Share

Toen KAA Gent Ladies in het seizoen 2013-2014 voor het eerst deelnam aan de Women’s BeNeLeague was het ook de eerste club die op vrijdag 23 augustus van dat jaar een persconferentie hield. De kersverse Ghelamco Arena was het decor van de voorstelling van de nieuwkomer die SV Zulte Waregem kwam vervangen in de grensoverschrijdende competitie. Tien jaar verder en de vrouwelijke Buffalo’s zijn nog altijd de club die met KRC Genk Ladies de moeite doet om de pers uit te nodigen met een hapje en een drankje voor een stand van zaken vlak voor aanvang van het nieuwe seizoen.

Dominique Reyns blijft als voorzitster van KAA Gent Ladies streven naar vooruitgang! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De voorzitster Dominique Reyns en haar KAA Gent Ladies, ze zijn een vaste waarde geworden op het hoogste niveau van het Belgische vrouwenvoetbal. Bovendien sloten ze vorig seizoen in positieve zin af met deelname aan play-off 1. Het laagtepunt noteerden we het jaar voordien in het seizoen 2021-22 toen play-off 1 niet gehaald werd maar ondertussen staan er wel nog en voor altijd minstens twee bekers in de trofeeënkast. Zowel in 2017 als in 2019 wonnen de KAA Gent Ladies immers de Beker van België maar dat gaf de club toen jammer genoeg geen recht op deelname aan Europees voetbal en verdere groeimogelijkheden. Bij de UEFA moeten ze ook nu in 2023 daar dringend werk van maken want een extra competitie met bekerwinnaars en internationaal voetbal is belangrijk voor de verdere evolutie van de clubs en van het vrouwenvoetbal in het algemeen.

Dennis Henderickx, de Sports Director van de Pro League, kwam op maandag 21 augustus 2023 tijdens de persconferentie van KAA Gent Ladies wat uitleg geven over hoe de aanpak van de Pro League er zal uitzien! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En zo komen we bij Dennis Henderickx, de Sports Director van de Pro League, terecht. Hij werd uitgenodigd om even toe te lichten hoe de Pro League, die de Women’s Lotto Super League overnam van de RBFA (de Koninklijke Belgische Voetbalbond), het vrouwenvoetbal verder zou willen doen groeien. De man kan het zeker allemaal goed uitleggen maar het is wel zorgwekkend dat je ELF JAAR (!!!) na het invoeren van de Women’s BeNeLeague (ja, dat was bij het begin van het seizoen 2012-13 toen ongeveer dezelfde ideeën verspreid werden) nog moet komen meegeven dat je pas eind december begin januari van dit seizoen 2023-24 met een strategie kan komen om het vrouwenvoetbal verder te laten groeien. Op dat ogenblik is het seizoen eigenlijk al weer zo goed als voorbij, hebben ze in andere landen alweer met hoge snelheid vooruitgang geboekt en heb je wat België betreft alweer kostbare tijd verloren. Maar goed wat in feite al rond midden 2015 in orde had moeten zijn (want toen eindigde de Women’s BeNeLeague) lijkt alweer op de lange baan te worden geschoven. Dus of er echt verandering zal komen in de situatie van het vrouwenvoetbal in België nu de Pro League de touwtjes in handen neemt? Hoop doet leven maar veel waarde moet je aan al die marketingpraatjes niet hechten. De voorbije jaren is immers al meerdere keren duidelijk geworden dat de Belgische profclubs niet happig zijn om deze sport verder te laten evolueren. Dat tonen ze vooral aan door hun budgetten te verminderen in plaats van – wat echt nodig is als je vooruitgang wil boeken – ze een boost te geven. Het is duidelijk. Het Belgische vrouwenvoetbal leeft op dit moment nog altijd dankzij de goodwill van een aantal vastberaden vrijwilligers en het is niet omdat enkele tijdelijke betrokkenen plots mogelijkheden ontdekt hebben om zichzelf in België weer even in de kijker te zetten dat er in het algemeen en vooral in het belang van het vrouwenvoetbal veel zal veranderen …

Jorn Van Ginderdeuren deed het in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij KAA Gent Ladies met het behalen van play-off 1 toch wel bijzonder goed! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En dan mocht VRT-collega Tom Boudeweel naar jaarlijkse traditie de coach en de nieuwkomers op de rooster leggen. Had de club vorig seizoen te maken met een echte leegloop dan was het dit jaar iets rustiger. Coach Jorn Van Ginderdeuren en zijn technische staf gingen vooral op zoek naar profielen om tot een meer uitgebalanceerde groep te komen en een samenstelling van speelsters die ook completer is dan vorig seizoen. Het resultaat is dat er zeven nieuwkomers mochten voorgesteld worden. Karlijn Helsen, die deel uitmaakte van de Belgische U19 bij het EK in eigen land maakte de overstap van OH Leuven. Zij studeert tussen het voetballen door ook nog sport- en cultuurmanagement via afstandsonderwijs. Elfi Maass is een versterking uit Nederland die al uitkwam voor Buitenveldert en VV Alkmaar. Ze studeerde al psychologie en gaat bij de vrouwelijke Buffalo’s voor een plaatsje op het middenveld. Minke Plate is voor wie vorig seizoen het beloftenteam in de eerste klasse volgde geen onbekende. De Nederlandse die rechten studeert en in het verleden ook bij Saestum voetbalde lukte al enkele goals op het tweede niveau en werd nu overgeheveld van de beloften naar het eerste elftal. Silke Speeckaert begint na haar periode bij landskampioen RSC Anderlecht aan een nieuwe uitdaging bij KAA Gent Ladies. Ze studeert revalidatiewetenschappen en hoopt uiteraard ook op meer speelminuten bij het team dat opnieuw play off 1 wil halen. Zarah Taillieu kwam via RC Gent, het beloftenteam van OH Leuven en RSC Anderlecht opnieuw in Gent terecht maar nu bij KAA Gent Ladies. Ook zij hoopt op meer speelminuten in het blauwwitte shirt! Jenna Van De Keere is de derde speelster die van RSC Anderlecht de overstap maakt naar KAA Gent Ladies. Jenna mocht bij vrouwelijk paars-wit zelfs even van Europees voetbal proeven maar de studente tandheelkunde keert nu terug naar de club waar ze eerder al bij de beloften speelde. Ze was ook ooit voetbalster bij VC Jong Lede, Bambrugge en SC Eendracht Aalst. De laatste in de rij van nieuwkomers is ook een speelster die in feite terugkomt. Ines Van Gansbeke maakte deel uit van de Belgische U19 die aan het UEFA Women’s Under-19 Championship in eigen land deelnam. Dat liep iets minder dan verwacht maar de speelster die vorig seizoen nog bij het beloftenteam van OH Leuven speelde in eerste klasse is klaar voor een nieuwe uitdaging bij KAA Gent Ladies in de Women’s Lotto Super League!

De Nederlandse Elfi Maass, die overkomt van VV Alkmaar, werd net als alle andere nieuwkomers op de rooster gelegd door Tom Boudeweel! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Tot slot moeten we melden dat na het vertrek van Chloe Van Mingeroet naar KV Mechelen, een van de negen andere ploegen in de door het verdwijnen van SC Eendracht Aalst Ladies tot tien teams herleide Women’s Lotto Super League, de vrouwelijke Buffalo’s in het nieuwe seizoen met Nia Elyn ook een nieuwe captain hebben. Zij werd ondanks haar jeugdige leeftijd (19) door de coach, technische staf en groep als aanvoerster gekozen. Van buitenaf bekeken geen slechte keuze want zij is nu al een leidersfiguur. Zowel op als naast het veld motiveert en stimuleert ze de groep, ze maakt goeie analyses en durft de zaken goed of slecht (ook als het over haarzelf gaat en het voorbije EK U19 bijvoorbeeld) te benoemen. Ze heeft dankzij haar moeder de dubbele Zweeds Belgische nationaliteit. En dan mag je er bijna zeker van zijn dat zij in de toekomst een uithangbord kan worden voor KAA Gent Ladies en het Belgische vrouwenvoetbal.

Nia Elyn is ondanks haar jeugdige leeftijd nu al een leidersfiguur! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

KAA Gent Ladies mag aan de vierde editie (jawel zover zijn we alweer) van de Women’s Lotto Super League beginnen op vrijdagavond 25 augustus 2023 met een thuiswedstrijd tegen regerend landskampioen RSC Anderlecht. Er is zoals altijd bij KAA Gent Ladies vooraf wat catering mogelijk. De aftrap zelf is om 20 uur 30 in de Chillax Arena in Oostakker. Alle abonnees van KAA Gent hebben gratis toegang. Zij hebben dus de kans om net als U meteen een topaffiche mee te maken vijf dagen na het negende WK vrouwenvoetbal aller tijden. Bovendien zit er met Sakina Ouzraoui Diki een speelster in de kern bij vrouwelijk paars-wit die zich met Marokko in de kijker speelde op het WK down under.

Voor nog meer over KAA Gent Ladies ga naar:

Fb KAA Gent Ladies

En naar:

Website KAA Gent Ladies

Bekijk de fotoreportage van Stijn Audooren rond de persconferentie via:

Sportpix.be

Bekijk ook de fotoreportage van Sevil Oktem rond de ploegvoorstelling van KRC Genk Ladies via:

Sportpix.be

Bekijk de video rond het oefenduel tussen KAA Gent Ladies en ADO Den Haag van vorig weekend via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

Share