Share

Wereldkampioen Spanje heeft op woensdag 28 februari 2024 in het Estadio La Cartuja van Sevilla de allereerste editie van de UEFA Women’s Nations League gewonnen. La Roja won in de finale tegen Frankrijk dankzij een doelpunt voor en eentje na de rust!

Wereldkampioen Spanje was in deze allereerste finale van de UEFA Women’s Nations League gespeeld voor 32.657 toeschouwers (een record voor het Spaanse nationale vrouwenteam) veel sterker dan Frankrijk, dat onder leiding van bondscoach Hervé Renard na de eerste winst in een officiële competitiewedstrijd tegen Duitsland afgelopen vrijdag 23 februari 2024 in Lyon, ook voor de allereerste keer met de A-ploeg een eindstrijd op het hoogste niveau bereikte. Maar ‘les Bleues’ ondergingen vooral deze belangrijke wedstrijd. Spanje zorgde dan weer bij momenten voor mooi combinatievoetbal en het kwam even over het halfuur op voorsprong. Na samenspel tussen Olga Carmona en Jennifer Hermoso was het de doelpuntenmaakster van de voorbije WK-finale die de assist gaf waarna Aitana Bonmati in het centrum met succes de bal van dichtbij in doel trapte (1-0, 32ste minuut). Vroeg in de tweede helft was het duel beslist toen Aitana Bonmati de bal op rechts naar Athenea Del Castillo speelde en de voetbalster van Real Madrid de perfecte bal over de grond gaf richting Mariona Caldentey die vervolgens in de buurt van de penaltystip de bal in één tijd met rechts binnentrapte (2-0, 53ste minuut). Frankrijk, dat bij de vrouwen nog nooit een wedstrijd tegen Spanje had verloren, wilde wel maar het kwam in deze finale niet tot één schot tussen de palen. 

Bekijk een samenvatting met de hoogtepunten uit deze finale dankzij SEFUTBOL:

***DIGEST:

UEFA Women’s Nations League – Finale;

Estadio La Cartuja, Sevilla – Woensdag 28 februari 2024;

Spanje – Frankrijk 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 32′ Aitana Bonmati 1-0, 53′ Mariona Caldentey 2-0.

Wereldkampioen Spanje voor de aftrap van de finale van de allereerste UEFA Women’s Nations League! Foto – (c) RFEF

SPANJE speelde met: Catalina Coll ; Ona Battle, Irene Paredes (cap.), Laia Codina, Olga Carmona (68′

Oihane Hernández); Aitana Bonmatí, Laia Aleixandri, Jennifer Hermoso (86′ Vicky López) ; Athenea Del

Castillo (73′ Eva Navarro 73′), Salma Paralluelo, Mariona Caldentey.

Bondscoach: Montserrat Tomé;

Kwamen niet in actie: Misa Rodríguez (GK), Elene Lete (GK), Teresa Abelleira, María Méndez, Alba

Redondo, Alexia Putellas, Lucía Garcia, Maite Oroz, Fiamma Benitez.

Frankrijk stond voor het eerst in een finale met ‘les Bleues’! Foto – (c) FFF

FRANKRIJK speelde met: Pauline Peyraud-Magnin ; Élisa De Almeida, Maëlle Lakrar, Griedge Mbock

Bathy, Sakina Karchaoui; Amandine Henry (cap) (58′ Kenza Dali), Grace Geyoro; Kadidiatou Diani (77′ Julie

Dufour), Eugénie Le Sommer-Dariel (cap), Selma Bacha (77′ Amel Majri), Marie-Antoinette Katoto (58′

Delphine Cascarino);

Bondscoach: Hervé Renard;

Kwamen niet in actie: Solène Durand (GK), Constance Picaud (GK), Estelle Cascarino, Clara Matéo, Sandie

Toletti, Léa Le Garrec, Ève Périsset, Thiniba Samoura.

Gele kaarten: 56′ Ona Batlle (Spanje), 66′ Kadidiatou Diani (Frankrijk);

Rode kaarten: geen.

Aitana Bonmati kreeg de trofee van MVP van de finale! Foto – (c) Sportpix.be / Vrouwenvoetbal.be / Adelina Cobos

Scheidsrechter: Tess Olofsson (Zweden);

Assistent-scheidsrechters: Almira Spahić (Zweden) en Francesca Di Monte (Italië);

Vierde ref: Iuliana Demetrescu (Roemenië);

VAR scheidsrechters: Rob Dieperink (Nederland) en Katrin Rafalski (Duitsland).

Toeschouwers: 32.657.

 

***In de wedstrijd voor de 3de plaats ging het in Heerenveen tussen Nederland, de winnaar in de groep van de Belgian Red Flames dat onder leiding staat van Andries Jonker, en Duitsland, dat in 2016 met de Olympische titel in Brazilië voor het laatst een grote eindoverwinning mocht vieren. Het mirakel van Tilburg kreeg in Friesland geen herhaling want Nederland, geteisterd door veel blessures (Vivianne Miedema en Victoria Pelova van Arsenal moesten afzeggen, Jill Roord is langdurig uitgeschakeld nadat ze eerder dit jaar bij Manchester City in de ligabekerderby tegen Manchester United een kruisbandblessure aan de linkerknie opliep en inmiddels al aan het revalideren is), ontsnapte nog wel in de eerste helft toen Sjoeke Nusken (Chelsea) even over halfweg de eerste helft de paal trof (25ste minuut). Na de rust hadden de Oranje Leeuwinnen minder geluk want zowel Klara Bühl (Bayern München) met een schot van dichtbij met rechts na een assist met het hoofd van Lena Oberdorf (0-1, 66ste minuut) als Lea Schüller (Bayern München) met een kopbal na een voorzet vanop rechts van Klara Bühl (0-2, 78ste minuut) bezorgden het team van interim-bondscoach Horst Hrubesch een Olympisch ticket!

Bekijk een samenvatting van deze wedstrijd dankzij Ons Oranje / KNVB / NPO:

Het podium van de allereerste UEFA Women’s Nations League bestond dus uit Spanje, Frankrijk en Duitsland. Nederland werd vierde en de Belgian Red Flames wisten zich te handhaven in de A-league de hoogste reeks waardoor ze bij de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland kans maken om zich meteen rechtstreeks te plaatsen voor die eindronde. De loting voor die kwalificatie vindt overigens nu dinsdag 5 maart 2024 al plaats.

U kan alle resultaten ook nog eens bekijken via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Nations League 2023/24

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: In de topschutterslijst van de eerste UEFA Women’s Nations League was Tessa Wullaert met haar 7 doelpunten in 8 wedstrijden uiteindelijk derde achter Sharon Beck (Israël) 9 goals en Haley Bugeja (Malta) 8 goals.

Bekijk alle topschutters in de eerste editie van de UEFA Women’s Nations League via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Nations League 2023/24

 

Share