Share

Het is bijna een gewoonte in het Europese bekervoetbal dat op de laatste speeldag van een groepsfase het nog bijzonder spannend wordt. Dat was dit keer ook het geval in de UEFA Women’s Champions League 2023/24 waar het in groep C tot en met de slotseconden duurde vooraleer de gekwalificeerde teams bekend raakten.

In de vooravond viel in groep D de beslissing eigenlijk al vroeg want Paris FC stond al bij de rust thuis in het Stade Charléty in het krijt tegen groepswinnaar Chelsea. De achterstand bij de rust na kopbaldoelpunten van Fran Kirby (0-1, 10de minuut) en van Mia Fishel (0-2, 37ste minuut) werd in de tweede helft alleen maar hoger met nieuwe doelpunten van Guro Reiten (0-3, 74ste minuut) en van Maren Mjelde (0-4, 79ste minuut). Chelsea won deze groep uiteindelijk met 14 punten uit 6 wedstrijden, Paris FC is bij de eerste deelname aan een groepsfase in de UWCL derde met 7 punten uit 6 duels.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Paris FC – Chelsea met dank aan DAZN:

In Spanje hield het Zweedse BK Häcken ondertussen stand tegen Real Madrid, dat wel nog voor de eer speelde en hoopte af te sluiten met een eerste driepunter. Na 65 minuten viel het enige doelpunt van de wedstrijd voor de bezoekers. Rosa Kafaji kopte een voorzet van Monica Jusu Bah tegen de netten en zo was BK Häcken, dat eerder FC Twente uitschakelde en aan de avond begon als geplaatst team, meteen ook helemaal zeker van de allereerste kwalificatie voor de kwartfinales!

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Real Madrid – BK Häcken met dank aan DAZN:

In groep C begon PSG aan de slotdag in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League met de beste papieren. Het had als leider in deze zware groep aan een punt genoeg om zich te plaatsen maar het kon bij verlies op bezoek bij Bayern München en winst van Ajax thuis tegen AS Roma ook uitgeschakeld worden. Dat laatste gebeurde bijna ook. PSG kwam op achterstand op de Bayern Campus na een doelpunt van Giula Gwinn (1-0, 36ste minuut) maar Tabitha Chawinga bezorgde PSG na 73 minuten een levenslijn (1-1). Die was echter van korte duur want bij de eerstvolgende aanval van Bayern stond de Duitse landskampioen opnieuw op voorsprong na een kopbal van Sydney Lohmann (2-1, 75ste minuut). Een owngoal van Georgia Stanway die de poging van Sandy Baltimore in eigen doel deed afwijken bracht echter redding en gaf PSG opnieuw de kwalificatie (2-2, 88ste minuut) maar in de toegevoegde tijd van de toegevoegde tijd ging PSG nog bijna onderuit maar het doelpunt van de voor Pernille Harder ingevallen Jovana Damjanovic kwam er volgens de assistent-scheidsrechter uit buitenspel. Er was geen VAR om het nader te bekijken en dus was na het 2-2-gelijkspel PSG met 10 punten uit 6 duels groepswinnaar en geplaatst voor de kwartfinales. Bayern München was met 7 punten uit 6 wedstrijden uitgeschakeld waardoor het Duitse vrouwenvoetbal voor het eerst sinds de start van het Europese vrouwenvoetbal in het seizoen 2001-2002 onder de naam UEFA Women’s Cup geen enkel team bij de laatste acht heeft!

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Bayern München – Paris Saint-Germain met dank aan DAZN:

Ajax had ondertussen de derde wedstrijd van de groepsfase in de Johan Cruijff Arena gewonnen tegen AS Roma. Ajax kwam daarbij van een achterstand terug want in de eerste helft had Elisa Bartoli de bezoekers op voorsprong gekopt (0-1, 32ste minuut). Het team van Suzanne Bakker sloeg echter op slag van rust terug met de gelijkmaker van Tiny Hoekstra (1-1, 45ste minuut) met haar tweede Europese doelpunt in dit stadion.. Een hoekschop van Sherida Spitse die in eigen doel gedevieerd werd door de ingevallen Sloveense international Zara Kramzar zorgde voor de beslissing (2-1, 84ste minuut). Het debuterende en bijzonder jonge team van Ajax haalde in deze groepsfase 10 punten en mag zo voor het eerst naar de kwartfinales. AS Roma is met 5 punten uit 6 wedstrijden uitgeschakeld. Ajax speelt op dinsdag 19 of woensdag 20 maart 2024 in de heenwedstrijd van de kwartfinales thuis tegen een van de drie groepswinnaars namelijk FC Barcelona, Olympique Lyonnais of Chelsea!

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Ajax – AS Roma met dank aan DAZN:

Op woensdag 31 januari 2024 staat de laatste speeldag van de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League in de groepen A en B op het programma. Vanaf 18u45 kan U op DAZN de duels tussen Olympique Lyonnais – Slavia Praag en Brann – Sankt Pölten volgen. Titelverdediger FC Barcelona speelt om 21 uur uit bij Benfica en op hetzelfde moment staat ook het duel tussen Eintracht Frankfurt en Rosengard op het programma. Op dinsdag 6 februari 2024 wordt er vervolgens geloot voor de kwart en halve finales op weg naar de finale van dit jaar in Bilbao op zaterdag 25 mei 2024.

U kan alle tussenstanden en resultaten volgen via:

UEFA.com – UEFA Women’s Champions League 2023/24

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share