Share

Op vrijdag 29 april 2022 mochten we op deze website officieel aankondigen dat KV Mechelen nieuwkomer was op het hoogste niveau in het Belgische vrouwenvoetbal. KV Mechelen werd de elfde club die in de Women’s Lotto Super League zou aantreden. Minder dan twee jaar later is het verhaal echter al ten einde. Er werd zelfs geen licentiedossier ingediend om verder te doen.

Lachende gezichten bij KV Mechelen op vrijdagavond 12 augustus 2022 in Marcinelle na de winnende start in de Women’s Lotto Super League op bezoek bij Sporting de Charleroi (0-1). Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

KV Mechelen kende onder leiding van Farid Goreishvand een redelijk eerste seizoen. Het eindigde 9de in de reguliere competitie met 9 punten op 60 maar in play-off 2 werd het tweede na SV Zulte Waregem. Het bleef in die play-off 2 ongeslagen en won de laatste 5 wedstrijden op rij wat misschien voor extra verwachtingen zorgde in het tweede seizoen. Maar in deze competitiejaarging 2023/24 liep het minder. In de competitie behaalde KV Mechelen Dames wellicht minder punten dan verhoopt (6) en eind november 2023 was er al afscheid genomen van de coach die de start op het hoogste niveau meemaakte. Vervolgens werden er ook nog geen punten gesprokkeld onder leiding van de inmiddels ook al vertrokken interimcoach Inne De Smet en evenmin onder leiding van de begin januari 2024 aangestelde Hilde Clessens. In de kwartfinale van de Beker van België volgde op zaterdag 10 februari 2024 wel nog een uitschakeling na strafschoppen op bezoek bij SV Zulte Waregem (2-2 na verlengingen en 4-3 na strafschoppen). Op vrijdag 1 maart 2024 werd dan de mail verstuurd dat het avontuur van KV Mechelen Dames in de Women’s Lotto Super League geen vervolg zal kennen!

Marie-Paule De Bell al vele jaren bij KV Mechelen Dames was voor aanvang van het duel tegen KAA Gent Ladies enorm teleurgesteld met de gang van zaken! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Marie-Paule De Bell, die de voorbije jaren de opgang meemaakte als voorzitster en ook teamafgevaardigde was, reageerde geëmotioneerd in een interview met de krant Het Nieuwsblad van zondag 3 maart 2024. ‘Het is vooral een financiële beslissing vanuit het hoofdbestuur’, zo liet ze daar optekenen. De club wil inderdaad het geld niet ter beschikking stellen om aan de alweer strenger geworden licentievoorwaarden om deel te nemen aan de Women’s Lotto Super League te voldoen.

De technische staf onder leiding van coach Hilde Clessens en assistent Dimitri Vandenhoeck en de speelsters proberen zich toch nog op te peppen voor de laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie tegen KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De teleurstelling over de gang van zaken was zo groot dat de speelsters beslisten om hun voorlaatste wedstrijd van de reguliere competitie met een rouwband te spelen terwijl ze ook het logo van KV Mechelen op het shirt met een tape onherkenbaar maakten. Ze kwamen wel in actie tegen KAA Gent Ladies maar ze wisten een nieuwe nederlaag (0-2) niet te voorkomen.

Het basiselftal van KV Mechelen in Kontich tegen KAA Gent Ladies op zaterdagavond 2 maart 2024! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Hoe het verder moet met het vrouwenvoetbal bij en het vrouwenteam van KV Mechelen is op dit moment nog niet bekend aangezien het beloftenteam van KV Mechelen op dit ogenblik in de Interprovinciale Reeks Voetbal Vlaanderen B aan de leiding staat en op weg is naar de titel in die reeks. Dat zou betekenen dat zowel het eerste als het tweede team van KV Mechelen in de eerste klasse van het Belgische vrouwenvoetbal zou terechtkomen maar dat is in het nationale vrouwenvoetbal niet toegelaten. Welke beslissing hier genomen zal worden (slechts 1 team dat verder gaat of een A-team in de eerste klasse en een beloftenteam in de Interprovinciale reeks Voetbal Vlaanderen) is ook nog niet bekend.

Ibtissam Bouharat aan de bal tijdens een van de laatste wedstrijden van KV Mechelen in de Women’s Lotto Super League! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het is wel zo dat de Women’s Lotto Super League met het wegvallen van eerst Fémina White Star Woluwe, een club die niet gelinkt is aan een club uit de Pro League, en nu KV Mechelen, dat wel een club is uit de Pro League, voorlopig voor volgend seizoen nog slechts uit 8 teams bestaat. 

Bekijk een korte samenvatting van KV Mechelen – KAA Gent Ladies dankzij KAA Gent TV / DAZN/Eleven Sports:

Lees over het einde van KV Mechelen in de Women’s Lotto Super League:

Website Het Nieuwsblad

Lees meer over KV Mechelen en de Women’s Lotto Super League via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share