares van de Women’s Ballon d’Or, haar in het slot van de wedstrijd mocht komen aflossen en meteen bij haar eerste baltoets voor een perfecte balcontrole en een loepzuivere pass richting Geyse zorgde (90ste minuut). In de negende minuut van de toegevoegde tijd trok Merle Frohms bij een hoekschop van Felicitas Rauch nog mee naar voor om voor VfL Wolfsburg alsnog een gelijkspel en eventueel verlengingen uit de brand te slepen maar de kopbal van Pauline Bremer belandde in de handen van Sandra Panos. Zo bleef het 3-2 en mocht FC Barcelona met de toch vele meegereisde fans de overwinning vieren en dat deden ze na de bekeruitreiking nog bijzonder lang op en naast het veld! (***)

De fans van FC Barcelona zorgden voor een kleurrijk spektakel in Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

DIGEST:

Finale UEFA Women’s Champions League 2022/2023 – Zaterdag 3 juni 2023;

FC Barcelona – VfL Wolfsburg 3-2 (rust: 0-2);

Doelpunten: 3′ Ewa Pajor 0-1, 37′ Alexandra Popp 0-2, 48′ Patricia Guijarro 1-2, 50′ Patricia Guijarro 2-2, 67′ Fridolina Rolfö 3-2.

FC Barcelona voor de aftrap in Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

FC Barcelona speelde met: Sandra Panos; Lucy Bronze, Irene Paredes, Mapi Leon, Fridolina Rolfö; Aitana Bonmait (90′ Alexia Putellas), Keira Walsh (90′ Ingrid Syrstad Engen), Patricia Guijarro; Caroline Graham Hansen (79′ Ana Maria Crnogorcevic,), Salma Paralluelo (70′ Geyse), Mariona Caldentey (79′ Claudia Pina).

Coach: Jonatan Giráldez

Kwamen niet in actie: Cata Coll, Laia Codina, Jana Fernandez, Marta Torrejon, Nuria Rabano, Vicky Lopez en Bruna Vilamala.

De elf die voor VfL Wolfsburg aan de finale van de UWCL 2022/23 in Eindhoven begonnen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

VfL Wolfsburg speelde met: Merle Frohms; Lynn Wilms (84′ Marina Hegering), Kathrin Hendrich, Dominique Janssen, Felicitas Rauch; Jill Roord (71′ Lena Lattwein), Svenja Huth, Lena Oberdorf; Sveindis Jane Jonsdottir, Ewa Pajor (84′ Pauline Bremer), Alexandra Popp.

Coach: Tommy Stroot.

Kwamen niet in actie: Lisa Weiss, Katarzyna Kiedrzynek, Sara Agrez, Joelle Wiedemeyer, Kristin Demann, Pai-Sophie Wolter, Jule Brand, Rebecka Blomqvist, Tabea Wassmuth.

Gele kaarten: 21′ Kathrin Hendrich (VfL Wolfsburg), 33′ Aitana Bonmati (FC Barcelona), 77′ Sveindis Jane Jonsdottir (VfL Wolfsburg), 90′ + 4′ Alexandra Popp (VfL Wolfsburg), 90′ + 4′ Irene Paredes (FC Barcelona).

Het op het veld leidende viertal met op de foto scheidsrechter Cheryl Foster uit Wales op de foto met haar assistenten helemaal rechts Michelle O’Neill (Ierland), helemaal links Franca Overtoom (Nederand) en de vierde ref tweede van links Rebecca Welch uit Engeland. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Scheidsrechter: Cheryl Foster (Wales);

Assistent-scheidsrechters: Michelle O’Neill (Ierland) en Franca Overtoom (Nederland);

Vierde scheidsrechter: Rebecca Welch (Engeland).

Reserve assistent scheidsrechter: Natalie Aspinall (Engeland);

Video Assistant Referee: Massimiliano Irrati (Italië);

Assistant Video Assistant Referee: Sian Massey-Ellis (Engeland);

Support Video Assistant Referee: Maria Sole Ferrieri Caputi (Italië);

Toeschouwers: 33.147.

U kan de volledige wedstrijd herbekijken dankzij DAZN:

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond FC Barcelona – VfL Wolfsburg via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

(*) Alle tickets voor de finale van de UWCL 2023 waren wel verkocht wat dus het plaatje uitverkocht opleverde maar sommige mensen kwamen uiteindelijk niet opdagen.

De wedstrijd in Lissabon waarbij Marta twee keer scoorde voor Tyreso FF tegen VfL Wolfsburg hier met Luisa Wensing. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

(**) In alle voorgaande finales had VfL Wolfsburg zelf eens voor een spektaculaire ommekeer gezorgd. Dat gebeurde tijdens de UWCL finale in 2014 op het veld van Belenenses in het Portugese Lissabon. VfL Wolfsburg kwam toen van een 2-0-achterstand bij de rust terug om uiteindelijk met 3-4 te winnen in de reguliere speeltijd tegen het Zweedse Tyresö FF! Het scoreverloop was als volgt: 28′ Marta 1-0, 30′ Veronica Boquete 2-0, 47′ Alexandra Popp 2-1, 53′ Martina Muller 2-2, 56′ Marta 3-2, 68′ Verena Faisst 3-3, 80′ Martina Muller 3-4.

Vreugde bij VfL Wolfsburg (met rechts Alexandra Popp) nadat ze de achterstand tegen Tyresö FF nog in de tweede helft wisten om te zetten in winst! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

(***) Dit is de erelijst van de UWCL aller tijden met de 8 clubs die de trofee ooit hebben gewonnen:

Share