Share

Precies 77 dagen nadat ze in Parijs hun Gouden Bal wonnen werden zowel Aitana Bonmati als Lionel Messi in Londen bekendgemaakt als winnaars van The Best FIFA Football Awards 2024. De speelster van FC Barcelona en wereldkampioen Spanje was aanwezig om ook deze trofee in ontvangst te nemen maar dat was niet het geval voor Lionel Messi die intussen in de Verenigde Staten speelt bij Club Internacional de Futbol Miami.

Eén, twee en drie mooi op een rij: Aitana Bonmati, Linda Caicedo en Jennifer Hermoso! Foto – (c) FIFA.com

 

Aitana Bonmati won na haar eerste Gouden Bal (the Women’s Ballon d’Or van France Football) nu ook voor het eerst de trofee The Best FIFA Women’s Player of the Year waar ze op de erelijst de opvolgster is van haar ploeg- en landgenote Alexia Putellas, winnares van de vorige twee edities. De spelbepalende middenvelder, die Spanje mee aan een eerste wereldtitel in het vrouwenvoetbal hielp en die FC Barcelona een tweede UEFA Women’s Champions League hielp winnen naast een nieuwe Spaanse dubbel, had in de eindstand met 52 punten uiteindelijk 12 punten voorsprong op de Colombiaanse Linda Caicedo, die voor Real Madrid uitkomt, en 16 op Jennifer Hermoso, de Spaanse spits die voor het Mexicaanse Pachuca uitkwam.

Mary Earps, als doelvrouw vijfde bij de Women’s Ballon d’Or, mag zich de eerste keeper noemen die voor de tweede keer en ook op rij de trofee The Best FIFA Women’s Goalkeeper in ontvangst mocht nemen. Ze won eerder al de Adidas Golden Glove Award op het voorbije WK 2023, ze werd verkozen tot beste doelvrouw in de Engelse Barclays WSL 2022-23, ze kreeg de titels Sunday Times Sportswomen of the Year en BBC Women’s Footballer of the Year en daarbovenop kwam nog haar uitverkiezing tot BBC Sportspersonality of the Year 2023. Ze hield met 28 punten in de eindstand de Spaanse Catalina Coll (14 punten) en Mackenzie Arnold (10 punten) achter zich.

Sarina Wiegman werd in Londen al voor de vierde keer verkozen tot The Best FIFA Women’s Coach. Nadat ze die trofee in 2017, 2020 en 2022 in ontvangst mocht nemen is dat nu ook het geval voor 2023! In het voorbije seizoen won ze met Engeland de eerste Finalissima op Wembley tegen Brazilië, won ze de Arnold Clark Cup in Engeland en leidde ze Engeland vooral naar de finale van het WK down under waarin ze de duimen moest leggen voor Spanje (1-0-verlies). Sarina Wiegman behaalde in de eindstand 28 punten, dat waren er 10 meer dan Emma Hayes, de coach van Chelsea die op het einde van het seizoen bondscoach wordt bij de Verenigde Staten, en 14 meer dan Jonatan Giraldez, de coach die met FC Barcelona in Eindhoven de UEFA Women’s Champions League won.

Er kwam ook nog een FIFA FIFPRO Women’s World 11 uit de bus waarin uiteindelijk slechts twee wereldkampioenen een plaatsje kregen namelijk Aitana Bonmati en Olga Carmona, die het winnende doelpunt maakte in de finale van het WK 2023. Het wereldteam ziet er dit keer als volgt uit: Mary Earps is hier de doelvrouw en de veldspeelsters zijn Lucy Bronze, Alex Greenwood, Olga Carmona, Ella Toone, Aitana Bonmati, Keira Walsh, Lauren James, Sam Kerr, Alex Morgan en Alessia Russo.

Nog meegeven dat er een speciale trofee was voor Marta. Zij kreeg in Londen The FIFA Special Award als erkenning voor haar enorme carrière. Haar vele doelpunten en optredens (115 en 175) voor Brazilië waren een inspiratie voor miljoenen! Ze gaf haar passie door terwijl ze hoge toppen scheerde in Brazilië, Zweden en de Verenigde Staten! Presentator Thierry Henry mocht zelfs aankondigen dat FIFA vanaf 2025 een nieuwe Award in het leven wordt geroepen om haar legendarische prestaties in het daglicht te stellen. Het mooiste doelpunt gescoord in het vrouwenvoetbal zal de ‘Marta Award’ ontvangen!

Lionel Messi verlengde dan weer zijn titel als The Best FIFA Men’s Player of the Year. Hij had met 48 punten er evenveel als de Noor Erving Haaland van Manchester City en dus moest artikel 12 van het regelment toegepast worden en dat zegt dat het meest aantal eerste plaatsen die ontvangen werden door de aanvoerders van de nationale teams de doorslag geven. Dat was 13 – 11 in het voordeel van Lionel Messi. De Franse international Kylian Mbappé van PSG werd hier derde met 35 punten.

Brazilië kwam als team op tegen racisme en won daardoor The FIFA Fair Play Award. Foto – (c) FIFA.com

In de andere categorieën waren de winnaars de Braziliaan Ederson van Manchester City (the Best FIFA Men’s Goalkeeper), de Spanjaard Pep Guardiola van Manchester City (the Best FIFA Men’s Coach), de Braziliaan Guilherme Madruga van Botafogo Futebol Clube (the FIFA Puskas Award), het Braziliaanse nationale mannenteam (the FIFA Fair Play Award) en Hugo Daniel ‘Toto’ Iniguez (the FIFA Fan Award).

Lees nog meer over The Best FIFA Football Awards via:

FIFA.com – The Best FIFA Football Awards

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share