Share

Na de heenwedstrijd in Felcsút hadden de Belgian Red Flames met hun ruime overwinning al een beslissende stap gezet richting het behoud in de A-league van de UEFA Women’s Nations League. Ook in de terugwedstrijd op dinsdag 27 februari 2024 in Leuven namen ze in een bijna identiek scenario opnieuw afstand van Hongarije. De Belgian Red Flames draaiden immers opnieuw een achterstand om in uiteindelijk een verdiende overwinning met dezelfde cijfers!

De Belgian Red Flames voor de aftrap van België – Hongarije in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Veel spanning was er niet meer bij de aftrap van de terugwedstrijd in Leuven. De Belgian Red Flames konden bij wijze van spreken op beide oren slapen want thuis met vier of vijf doelpunten verschil verliezen tegen Hongarije. Neen, dat zou niet gebeuren. Toch waren het de bezoekers die voor rust voor de opmerkelijke acties zorgden. Zo tikte Dora Zeller (1.FC Köln) op aangeven van Viktoria Szabo (FTC- Telekom) nipt naast (11de minuut). Na twee speldeprikjes van de Belgian Red Flames met Tessa Wullaert en Jassina Blom zorgde Hongarije dan voor een mooi uitgespeelde aanval. Dora Süle (Eto FC Gyor) toonde haar technisch vernuft op het middenveld, speelde door naar captain Henrietta Csisar (Inter Milaan), de bal ging vervolgens naar Zsanett Kajan (Fiorentina) die mooi opzij speelde naar de oprukkende Laura Kovacs (ETO FC Gyor). Lisa Lichtfus moest paraat zijn om het schot met rechts uit de winkelhaak te houden en in hoekschop te tikken.

Lisa Lichtfus pakte uit met een prachtige redding op een schot van Laura Kovacs! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op die hoekschop liep het fout want de doelvrouw van Dijon kwam met Dora Süle in de buurt niet bij de met links indraaiend getrapte corner van Zsanett Kajan (0-1). We speelden 26 minuten en Hongarije stond zowaar opnieuw op voorsprong!

Zsanett Kajan trapte een hoekschop rechtstreeks binnen. Hongarije kwam zo 0-1 voor in Leuven tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En de bezoekers begonnen er blijkbaar in te geloven want twee minuten later kwam een voorzet van Kajan via Amber Tysiak en Tine De Caigny bijna perfect voor de voeten van Fanni Nagy (Eto FC Gyor) maar het werd uiteindelijk een hoekschop. En ook die van de andere kant getrapt door Dora Zeller zorgde opnieuw voor gevaar. Lisa Lichtfus kon nog wegboksen maar Laura Kovacs trapte van dichtbij over doel (29ste minuut). En dan volgde er in de 37ste minuut nog een diepe bal van Luca Papp (FTC-Telekom) richting Zsanett Kajan. Lisa Lichtfus aarzelde maar ze had het geluk dat ook de speelster die voor Fiorentina uitkomt niet vastberaden was waardoor ze toch nog de bal kon pakken! En de Belgian Red Flames waar waren ze? Stonden ze wel op het veld vroeg iedereen zich af. Het antwoord kwam er toch nog voor de rust. Eerst trapte Tessa Wullaert een vrije trap vanop links richting Jassina Blom maar die ging uiteindelijk in hoekschop (41ste minuut). Even later mikte Marie Detruyer op de Hongaarse doelvrouw Reka Szocs (Budaörs SC). En dan speelde Sari Kees de bal richting Tessa Wullaert. De speelster van Fortuna Sittard kwam naar binnen, kapte rechtsachter Laura Kovacs uit en mikte de bal met rechts perfect in de verste hoek binnen voor haar 80ste doelpunt voor de Belgian Red Flame (1-1, 44ste minuut). Het was bijna rust, de gelijke stand stond op het bord en de fanfare kon opnieuw wat leuke deuntjes beginnen spelen in de hoop dat de tweede helft van een ander niveau was.

Tessa Wullaert trapte nog voor de rust de gelijkmaker tegen de netten. Het was het begin van wat uiteindelijk nog een ruime overwinning werd! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De Belgian Red Flames kregen tijdens de rust wellicht een flinke bolwassing van bondscoach Ives Serneels. Ze begonnen aan de tweede helft niet alleen met twee nieuwe gezichten (Féli Delacauw en Jill Janssens) maar blijkbaar toch ook met een andere instelling. Het was er aan te zien want met een iets hoger tempo kwam Hongarije er nog nauwelijks aan te pas. Justine Vanhaevermaet zag al vroeg een eerste poging afgeblokt door Dora Zeller (52ste minuut) en even later maakte Laura Kovacs een onnodige fout in de zestien op Laura Deloose (53ste minuut). De Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic gaf terecht een strafschop en Tessa Wullaert trapte die met rechts zuiver in de hoek rechts van doelvrouw Reka Szocs (2-1, 54ste minuut). Flametime kon nu echt beginnen want nog geen drie minuten later stond het 3-1. Jill Janssens gaf de assist, Tessa Wullaert mikte eerst nog met rechts op de Hongaarse doelvrouw maar in de rebound was het met links wel raak (57ste minuut). Haar derde goal van de avond waardoor ze meteen al zeker was om de wedstrijdbal mee naar huis te mogen nemen.

Het werd een avondje Tessa Wullaert in Leuven met alweer 3 goals voor de viervoudige Gouden Schoen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het was echter nog niet gedaan want Davina Philtjens, net ingevallen voor Laura Deloose, kon na een door Lilla Turanyi (Bayer 04 Leverkusen) weggewerkte voorzet van Tessa Wullaert met haar eerst baltoets een kopbal bijna meteen scoren (67ste minuut). Met nog iets meer dan een kwartier te spelen stuurde de viervoudige Gouden Schoen dan Jill Janssens op rechts door. De ex-speelster van OHL die tegenwoordig voor Hoffenheim in Duitsland voetbalt, liet linksachter Fanni Nagy geen kans om haar af te stoppen en mikte dan met rechts mooi in de korte hoek (4-1, 74ste minuut).

Jill Janssens viel succesvol in tegen Hongarije! Hier trapte ze naar doel! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Kort daarna werd een doelpunt van Jarne Teulings nog afgekeurd voor een fout van Davina Philtjens op de Hongaarse doelvrouw (77ste minuut). Na een diepe bal van Tine De Caigny en een hakje van Tessa Wullaert mocht Jill Janssens nog eens op het Hongaarse doel afgaan en met succes want haar schot met rechts in de verste hoek ging opnieuw binnen (5-1, 80ste minuut). Vijf minuten voor tijd had het nog een tennisscore kunnen worden toen Jill Janssens net niet bij de voorzet van Davina Philtjens kon en Tessa Wullaert met rechts over mikte (86ste minuut). Uiteindelijk bleef na vier minuten toegevoegde tijd de 5-1 op het scorebord staan. België won deze barrage voor het behoud zo met een totaalscore van maar liefst 10 doelpunten tegen 2. Goed voor het vertrouwen van de winnaar en wel leuk om daarna ook nog bondscoach Ives Serneels voor het thuispubliek in Leuven in de bloemetjes te kunnen zetten voor zijn 150 voorbije interlands. Toch mag men zich na deze eerste editie van de UEFA Women’s Nations League wel eens afvragen of deze formule met barrages van de derdes van een hogere reeks tegen de tweedes van een lagere reeks wel de juiste is.

Jill Janssens mocht twee keer juichen bij haar invalbeurt tegen Hongarije! Haar eerste doelpunten voor de Belgian Red Flames staan in de geschiedenisboeken! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***DIGEST:

UEFA Women’s Nations League – Terugwedstrijd play-off promotie-degradatie League A / B;

King Power Stadion, Leuven – Dinsdag 27 februari 2024

België – Hongarije 5-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 26′ Zsanett Kajan 0-1, 44′ Tessa Wullaert 1-1, 54′ Tessa Wullaert 2-1 op strafschop, 57′ Tessa Wullaert 3-1, 74′ Jill Janssens 4-1, 80′ Jill Janssens 5-1.

De Belgian Red Flames voor het thuisduel tegen Hongarije in Leuven met staand van links naar rechts Tessa Wullaert, Sari Kees, Tine De Caigny, Amber Tysiak, Justine Vanhaevermaet en doelvrouw Lisa Lichtfus. Op de voorste rij van links naar rechts Janice Cayman, Marie Detruyer, Jassina Blom, Kassandra Missipo en Laura Deloose. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Scheidsrechter: Ivana Martinčić (Kroatië);

Assistent scheidsrechters: Sanja Rodjak-Karšić (Kroatië) en Maja Petravić (Kroatië);
 
Vierde ref: Sabina Bolic (Kroatië).

Toeschouwers: 3.794

***Dit waren alle uitslagen van de terugwedstrijden in de promotie-degradatie in de UEFA Women’s Nations League 2023/24:

België – Hongarije 5-1;

Bekijk een samenvatting met dank aan RBFA / VRT:

Noorwegen – Kroatië 5-0;

Ijsland – Servië 2-1;

Zweden – Bosnië/Herzegowina 5-0 (gespeeld op woensdag 28 februari 2024);

Slovakije – Letland 6-0;

Noord-Ierland – Montenegro 1-1;

Oekraïne – Bulgarije 3-0;

Bekijk de fotoreportages van Sevil Oktem en Stijn Audooren rond België – Hongarije – België via:

Sportpix.be

U kan alle resultaten ook nog eens bekijken via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Nations League 2023/24

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

Share