Share

De formule voor het verkiezen van de vrouwelijke Gouden Schoen stond sinds de start in 2016 niet echt op punt. Dat hebben de organisatoren van DPG Media/Het Laatste Nieuws na 7 edities ook eindelijk ingezien want nu in 2023 komt er verandering en dat op een aantal vlakken, zo meldde de krant op zaterdag 10 juni 2023.

Stefania Vatafu is de eerste buitenlandse speesltser die tot de kandidaten voor het winnen van de GoudeN Schoen behoort. Hier zie je de Roemeense international in actie voor RSC Anderlecht tegen Chloe Vande Velde, toen nog bij KAA Gent Ladies maar nu als speelster van ADO Den Haag ook voor eerst op de lijst van de kandidaten waarvoor gestemd kan worden. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Allereerst zal er in de toekomst net als bij de mannen gestemd worden in twee rondes. Er komt een eerste stemronde die van half juni tot half augustus loopt en een tweede stemronde in december. Zo zal er meer rekening gehouden worden met het volledige voetbaljaar en hoopt men dat er niet zoals bij de voorbije editie alle nadruk op een groot evenement zoals het EK Vrouwenvoetbal komt te liggen.  Wat het stemmen zelf betreft zal er ook niet langer kunnen gestemd worden op vijf namen zoals in het verleden het geval was maar wel telkens voor drie speelsters. Het is wel nog altijd de organisatie zelf die de lijst met kandidates gaat opstellen waarna 103 stemgerechtigden en dat zijn mensen uit de technische staf en de begeleiding van de Belgian Red Flames, bondsverantwoordelijken en oud-bondscoaches, ex-speelsters, scheidsrechters, trainers en technisch directeurs uit de Women’s Lotto Super League en journalisten hun punten kunnen toekennen.

Sarah Wijnants (RSC Anderlecht) blijft hier aan de bal in een duel met Constance Brackman van Standard (rechts) die tot de kandidaten voor de Gouden Schoen behoort. Laura Miller, de international van Luxemburg van Standard, die een opmerkelijke bekerfinale speelde, is echter nog niet bij de genomineerden voor de Gouden Schoen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Een tweede en eveneens ingrijpende verandering is dat de shortlist van kandidaten wordt uitgebreid van 10 tot 35 à 40 speelsters waardoor nIet alleen de Belgian Red Flames in de toekomst in aanmerking komen om de trofee te winnen maar ook speelsters uit het buitenland die in de Women’s Lotto Super League aantreden en Belgische speelsters die in het buitenland aktief zijn ook al zijn ze bijvoorbeeld geen international. Op deze manier krijgen ze nu bijna allemaal een kans om de Gouden Schoen in de wacht te slepen.

Ook voor Jassina Blom, hier op de schouders van de huidge Gouden Schoen Nicky Evrard, kan voor het eerst in de geschiedenis van dit referendum gestemd worden. De speelster van Tenerife is misschien wel een gevaarlijke outsider! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De kritiek van de voorbije jaren die U vooral op deze website kon lezen is dus in overweging genomen en de formule is aangepast. Het is nu uitkijken naar de twee stembeurten en naar wie de opvolgster van Nicky Evrard, de doelvrouw van de Belgian Red Flames die vanaf volgend seizoen in de Barclays Women’s Super League bij Chelsea zal spelen, zal worden.

Justien Odeurs, die als doelvrouw van RSC Anderlecht afscheid nam van het vrouwenvoetbal als speelster, is één van de vijf keepers waarvoor in de eerste ronde nog kan gestemd worden. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Hieronder kan U alvast in alfabetische volgorde de shortlist voor de eerste periode van het seizoen bekijken. Het zijn dit keer 36 namen (31 veldspeelsters waaronder 1 Roemeense international die als eerste buitenlandse in de Belgische competitie in aanmerking komt en 5 keepers) waaruit alle stemgerechtigden een top drie mogen kiezen. In december volgt dan de lijst voor de tweede stemronde.

Valesca Ampoorter mocht in februari 2023 debuteren als Belgian Red Flame. De technisch vaardige speelster van OH Leuven is ook de eerste naam op de lijst voor de achtste editie van de Gouden Schoen. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Valesca Ampoorter (OH Leuven), Femke Bastiaen (PSV Eindhoven), Julie Biesmans (PSV Eindhoven), Jassina Blom (Tenerife), Constance Brackman (Standard), Janice Cayman (Olympique Lyonnais), Michelle Colson (RSC Anderlecht), Tine De Caigny (Hoffenheim), Laura De Neve (RSC Anderlecht), Féli Delacauw (Fortuna Sittard), Laura Deloose (RSC Anderlecht), Marie Detruyer (OH Leuven), Elena Dhont (FC Twente), Hannah Eurlings (OH Leuven), Nicky Evrard (OH Leuven), Welma Fon (Standard), Lore Jacobs (RSC Anderlecht), Jill Janssens (OH Leuven), Sari Kees (OH Leuven), Diede Lemey (Fortuna Sittard), Lisa Lichtfus (Dijon), Fran Meersman (KAA Gent Ladies), Marie Minnaert (RSC Anderlecht), Kassandra Missipo (FC Basel), Justien Odeurs (RSC Anderlecht), Lisa Petry (KRC Genk Ladies), Davina Philtjens (Sassuolo), Jarne Teulings (Fortuna Sittard), Ella Van Kerkhoven (OH Leuven), Davinia Vanmechelen (Club YLA), Chloé Vande Velde (ADO Den Haag), Jody Vangheluwe (Club YLA), Justine Vanhaevermaet (Reading), Stefania Vatafu (RSC Anderlecht), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Tessa Wullaert (Fortuna Sittard).

Davinia Vanmechelen, die dit seizoen 19 doelpunten lukte in de Women’s Lotto Super League voor Club YLA maar het seizoen vanwege een blessure niet kon uitdoen, is ook een van de speelsters waarop kan gestemd worden voor de Gouden Schoen!

***De erelijst van de Gouden Schoen ziet er voorlopig als volgt uit:

2016: Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg);

2017: Janice Cayman (Montpellier);

2018: Tessa Wullaert (Manchester City);

2019: Tessa Wullaert (Manchester City);

2020: Tine De Caigny (RSC Andelrecht);

2021: Janice Cayman (Olympique Lyonnais);

2022: Nicky Evrard (KAA Gent Ladies / OH Leuven);

Tessa Wullaert, die inmiddels al een seizoen voor het Nederlandse Fortuna Sittard uitkomt, verzamelde tot op heden het meeste Gouden Schoenen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Lees nog meer hierover via:

Website Het Laatste Nieuws

Lees ook nog via:

Vrouwenteam.be

En via:

Vrouwenteam.be

En via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 
 

 

 

Share