Share

De UEFA Women’s Nations League is nog maar net achter de rug en dus kan er meteen ook geloot worden voor de kwalificaties van het volgende EK Vrouwenvoetbal dat in 2025 in Zwitserland zal gespeeld worden. Opmerkelijk is dat de groepsfase over een bijzonder korte periode worden afgewerkt met ook twee wedstrijden in de maand juli van dit jaar!

De Belgian Red Flames bevinden zich door hun derde plaats in de groepsfase van de UEFA Women’s Nations League en hun overwinning in de play-offs tegen Hongarije vooraf bij de loting nog altijd in de A-League en dus in de derde pot. Het speelt dus in de eerste plaats opnieuw 6 wedstrijden in een volledige groepsfase. De mogelijke tegenstanders daarbij zijn Nederland, Frankrijk, Duitsland en wereldkampioen Spanje uit pot 1. Europees kampioen Engeland, Oostenrijk, Denemarken en Italië uit pot 2 en de nieuwkomers in de A-league namelijk Ierland, Finland, Polen en Tsjechië uit pot 4. De Belgian Red Flames kunnen niet loten tegen Noorwegen, Ijsland en Zweden die in pot 3 zitten.

Er zijn in totaal 51 deelnemende landen aan de kwalificaties voor het EK 2025 met ook het organiserende land Zwitserland, dat slechts in de B-league zit maar wel al zeker is van deelname! Daardoor komt er ook na de groepsfase in feite een bijzonder complex kwalificatiesysteem waarbij de vier derdes en de vier vierdes uit de A-league het in een play-off systeem nog opnemen tegen de vijf groepswinnaars en de drie beste tweedes uit de C-league. Na een heen- en terugwedstrijd mogen de acht winnaars een ronde verder en in die tweede kwalificatieronde worden ze dan vervoegd door zes landen uit de B-league.

Die zes landen uit de B-league voor de tweede kwalificatieronde komen als volgt tot stand. De vier groepswinnaars en de twee beste tweedes uit de B-league nemen het na loting in een heen- en terugwedstrijd op tegen de twee andere tweedes en de vier derdes uit die B-league. Die zes winnaars komen dan vervolgens terecht in de tweede kwalificatieronde.

In die tweede kwalificatieronde tenslotte strijden er veertien landen (die op basis van de Europese ranking worden opgesplitst in twee potten) om de laatste zeven tickets voor het EK 2025 in Zwitserland en dat in een heen- en terugwedstrijd.

De Belgian Red Flames kunnen zich dus plaatsen voor het EK 2025 in Zwitserland door eerste of tweede te eindigen in hun groep en dan moeten ze slechts zes wedstrijden spelen. Is dat niet het geval dan kan het gebeuren via de play-offs maar dan zullen ze minstens tien wedstrijden moeten spelen om in Zwitserland te geraken.

***Bekijk hier nog de volledige speelkalender voor het EK 2025 in Zwitserland ziet er als volgt uit:

Loting EK-kwalificatie: Dinsdag 5 maart 2024 om 13 uur.

Kwalificatiewedstrijden groepsfase 1 & 2: woensdag 3- dinsdag 9 april 2024;

Kwalificatiewedstrijden groepsfase 3 & 4: woensdag 29 mei- dinsdag 4 juni 2024;

Kwalificatiewedstrijden groepsfase 5 & 6: woensdag 10- dinsdag 16 juli 2024;

*Loting play-offs: vrijdag 19 juli 2024;

Play-offs speeldag 1 (heen- en terug): woensdag 23- dinsdag 29 oktober 2024;

Play-offs speeldag 2 (heen- en terug): woensdag 27 november -dinsdag 3 december 2024;

Loting EK-eindronde: maandag 16 december 2024;

*EK-eindronde 2025: van 2 tot en met 27 juli 2025 in Zwitserland.

Lees nog meer hierover via:

Website UEFA – UEFA Women’s Euro 2025

Lees over de gaststeden van het EK 2025 in Zwitserland via:

UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2025

Lees ook nog via:

Website KBVB – RBFA

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 
Share