Share

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) maakte op vrijdag 1 maart 2024 bekend dat de bekerfinale bij de vrouwen dit seizoen op woensdag 1 mei 2024 zal plaatsvinden in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven wat ook de thuishaven is van de Belgian Red Flames. Deze nogal vreemde keuze zorgt er in elk geval voor dat de discussie rond de onpartijdigheid in deze beslissing alweer oplaait.

Vorig seizoen zorgden de supporters van Standard en KRC Genk Ladies voor een toeschouwersrecord op Sclessin. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Vorig seizoen vond de bekerfinale bij de vrouwen op Sclessin plaats wat Standard uiteindelijk een niet te onderschatten thuisvoordeel gaf tegen KRC Genk Ladies. Na de 0-0 in de reguliere speeltijd won Standard voor een record aantal toeschouwers (dat wel!) uiteindelijk in de verlengingen met 3-0. Je zou mogen aannemen dat de KBVB zich geen twee keer aan een dergelijke fout wil mispakken en geen twee keer de scheidsrechters en zijn assistenten onder extra druk wil zetten. Maar kijk, we zijn geen seizoen verder en het is alweer van dat. Ook nu wordt net voor het afwerken van de halve finales beslist dat de finale zal plaatsvinden bij een van de favorieten op de eindwinst.

Uiteraard zal men bij de KBVB argumenteren dat het duel in de halve finale tussen SV Zulte Waregem en OHL Women nog moet gespeeld worden (op zaterdag 16 maart 2024) maar met alle respect de kans dat OHL Women een ronde verder gaat is uiteraard een stuk groter dan de kans dat SV Zulte Waregem zich voor het eerst voor deze eindstrijd kan plaatsen. In het andere duel op weg naar de finale gaat het tussen Club YLA en KAA Gent Ladies, twee teams die dus in het geval dat OHL Women ook effectief de finale haalt meteen in mogelijk hun belangrijkste wedstrijd van het seizoen een uitwedstrijd spelen …

Voor de goeie orde bekerfinales horen op een neutraal veld gespeeld te worden anders is er van gelijke sportieve mogelijkheden en neutraliteit geen sprake meer. Er zijn in België wel degelijk genoeg stadions beschikbaar waar een bekerfinale tussen twee van de vier huidige halve finalisten mogelijk is. Men wil dat het Belgische vrouwenvoetbal professioneler wordt en serieus genomen wordt. Dit soort beslissingen zal daarbij zeker niet helpen.

Lees over de bekerfinale in het vrouwenvoetbal vorig seizoen via:

Vrouwenteam.be

Lees nog meer over de bekerfinale van vorig seizoen:

Vrouwenteam.be

En via:

Vrouwenteam.be

Lees meer over de kwartfinales in de Beker van België 2023/24 via:

Vrouwenteam.be

Bekijk de loting voor de halve finales van de Beker van België 2023/24 via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Nog meegeven dat de finale van de Beker van België ook al op zondag 6 mei 2012 in Leuven plaatsvond. Die finale werd destijds gewonnen door Standard dat het met 3-2 haalde van WD Lierse SK.
 

Na afloop van de bekerfinale 2012 vormden de speelsters van bekerwinnaar Standard Femina een erehaag voor WD Lierse SK! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

 

 

Share