Share

Na een onderbreking van 104 dagen werd er opnieuw voetbal gespeeld in de Women’s Lotto Super League. Sinds die zaterdag 13 mei 2023 zijn de ploegen in de belangrijkste competitie van het Belgische vrouwenvoetbal flink vernieuwd. Het was dus uitkijken wie zich op welke vlakken verbeterd had en of dat ook al meteen op de eerste speeldag zichtbaar zou worden.

Viki De Cremer en haar assistenten Jan Van Roy en Margot Jacobs begeleiden Sporting de Charleroi en KRC Genk Ladies naar de start van de Women’s Lotto Super League 2023/24! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het seizoen begon in Marcinelle waar Sporting de Charleroi op hun Academy KRC Genk Ladies mocht ontvangen. Het waren ook de vrouwelijke Zebra’s die het eerste doelpunt in deze nieuwe competitie lukten via Romane Jadoulle met een opwippertje over de van OHL overgekomen doelvrouw Mirthe Claes (1-0). Lisa Petry zorgde echter meteen daarna op aangeven van Shari Van Belle voor de gelijkmaker (1-1). Charleroi had pech toen Anais Bey Temsamani de lat trof terwijl de bedrijvige Célia Ernesti de treffer om op voorsprong te komen naast trapte! Dilara Soley Deli beging dan een fout in de zestien op Ella Van Kerckhoven maar Sien Vandersanden mikte de strafschop tegen de lat. Het was uiteindelijk een kopbal van de ingevallen Luna Vanzeir na voorzet van Lisa Petry die voor de beslissing zou zorgen (1-2). Dilara Soley Deli mikte daarna nog de voorzet van Célia Ernesti over het Genkse doel! Sporting de Charleroi kon ondanks de aanwezigheid van voorzitter en eigenaar Mehdi Bayat geen punt halen bij het begin van dit seizoen

Silke Vanwynsberghe, nu bij RSC Anderlecht in duel met Amber Maximus, inmiddels al aan haar tweede seizoen begonnen terug bij KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op bezoek bij het gemotiveerde en gedreven KAA Gent Ladies van coach Jorn Van Ginderdeuren en de nieuwe captain Nia Elyn kwam regerend landskampioen RSC Anderlecht met flink wat nieuwe gezichten aan de aftrap uiteindelijk in de Chillax Arena van Oostakker niet verder dan een scoreloos gelijkspel. De bezoekers hadden zeker de beste kansen maar zowel Amélie Delabre, Stefania Vatafu, Esther Buabadi of de ingevallen Alexis Taylor Thornton vonden een bijzonder sterk keepende Riet Maes op hun weg. Zij toonde aan dat je niet meteen naar het buitenland moet gaan om een goeie doelvrouw te vinden. Vrouwelijk paars-wit liep dus meteen tegen een blauwtje op bij de competitiestart.

KV Mechelen en SV Zulte Waregem betreden op zaterdagnamiddag het AFAS Stadion voor de eerste op televisie uitgezonden wedstrijd van het seizoen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Vroeg op zaterdagnamiddag leek KV Mechelen sterk bezig tegen SV Zulte Waregem maar zowel Lisa Vanhentenrijk als Flore Pirenne trapten een mogelijke voorsprong over het doel. De bezoekers deden dat niet toen Luisa Blumenthal door Imani Prez diep werd gestuurd plots voor Silke Baccarne opdook en al vallend ook scoorde (0-1). In het begin van de tweede helft had KV Mechelen pech toen een schot van Noa Corbeels de lat trof. Kort daarna viel de wedstrijd in een beslissende plooi. Doelvrouw Baccarne probeerde nog met de voet een hoekschop te voorkomen maar de bal kwam bij Imani Prez, die na een goeie balcontrole niet aarzelde en bijzonder mooi met de linkervoet de bal in de verste hoek plaatste (0-2). Vijf minuten later was Rose Adewusi attent bij een terugspeelbal van Flore Pirenne en de belofte van SV Zulte Waregem trapte vanop ruime afstand meteen met rechts voorbij Silke Baccarne in doel (0-3). Beide teams willen richting play-off 1. SV Zulte Waregem zette wat dat betreft al een mooie stap.

Imani Prez was meteen goed voor een assist en een doelpunt op de openingsdag! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Ex-Belgian Red Flame Heleen Jaques mocht later op de namiddag in Roeselare als coach van Club YLA debuteren tegen Standard. In de eerste helft was het Jorijn Covent die zich met twee reddingen op pogingen van Mariam Abdulai Toloba (een schot met rechts) en van Hanne Merkelbach (van dichtbij)  in de kijker speelde. In het begin van de tweede helft moest ze zich echter toch gewonnen geven toen Noémie Gelders de assist gaf en Mariam Abdulai Toloba (ex-KAA Gent Ladies, ex-RSC Anderlecht) met rechts binnentrapte (0-1). De Brugse doelvrouw hield vervolgens ook nog pogingen van de ingevallen Ierse international Amber Barrett en van Zoe Van Eynde uit haar doel maar Club YLA kon te weinig dreigen om aanspraak te kunnen maken op een geljkspel.

Mariam Abdulai Toloba scoorde meteen het winnende doelpunt bij haar debuut voor Standard! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

OHL Women mocht de eerste speeldag afsluiten aan de Korbeekdamstraat in Oud-Heverlee tegen FWS Woluwe. Het was het team van coach Audrey Demoustier dat op voorsprong kwam na een vrije trap van Céline Verdonck waarop Noelia Gil Pérez, de nieuwe Spaanse doelvrouw bij Leuven, zich miskeek (0-1) maar na een dubbel in een mum van tijd van aanwinst Dilja Zomers, die eerst een strafschop voor een fout van Kenza Vrithof op Marie Detruyer in de herneming met links binnentrapte en vervolgens scoorde met een schot met rechts in de korte hoek na een diepe bal van Marie Detruyer, mocht de thuisploeg met een voorsprong gaan rusten. In de tweede helft kopte Sari Kees eerst een hoekschop van Dilja Zomers tegen de paal waarna Hannah Eurlings met een knappe trap zuiver in het doel OHL een dubbele voorsprong bezorgde (3-1). Het vierde doelpunt van de thuisploeg kwam er dankzij twee invallers. Elisa Carravetta haalde uit met links, Sofie Tans kon de bal eerst nog in twee tijden uit haar doel houden maar tegen de rebound van Aurélie Reynders met links had ze geen verhaal (4-1). Vice-kampioen OHL Women begon zo dus wel met een driepunter aan het nieuwe seizoen 2023/24.

Hanna Eurlings, die de derde goal lukte, feliciteert Dilja Yr Zomers met haar eerste treffers in de Belgische competitie! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***Women’s Lotto Super League – 1ste speeldag:

Vrijdagavond gespeeld:

Sporting de Charleroi – KRC Genk Ladies 1-2 (rust: 1-1);

Doelpunten: 32′ Romane Jadoulle 1-0, 34′ Lisa Petry 1-1, 71′ Luna Vanzeir 1-2.

Bijzonderheid: 64′ Sien Vandersanden (KRC Genk Ladies) trapt een strafschop tegen de lat!

Luna Vanzeir was net als vorig seizoen de matchwinnares voor KRC Genk Ladies nu op bezoek bij Sporting de Charleroi! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

KAA Gent Ladies – RSC Anderlecht 0-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: geen.

Zaterdag gespeeld:

KV Mechelen – SV Zulte Waregem 0-3 (rust: 0-1);

Doelpunten: 38′ Luisa Blumenthal 0-1, 57′ Imani Prez 0-2, 63′ Rose Adewusi 0-3.

Club YLA – Standard 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 49′ Mariam Abdulai Toloba 0-1.

OHL Women – FWS Woluwe 4-1 (rust: 2-1);

Doelpunten: 17′ Céline Verdonck 0-1, 24′ Dilja Zomers 1-1, 26′ Dilja Zomers 2-1, 73′ Hannah Eurlings 3-1, 90′ Aurélie Reynders 4-1.

Bijzonderheid: 24′ Dilja Zomers (OHL Women) zag haar strafschop gered door doelvrouw Sofie Tans (FWS Woluwe) maar ze scoorde wel in de rebound de gelijkmaker!

Bekijk een samenvatting van alle duels met dank aan de Pro League / DAZN Eleven Sports:

***De stand na de eerste speeldag:

OHL Women 1-3 (4-1);

SV Zulte Waregem 1-3 (3-0);

KRC Genk Ladies 1-3 (2-1);

Standard 1-3 (1-0);

KAA Gent Ladies 1-1 (0-0);

RSC Anderlecht 1-1 (0-0);

Sporting de Charleroi 1-0 (1-2);

Club YLA 1-0 (0-1);

FWS Woluwe 1-0 (1-4);

KV Mechelen 1-0 (0-3);

***De topschutters na de eerste speeldag zijn:

2 goals:

Dilja Zomers (OHL Women);

Dilja Yr Zomers is met twee goals op de openingsdag de eerste topscorer! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

1 goal:

Romane Jadoulle (Sporting de Charleroi), Lisa Petry (KRC Genk Ladies), Luna Vanzeir (KRC Genk Ladies), Luisa Blumenthal (SV Zulte Waregem), Imani Prez (SV Zulte Waregem), Rose Adewusi (SV Zulte Waregem), Mariam Abdulai Toloba (Standard), Céline Verdonck (FWS Woluwe), Hannah Eurlings (OHL Women), Aurélie Reynders (OHL Women);

Bekijk ook nog deze video rond 10 jaar KAA Gent Ladies dankzij KAA Gent TV:

Lees ook nog via:

Website KAA Gent Ladies

***Dit is het programma voor de 2de speeldag 2023/24:

Op vrijdag 1 september 2023:

KRC Genk Ladies – Club YLA (20u30, Gouverneur Alex Galopinlaan in Genk);

Op zaterdag 2 september 2023:

FWS Woluwe – KAA Gent Ladies (13u30, Fallonstadion, Sint-Lambrechts-Woluwe);

SV Zulte Waregem – OHL Women (16u, Kastanjelaan in Zulte);

RSC Anderlecht – KV Mechelen (18u30, RSCA Football Academy, Terrein 2, Olympische Dreef 1 in 1070 Anderlecht);

Lees ook nog via:

Website RSC Anderlecht

Op zondag 3 september 2023:

Standard – Sporting de Charleroi (14u op Sclessin);

***Dit is het programma voor de derde speeldag:

Op vrijdag 8 september 2023:

FWS Woluwe – KRC Genk Ladies (20u30);

Op zaterdag 9 september 2023:

Sporting de Charleroi – Club YLA (13u30);

KV Mechelen – Standard (19u);

OHL Women – KAA Gent Ladies (19u);

Op zondag 10 september 2023:

KV Mechelen – Standard (14u30 in Kontich);

Op woensdag 13 september 2022:

SV Zulte Waregem – RSC Anderlecht (20u) (*)

(*) RSC Anderlecht speelt op woensdag 6 en zaterdag 9 september 2023 de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League in Polen waardoor het duel tussen SV Zulte Waregem en de regerende landskampioen van de derde speeldag pas midweeks kan plaatsvinden.

***De vierde speeldag ziet er als volgt uit:

Op vrijdag 15 september 2023:

Sporting de Charleroi – FWS Woluwe (20u);

KRC Genk Ladies – OHL Women (20u30);

Op zaterdag 16 september 2022 met:

Standard – RSC Anderlecht (13u30);

Club YLA – KV Mechelen (16u15);

Op zondag 17 september 2023:

KAA Gent Ladies – SV Zulte Waregem (14u);

***Daarna volgt er een stop voor de allereerste wedstrijden in de UEFA Women’s Nations League van de Belgian Red Flames met op vrijdag 22 september 2023 thuis tegen Nederland en op dinsdag 26 september 2023 uit bij Schotland.

Na de 4de speeldag in het nieuwe seizoen debuteren de Belgian Red Flames in de UEFA Women’s Nations League met een derby der Lage Landen tegen Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***Dit is het programma van de vijfde speeldag:

Op vrijdag 29 september 2023:

KAA Gent Ladies – Sporting de Charleroi (20u30);

Op zaterdag 30 september 2023:

Standard – KRC Genk Ladies (15u, op Sclessin);

SV Zulte Waregem – FWS Woluwe (16u);

KV Mechelen – OHL Women (19u in Kontich)

RSC Anderlecht – Club YLA (19u);

Foto’s van alle wedstrijden uit de Women’s Lotto Super League kan U bekijken via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share