Share

Vijf dagen na de finale van het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal 2023 down under gewonnen door Spanje richten de schijnwerpers zich opnieuw op de Belgische competitie. De Women’s Lotto Super League wordt voor de vierde keer afgetrapt en in tegenstelling tot vorig seizoen is het opnieuw met 10 clubs. SC Eendracht Aalst Ladies heeft immers een stap teruggezet zodat enkel Fémina White Star Woluwe als niet-profclub overleeft op het hoogste niveau.

Het is Viki De Cremer die de nieuwe competitie op gang mag fluiten met een wedstrijd tussen Sporting de Charleroi en KRC Genk Ladies, de verliezende bekerfinalist van vorig seizoen. Vreemd is wel dat nu de Pro League het vrouwenvoetbal onder handen neemt dat zal gebeuren op een oefenveld van Sporting de Charleroi in Marcinelle. In plaats van meteen te openen in het hoofdstadion van de club dan maak je misschien duidelijk dat het echt menens is met de verandering heren van de Pro League. Een halfuur later krijgt Caroline Lanssens, die binnenkort naar Litouwen mag voor wedstrijden in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League, met haar assistenten de leukere affiche van de openingsavond voorgeschoteld tussen KAA Gent Ladies, dat vorig seizoen toch play-off 1 haalde, en regerend landskampioen RSC Anderlecht. Ook het complex waar er gespeeld wordt namelijk de Chillax Arena in Oostakker van KRC Gent, dat op het vierde niveau van het Belgische mannenvoetbal uitkomt, oogt aantrekkelijker. Maar kom op tijd want er zijn flink wat wegenwerken in de omgeving van het stadion.

Het AFAS Stadion van KV Mechelen is de locatie voor de eerste televisiewedstrijd van het seizoen op Eleven DAZN. De bezoekers zijn die dag SV Zulte Waregem! Foto – (c) Sportpix.be / Adelina Cobos Aparicio

Op zaterdag 26 augustus kan U in Mechelen wel terecht in het AFAS Stadion voor de thuiswedstrijd van het team van coach Farid Goreishvand tegen SV Zulte Waregem. KV Mechelen herbegint dus in het stadion waar het vorig seizoen de competitie afsloot met een 2-0-overwinning tegen de vrouwelijke Zebra’s. Het is met aftrap voorzien om 13 uur 30 meteen ook de eerste televisiewedstrijd van Eleven DAZN in het nieuwe seizoen. Zij verkozen dus dit duel boven het debuut van Heleen Jaques als hoofdcoach bij Club YLA op The Nest in Roeselare tegen bekerhouder Standard.

Heleen Jaques mag haar carrière als coach in de Women’s Lotto Super League bij Club YLA beginnen op The Nest in Roeselare met een duel tegen bekerhouder Standard! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Heleen Jaques is overigens de derde ex-Belgian Red Flame en vrouwelijke coach die mag beginnen in de Women’s Lotto Super League na eerder Audrey Demoustier, die in 2020 debuteerde en nu al (met een tussenstop van een jaar) aan haar derde seizoen begint bij FWS Woluwe. Ook in het tweede seizoen van de toen nog Women’s Scooore Super League was een ex-Belgian Red Flame coach bij een van de tien teams in deze competitie. Aline Zeler, die nu een nieuw avontuur begint in de provinciale reeksen bij EFA Manhay, mocht toen de vrouwelijke Zebra’s naar betere prestaties leiden.

Tot slot is er op zaterdagavond om 19 uur op de Banqup Campus aan de Korbeekdamstraat in Oud-Heverlee nog de afsluiter van het openingsweekend met een met veel buitenlandse speelsters vernieuwd OHL Women, dat doelvrouw Nicky Evrard met haar Gouden Schoen zag vertrekken naar het Engelse Chelsea, tegen Fémina White Star Woluwe, dat ook met enkele andere gezichten aan de aftrap komt dit seizoen.

Voor het derde jaar op vier edities staan opnieuw 10 clubs aan de aftrap van de Women’s Lotto Super League! SC Eendracht Aalst Ladies zette een stap terug waardoor de Belgische kaart van het vrouwenvoetbal er opnieuw anders uitziet!

***Dit is het programma van de openingsdag van de Belgische Women’s Lotto Super League 2023/24:

Vrijdag 25 augustus 2023:

Sporting de Charleroi – KRC Genk Ladies (20 uur, Marcinelle);

KAA Gent Ladies – RSC Anderlecht (20u30, Chillax Arena, Oostakker);

Zaterdag 26 augustus 2022:

KV Mechelen – SV Zulte Waregem (13u30, AFAS Stadion, Mechelen);

Club YLA – Standard (15u30, The Nest, Roeselare);

Vergis U niet want Club YLA – Standard zal plaatsvinden in Roeselare! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

OHL Women – FWS Woluwe (19u, Banqup Campus, Korbeekdamstraat, Oud-Heverlee).

Lees over Aline Zeler bij EFA Manhay via:

Website L’Avenir

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share