Op de elfde speeldag in de Women’s Lotto Super League moest herfstkampioen en leider OHL Women al op vrijdagavond 8 december 2023, drie dagen na het duel van de Belgian Red Flames in Tilburg tegen Nederland, op bezoek bij rode lantaarn FWS Woluwe. Titelverdediger RSC Anderlecht speelde op zaterdag 9 december 2023 de topaffiche op bezoek bij Club YLA.

Marie Detruyer zorgde kort voor de rust voor de assist voor het openingsdoelpunt in deze wedstrijd! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Onder leiding van trainer ad-interim Eddy Vanhamel en zijn assistenten Sam Lismont en Tim Aga (Jimmy Coenraets is om persoonlijke redenen tot eind dit jaar niet beschikbaar) won OHL Women uiteindelijk eenvoudig op bezoek bij FWS Woluwe. OHL Women was de betere op bezoek bij FWS Woluwe in een wedstrijd die veel weg had van Nederland – België enkele dagen eerder in Tilburg in het kader van de UEFA Women’s Nations League. OHL Women was hier Nederland dat op zoek ging naar goals, FWS Woluwe vervulde de rol van de Belgian Red Flames en hoopte de nul te houden en zo nu en dan te kunnen uitbreken en gevaar te creëren. OHL Women kreeg op het halfuur de kans de score te openen maar Nikée van Dijk, die op aangeven van Linde Veefkind omver geduwd werd in de zestien door Lotte Michiels, mikte haar strafschop met rechts naast het doel. De thuisploeg haalde tien minuten later even uit met een schot van Charlotte Mahieu maar doelvrouw Noelia Gil Pérez stond op de goede plaats. Zou FWS Woluwe de nul houden tot halfweg? Dat lukte net niet want op slag van de rust vond Marie Detruyer de opening. Camille Dinjart liet de bal doorgaan in plaats van die weg te koppen en Dilja Yr Zomers stond op de goede plaats om het openingsdoelpunt tegen de netten te trappen (0-1, 44ste minuut). Onmiddellijk na de pauze scoorden de bezoekers een tweede keer toen Maurane Marinucci centraal Nikée van Dijk vond en de Nederlandse nu wel perfect wist af te ronden (0-2, 48ste minuut). Twaalf minuten later mikte Van Dijk ook nog op de buitenkant van de paal terwijl Daphne Wertbrouck iets over halfweg de tweede helft bijna kon profiteren van een misverstand in de Leuvense verdediging (70ste minuut). Valesca Ampoorter vond dan nog van dichtbij Sofie Tans op haar weg vooraleer OHL Women nog twee keer scoorde. Eerst via Dilja Yr Zomers die op aangeven van Saar Janssen voor het derde Leuvense doelpunt zorgde (0-3, 86ste minuut) en vervolgens via Nikée van Dijk die een verre bal van Jeslynn Kuijpers ook nog in de netten van de thuisploeg deed belanden (0-4, 90ste minuut).  Nederland – België in Tilburg was 4-0, de min of meer kopie FWS Woluwe – OHL Women 0-4.

Dilja Yr Zomers en Nikée van Dijk (20) waren de doelpuntenmakers voor OHL Women op bezoek bij FWS Woluwe! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

KRC Genk Ladies begon sterk thuis tegen Sporting de Charleroi met een halve omhaal van Gwen Duijsters tegen de paal en een kopbaldoelpunt van Ella Van Kerkhoven op voorzet van Gwyneth Vanaenrode (1-0). Daarna namen de bezoekers het heft in handen maar noch Charlotte Faity, noch Romane Jadoulle noch captain Perrine Balant wisten enkele goeie mogelijkheden succesvol af te werken! Ook in de tweede helft bleef Charleroi goed meevoetballen maar na een mooie combinatie met achtereenvolgens Luna Vanzeir en Thirsa De Meester was het uiteindelijk Gwen Duijsters die de voorsprong van de thuisploeg verdubbelde (2-0). Halfweg de tweede helft werd het nog 3-0. Een hoekschop van Luna Vanzeir werd door doelvrouw Charlotte Brasseur in de voeten van Sien Vandersanden getikt waarna het schot van de Genkse captain door de verdediging van Charleroi in eigen doel (Dilara Soley Deli via Florine Danquoins) getikt.

Thirsa De Meester (links) en Anissa Giuga (rechts zijn blij na de Genkse winst thuis tegen Sporting de Charleroi! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

Tussen de felle regenbuien en de hevige wind door nam KAA Gent Ladies het initiatief in de Elindus Arena op bezoek bij SV Zulte Waregem. De vrouwelijke Buffalo’s vergaten echter in al hun enthousiasme te scoren en ze kregen dan ook het deksel op de neus met doelpunten even over het halfuur van Elke Van Gorp met een schot van in de zestien op aangeven van Luisa Blumenthal dat nog afweek op de voet van Ines Van Gansbeke (1-0), In de toegevoegde tijd van de eerste helft had Fleur Van Daele de gelijkmaker aan de voet voor de bezoekers maar haar poging van dichtbij was uiteindelijk te zwak om Lowiese Seynhaeve te kunnen verontrusten (45ste + 1′ minuut). Twee minuten na de rust stond dan weer de dubbele voorsprong voor SV Zulte Waregem op het bord. Luisa Blumenthal nam een hoekschop vanop rechts, Riet Maes bokste die met beide vuisten weg en Elke Van Gorp reageerde attenter dan Karlijn Helsen om vervolgens na de balcontrole met rechts zuiver in de hoek binnen te trappen (2-0, 47ste minuut). Nog voor het uur werd het zelfs 3-0. Silke Speeckaert liet zich op haar linkerflank makkelijk uitschakelen door Luisa Blumenthal. De Zwitserse ging rustig door en trapte met een draaibal met links in de verste hoek binnen (57ste minuut). SV Zulte Waregem had de drie punten op zak, zo leek het toch. Drie wissels even over halfweg de tweede helft zorgden dan toch voor een lichte ommekeer. Alixe Bosteels snoepte een bal af van Nicky Van Den Abbeele, ze bediende de ingevallen Nena Retsin en zij trapte met rechts de 3-1 op het bord (68ste minuut). Op aangeven van Gaëlle Nierynck lukte Alixe Bosteels kort voor het einde van de reguliere speeltijd dan de aansluitingstreffer (3-2, 88ste minuut). En eigenlijk had het 3-3 kunnen geweest zijn want de ingevallen Zarah Taillieu mikte de voorzet van Fleur Van Daele nog onbegrijpelijk over het doel van SV Zulte Waregem (90ste minuut). In de toegevoegde tijd hield SV Zulte Waregem stand waardoor het na 4 nederlagen op rij en een gelijkspel eindelijk weer met de winst kon aanknopen! De laatste in de competitie dateerde van zaterdag 30 september 2023 thuis tegen FWS Woluwe (3-1).

Doelpuntenmaakster Elke Van Gorp, hier aan de bal voor SV Zulte Waregem, met een opzittende Elfi Maass (KAA Gent Ladies)! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Later op de zaterdagnamiddag had RSC Anderlecht tal van kansen om op bezoek bij Club YLA in een winderig Knokke op voorsprong te komen. Na 28 minuten wedstrijd was het echter Rania Boutiebi die met een lob aan de overkant voor het openingsdoelpunt zorgde (1-0). Margaux Martlé trapte 6 minuten later met de hulp van doelvrouw Aude Waldbillig zelfs de dubbele voorsprong op het bord (2-0). Op aangeven van Stefania Vatafu kon Lore Jacobs net voor de rust de aansluitingstreffer aantekenen (2-1, 43ste minuut). Na een hoekschop van Esther Buabadi kopte Amélie Delabre tien minuten na de rust de gelijkmaker tegen de touwen (2-2, 55ste minuut). In het slot had RSC Anderlecht nog kunnen winnen maar de assistent-scheidsrechter aan de rechterkant vlagde tot twee keer toe een doelpunt af (eerst van Sakina Ouzaroui en vervolgens van Silke Vanwynsberghe) telkens voor buitenspel. Aangezien er geen VAR is in het Belgische vrouwenvoetbal zullen we wellicht nooit helemaal weten of die beslissingen ook helemaal correct waren.

Sejde Abrahamsson, de captain van Club YLA, in duel met Lore Jacobs, die één van de doelpunten lukte voor RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op zaterdagavond nam Standard op Sclessin vlot afstand van KV Mechelen, dat na het vertrek van Farid Goreishvand voor het eerst onder leiding stond van Inne De Smet. Met doelpunten van Amber Barrett (met het hoofd), Noémie Gelders en opnieuw Amber Barrett nu met de voet stond de thuisploeg bij de rust al 3-0 voor. Vroeg in de tweede helft zorgden opnieuw Noémie Gelders en Welma Fon met haar eerste competitiedoelpunt van het seizoen nog voor het uur voor de 5-0-voorsprong. Ibtissam Bouharat, die in de eerste helft de enige mogelijkheid voor de bezoekers over het Luikse doel had getrapt, mikte nu van verder weg mooi over Lisa Musique in het Luikse doel: 5-1! Het doelpuntenfestival was echter nog niet afgelopen want nadien scoorden nog Mariam Abdulai Toloba (6-1), Amber Barrett (7-1) en Gisèle de Win (8-1).

De Ierse Amber Barrett lukte 3 doelpunten in Standard – KV Mechelen en klimt omhoog in het topschuttersklassement! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

***Dit zijn alle doelpuntenmakers op de 11de speeldag in de Women’s Lotto Super League:

Vrijdagavond gespeeld:

KRC Genk – Sporting de Charleroi 3-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 11′ Ella Van Kerkhoven 1-0, 55′ Gwen Duijsters 2-0, 68′ Florine Danquoins 3-0 owngoal.

FWS Woluwe – OHL Women 0-4 (rust: 0-1);

Doelpunten: 44′ Diljá Ýr Zomers 0-1, 48′ Nikée van Dijk 0-2, 86′ Diljá Ýr Zomers 0-3, 90′ Nikée van Dijk 0-4.

Bijzonderheid: 30′ Nikée Diana Van Dijk (OHL Women) trapte strafschop naast;

Luister naar Marie Detruyer (OHL Women) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Saar Janssen (OHL Women) dankzij Vrouwenteam TV:

Zaterdag gespeeld:

SV Zulte Waregem – KAA Gent Ladies 3-2 (rust: 1-0);

Doelpunten: 32′ Elke Van Gorp 1-0, 47′ Elke Van Gorp 2-0, 57′ Luisa Blumenthal 3-0, 67′ Nena Retsin 3-1, 88′ Alixe Bosteels 3-2.

SV Zulte Waregem blij na de thuiswinst tegen KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Club YLA – RSC Anderlecht 2-2 (rust: 2-1);

Doelpunten: 28′ Rania Boutiebi 1-0, 34′ Margaux Martlé 2-0, 43′ Lore Jacobs 2-1, 55′ Amélie Delabre 2-2.

Bekijk een samenvatting met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

Standard – KV Mechelen 8-1 (rust: 3-0);

Doelpunten: 10′ Amber Barrett 1-0, 29′ Noémie Gelders 2-0, 44′ Amber Barrett 3-0, 49′ Noémie Gelders 4-0, 55′ Welma Fon 5-0, 70′ Ibtissam Bouharat 5-1, 73′ Mariam Abdulai Toloba 6-1, 88′ Amber Barrett 7-1, 90′ + 1′ Gisèle de Win 8-1.

Bekijk een samenvatting van alle duels met dank aan de Pro League / DAZN Eleven Sports:

5 goals:

Ella Van Kerkhoven (KRC Genk Ladies), Elke Van Gorp (SV Zulte Waregem), Ibtissam Bouharat (KV Mechelen), Mariam Abdulai Toloba (Standard).

4 goals:

Lore Nuyens (KV Mechelen), Amber Maximus (KAA Gent Ladies), Luna Vanzeir (KRC Genk Ladies), Jeslynn Kuijpers (OHL Women), Gwen Duijsters (KRC Genk Ladies), Amélie Delabre (RSC Anderlecht);

3 goals:

Lisa Petry (KRC Genk Ladies),, Aster Janssens (KV Mechelen), Angel Kerkhove (Club YLA), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Alixe Bosteels (KAA Gent Ladies);

2 goals:

Hannah Eurlings (OHL Women), Aurélie Reynders (OHL Women), Imani Prez (SV Zulte Waregem),, Esther Buabadi (RSC Anderlecht),, Gaëlle Nierynck (KAA Gent Ladies), Lisa Lefere (SV Zulte Waregem), Thirsa De Meester (KRC Genk Ladies), Fleur Van Daele (KAA Gent Ladies), Sakina Ouzraoui Diki (RSC Anderlecht), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Tine De Caigny (RSC Anderlecht), Romane Jadoulle (Sporting de Charleroi), Ludmila Matavkova (RSC Anderlecht), Karlijn Helsen (KAA Gent Ladies), Perrine Balant (Sporting de Charleroi), Saar Janssen (OHL Women), Luisa Blumenthal (SV Zulte Waregem), Rania Boutiebi (Club YLA);

1 goal:

Rose Adewusi (SV Zulte Waregem), Céline Verdonck (FWS Woluwe), Sejde Abrahamsson (Club YLA), Ines Van Gansbeke (KAA Gent Ladies),, Daisy Baudewijns (KV Mechelen), Ilona Crea (Sporting de Charleroi), Lyndsey Van Belle (KRC Genk Ladies), Zarah Taillieu (KAA Gent Ladies), Justine Blave (Standard), Ellen Charlier (FWS Woluwe), Marine Rosala (FWS Woluwe), Sari Kees (OHL Women), Hanna Stenberg (Club YLA), Aisse Tamara Gumbs (Club YLA), Stephanie Gbogou Drepoba (SV Zulte Waregem), Laura Vervacke (SV Zulte Waregem),  Elfi Maass (KAA Gent Ladies), Daphné Wertbrouck (FWS Woluwe), Valesca Ampoorter (OHL Women), Sterre Gielen (Club YLA), Maud Coutereels (Standard), Shari Van Belle (KRC Genk Ladies), Lana Galob (OHL Women), Charlotte Faity (Sporting de Charleroi), Stefania Vatafu (RSC Anderlecht), Noa Corbeels (KV Mechelen), Charlotte Mahieu (FWS Woluwe), Silke Vanwynsberghe (RSC Anderlecht), Celien Guns (Club YLA), Dilara Soley Deli (Sporting de Charleroi), Claire O’Riordan (Standard), Margaux Martlé (Club YLA), Nena Retsin (KAA Gent Ladies), Welma Fon (Standard), Gisèle de Win (Standard).

Owngoals:

Jasmien Mathys (KAA Gent Ladies) voor Sporting de Charleroi, Leila Seret (Sporting de Charleroi) voor OHL Women, Florine Danquoins (Sporting de Charleroi) voor OHL Women, Sterre Gielen (Club YLA) voor OHL Women. Florine Danquoins (Sporting de Charleroi) voor KRC Genk Ladies.

***Dit is het programma van de twaalfde speeldag op vrijdag 15 december 2023:

Sporting de Charleroi – Standard (20u, in Marcinelle achter gesloten deuren);

KAA Gent Ladies – OHL Women (20u30, Oostakker);

Op zaterdag 16 december 2023:

RSC Anderlecht – FWS Woluwe (13u30, RSCA Football Academy, Olympische Dreef 1 in 1070 Anderlecht);

Club YLA – SV Zulte Waregem (16u15 in Stadion Graaf Leopold Lippens, Smedenstraat 93, 8300 Knokke-Heist);

Op zondag 17 december 2023:

KV Mechelen – KRC Genk Ladies (14u30, Duffelsesteenweg 73 in 2550 Kontich);

***Winterstop***

Van maandag 18 december 2023 tot en met donderdag 11 januari 2024.