Na de vierde speeldag in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League 2023/24 zijn er twee teams die al zeker zijn van een ticket voor de kwartfinales. Het zijn achtvoudig winnaar Olympique Lyonnais en titelverdediger FC Barcelona. Benfica is dankzij een gelijkspel op bezoek bij Eintracht Frankfurt flink op weg. Het duel tussen Slavia Praag en Sankt Pölten werd in groep B om begrijpelijke redenen niet gespeeld. De Tsjechische hoofdstad werd immers enkele uren eerder opgeschrikt door een dodelijke schietpartij aan de Karelsuniversiteit waarbij verschillende doden en gewonden vielen!

Lyon, hier met Amel Majri en Kadidiatou Diani, was als eerste zeker van een plaatsje bij de laatste acht! Foto – (c) UEFA.com / UWCL

De Asane Arena in Bergen was op donderdagavond 21 december 2023 met 3.500 toeschouwers volledig uitverkocht voor het bezoek van achtvoudig winnaar Olympique Lyonnais. Er moest daar gespeeld worden want in het Brann Stadion, waar eerder het duel tegen Slavia Praag had plaatsgevonden, werd en wordt er in deze periode een nieuwe grasmat gelegd. Brann kende in dit kleinere stadion een moeilijk begin want Olympique Lyonnais zonder de geblesseerde captain Wendie Renard, stond nog voor het kwartier al 0-2 voor. In de 6de minuut veroverden de bezoekers via Daniëlle van de Donk de bal voor de eigen zestien. Zes passen verder spurtte Ellie Carpenter door op rechts, ze gaf de voorzet naar het centrum waar Amel Majri in één tijd met rechts de bal in doel trapte (0-1). Kort daarna werd bij een voorzet van Perle Morroni de Nederlandse international Daniëlle van de Donk in de zestien onderuit gehaald door Marit Bratberg Lund. Ada Hegerberg even terug in haar eigen Noorwegen stuurde met haar rechtervoet Aurora Mikkelsen, de doelvrouw van de thuisploeg, de verkeerde kant op en zo stond het in de 13de minuut 0-2! Brann, debutant in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League, gaf echter niet op en even over het halfuur lukte het de aansluitingstreffer. Damaris Egurrola ontzette de bal te zwak in de eigen zestien en Justine Kielland antwoordde met een schot met rechts in de bovenhoek (1-2, 34ste minuut). In het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers dan plots met tien te staan. Na een fout van Karoline Haugland op de oprukkende Lindsay Horan had de Amerikaanse blijkbaar iets gezegd dat verkeerd begrepen werd door Volha Blotskaya, de scheidsrechter uit Wit-Rusland. Ze werd tot haar eigen verbazing en die van haar ploeggenoten uit het veld gestuurd (52ste minuut). Ondanks de numerieke minderheid hadden de bezoekers verder kunnen uitlopen maar schoten van Ada Hegerberg (58ste minuut) en van Kadidiatou Diani op aangeven van Daniëlle van de Donk (64ste minuut) gingen nipt over het doel! De ingevallen Nora Eide Lie had dan pech voor Brann toen ze een door Vanessa Gilles weggewerkte voorzet van Cecilie Kvamme in één tijd op de slof nam. De bal ging via Christiane Endler tegen de lat waarna die terug in de armen van de Chileense doelvrouw viel (71ste minuut). In de 80ste minuut moest Endler opnieuw ingrijpen toen ze een kopbal van de ingevallen Maria Brochmann na een goeie voorzet vanop rechts van Ingrid Stenevik over haar eigen doel moest tikken! Helemaal in het slot begon het in Bergen ook nog flink te sneeuwen. Ingrid Stenevik zette in de 3de minuut van de toegevoegde tijd met een schot met rechts nog eens de doelvrouw van Lyon aan het werk. Uit de hoekschop die volgde viel de gelijkmaker. Marit Bratberg Lund gaf voor, Christiane Endler tikte de bal weg maar Signe Gaupset kon van dichtbij tussen een bos van speelsters raak schieten (2-2, 90ste + 4′ minuut). Brann veroverde dus een punt tegen Lyon waardoor het voorlopig op 7 punten staat en een flinke stap richting kwartfinales zette. Olympique Lyonnais is zelfs met dit gelijkspel en 10 punten op 12 al zeker van dat ticket voor de kwartfinale. Slavia Praag en Sankt Pölten die voorlopig 1 punt uit 3 duels hebben gaan hun afgelaste wedstrijd op donderdag 18 januari 2024 inhalen.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd SK Brann – Olympique Lyonnais met dank aan DAZN:

Ook vroeg op de avond stonden Eintracht Frankfurt en Benfica tegenover mekaar in een wedstrijd die bepalend kon zijn voor de het tweede kwalificatieticket in groep A richting kwartfinales. Benfica won de heenwedstrijd met 1-0 en hoopte uiteraard ook in Duitsland iets te oogsten. Toch was het Eintracht Frankfurt dat nog voor het halfuur op voorsprong klom nadat het vanuit de eigen verdediging een mooie aanval opbouwde die uiteindelijk via Lara Prasnikar en Laura Freigang bij de op rechts mee opkomende Géraldine Reuteler belandde. De Zwitserse haalde vanop de rand van de zestien uit met rechts en Lena Pauels, de Duitse doelvrouw van Benfica, kon de bal enkel nog met de vingertoppen aanraken vooraleer die in doel verdween (1-0, 28ste minuut). Benfica moest in de achtervolging maar kort voor de rust was het Géraldine Reuteler die opnieuw had kunnen scoren maar haar poging van in de zestien ging in de handen van doelvrouw Pauels (45ste minuut). In het begin van de tweede helft zorgde Lucia Alves dan toch voor het eerste Portugese gevaar maar haar poging vanop de linkerkant werd uiteindelijk eenvoudig gepakt door Stina Johannes (48ste minuut). Na 55 minuten wedstrijd bracht coach Filipa Patao dan bij Benfica de Braziliaanse Nicole Raysla in het veld ter vervanging van Andreia Norton. Een spits voor een middenvelder want de Portugese landskampioen moest scoren wilde het de beste uitgangspositie voor de laatste twee wedstrijden in de groepsfase bekomen. De wissel had een kwartier later succes toen Lucia Alves de bal op links speelde richting Francesca Kika Nazareth. Zij tikte de bal verder aan richting de zestien om vervolgens met Doorsoun voor zich de perfecte voorzet af te leveren richting Nycole Raysla waarna de Braziliaanse sneller op de bal was dan Verena (Aschauer) Hanshaw en van dichtbij in één tijd met links over de grond binnentrapte (1-1, 71ste minuut). Nycole Raysla, wie haar ooit in de UWCL op bezoek bij RSC Anderlecht bezig zag, weet dat ze tot veel in staat is! (*) Had Benfica het punt op zak? Neen, want er moest nog 20 minuten en wat extra tijd gespeeld worden maar de vraag was hoe gevaarlijk Eintracht Frankfurt nog kon zijn. In de derde minuut van de toegevoegde tijd kreeg de thuisploeg in elk geval nog een unieke kans om dit duel te winnen. De Deense scheidsrechter Frida Klarlund floot immers een strafschop voor een fout van Lucia Alves op de ingevallen Carotta Wamser. Laura Freigang nam haar verantwoordelijkheid maar zag haar inzet met rechts gered door Lena Pauels die ook nog de rebound in hoekschop tikte vooraleer ze bedolven werd onder de toegerende ploeggenoten Lucio Alves, Marie Alidou en Christy Ucheibe. Een minuut later ging Stina Johannes, de doelvrouw van Eintracht nog mee naar voren bij een vrije trap van Barbara Dunst maar die bracht niets meer op! Eintracht Frankfurt – Benfica eindigde op 1-1 waardoor Benfica met nog twee wedstrijden te spelen in groep A met 7 punten op 12 de beste uitgangspositie heeft om bij de laatste acht terecht te komen. Eintracht Frankfurt heeft 4 punten op 12 maar mathematisch heeft het wel nog mogelijkheden om verder te gaan maar dan zal het mogelijk moeten stunten op bezoek bij FC Barcelona op donderdag 25 januari 2024.

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

Titelverdediger FC Barcelona is de tweede ploeg die zeker is van een plaatsje in de kwartfinales. Het won immers thuis tegen het Zweedse Rosengard met 7-0. Bij de rust stond het 2-0 na goals van Kheira Walsh op aangeven van Aitana Bonmati (1-0, 15de minuut) en van Caroline Graham Hansen die de bal, na een één-twee met een hakje van de Women’s Ballon d’Or, met een schot met rechts in de verste hoek trapte (2-0, 34ste minuut). Tussenin dwong Claudia Pina de Zweedse doelvrouw Angel Mukasa tot een redding waarbij ze het schot van Pina tegen de lat devieerde (24ste minuut). In het begin van de tweede helft was het Salma Paralluelo die zich met twee doelpunten in de topschuttersstand naast Sam Kerr (Chelsea) trapte. Haar vierde kwam er na een voorzet van Caroline Graham Hansen waarbij ze de bal succesvol controleerde en vervolgens met rechts binnentrapte (3-0, 54ste minuut). Haar vijfde in deze groepsfase lukte ze op aangeven vanop links van Ona Batlle waarna ze nu van dichtbij met de linkervoet scoorde (4-0, 60ste minuut). De honger van FC Barcelona was nog niet gestild want in het laatste halfuur ging de titelverdediger verder op zoek naar doelpunten. Na een voorzet vanop rechts van Lucy Bronze die weggewerkt werd door Fiona Brown trapte Claudia Pina met buitenkant rechts de 5-0 op het bord (73ste minuut). Even later was het half dozijn vol toen Vicky Lopez de voorzet gaf en Lucy Bronze aan de tweede paal de bal terugkopte naar de linkerkant van het doel waar de mee opgerukte captain Marta Torrejon binnenkopte (6-0, 75ste minuut). Zou het duel eindigen met dezelfde score als tijdens de heenwedstrijd in Zweden? Neen, want in de 85ste minuut werd het nog 7-0. De jonge centrale verdediger Martina Fernandez verlengde een hoekschop vanop links van Caroline Graham Hansen en de onfortuinlijke Jessica Wik devieerde de bal ongewild in het eigen doel (85ste minuut). FC Barcelona heeft na 4 speeldagen als enige team 12 punten op 12. Rosengard is het enige team dat in 4 duels nog geen enkel punt haalde in deze groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. Het is dus mede door het 1-1-gelijkspel tussen Eintracht Frankfurt en Benfica uitgeschakeld!

De groepsfase van de UEFA Women’s Champions League gaat verder vanaf donderdag 18 januari 2024 met het inhaalduel tussen Slavia Praag en Sankt Pölten. De week nadien wordt in alle groepen de vijfde speeldag afgewerkt met op woensdag 24 januari 2024 de wedstrijden Häcken BK – Paris FC en Chelsea – Real Madrid in groep D en de duels AS Roma – Bayern München en PSG – Ajax in groep C. Op donderdag 25 januari 2024 staat in groep A Rosengard – Benfica en FC Barcelona – Eintracht Frankfurt op het programma en in groep B krijgen we dan Slavia Praag – Brann en Sankt Pölten – Olympique Lyonnais. De zesde speeldag, de slotspeeldag van de groepsfase, is voorzien op dinsdag 30 januari en woensdag 31 januari 2024.