Share

In 2016 namen we afscheid van David Bowie, Prince, Toots Thielemans, Leonard Cohen, George Michael, Muhammad Ali, het team van Chapecoense en … Johan Cruijff. De levende voetballegende. Hij werd geboren op vrijdag 25 april 1947 in Amsterdam en overleed aan longkanker op donderdag 24 maart 2016 in Hospital Sant Pau in zijn woonplaats Barcelona. Cruijff werd wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden en hij won tal van trofeeën waaronder driemaal de Europacup I (de voorloper van de UEFA Champions League) en driemaal de Gouden Bal. De voormalige aanvaller en spelverdeler werd met name geroemd vanwege zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht. Maar hij was bovenal een man met een visie die weliswaar de finale van het WK 1974 met Oranje en het totaalvoetbal verloor maar ook later als trainer altijd aanvallend bleef spelen en met zijn Cruijff Foundation een blijvende inspiratie voor de jeugd en de toekomst blijft!

Foto - (c) NOS

Foto – (c) NOS

Als we Johan Cruijff zeggen dan hebben we het natuurlijk over Nederland en het is net daar dat in de zomer van 2017 het EK Vrouwenvoetbal zal plaatsvinden. Een primeur voor de Belgian Red Flames die er voor het eerst op het hoogste niveau bij zullen zijn. Dat kon ook moeilijk anders na een loting die met als tegenstanders o.a. Estland, Bosnië-Herzegovina en Servië de Rode Loper uitrolde richting kwalificatie temeer omdat die EK-eindronde in 2017 voor het eerst met een vergroot aantal van 16 landenteams zal worden gespeeld. Had het Belgische vrouwenvoetbal zich daar niet voor geplaatst dan konden we net zo goed stoppen met deze sport … Met vier jaar vertraging – de toen nog Rode Duivelinnen hadden ook op het EK 2013 in Zweden niet misstaan – krijgen de inmiddels tot Belgian Red Flames omgedoopte speelsters van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam zo eindelijk de kans om bijzonder belangrijke ervaring op te doen naar de toekomst toe en zich te meten met de allerbesten in Europa. Wees er maar zeker van dat dit na de ontgoocheling van de Rode Duivels op het EK 2016 in Frankrijk wel enig gevoel van nationalisme en fierheid zal opwekken zeker als het team van bondscoach Ives Serneels in die periode er voluit voor gaat en elke kans aanwendt om zich bij de laatste 8 in Europa (of nog beter) te scharen. Dat wordt met tegenstanders als Denemarken, Noorwegen en Nederland moeilijk maar niet onmogelijk. In voetbal is immers alles mogelijk dat toonde 2016 eveneens aan …

De Belgian Red Flames plaatsten zich in 2016 voor het eerst voor een EK-eindronde! Foto - (c) Sportpix.be/David Catry

De Belgian Red Flames plaatsten zich in 2016 voor het eerst voor een EK-eindronde! Foto – (c) Sportpix.be/David Catry

Zo won Leicester City als kansloze outsider de Premier League, veroverde Club Brugge met de 39-jarige Timmy Simons in de rangen voor het eerst sinds 2005 nog eens de Belgische landstitel, speelde Belgian Red Flame en Sparkle 2015 Tessa Wullaert met haar club VfL Wolfsburg de finale van de UEFA Women’s Champions League, scoorde de Belg Yannick Carrasco in de finale van de UEFA Champions League voor Atletico Madrid dat in San Siro uiteindelijk wel verloor van stadsgenoot Real Madrid onder leiding van de debuterende Zinédine Zidane en na de winnende strafschop van Cristiano Ronaldo, kegelde Ijsland in Nice het veel sterker gewaande Engeland uit het Europees Kampioenschap in Frankrijk, stuurde Wales in Rijsel de Rode Duivels onder leiding van Marc Wilmots (voor het laatst zo bleek achteraf) naar huis en klopte Portugal met sterspeler Cristiano Ronaldo in de finale grotendeels langs de kant en een tijdje als assistent-bondscoach op zondag 10 juli 2016 in het Stade de France gastland Frankrijk met het kleinste verschil dankzij een doelpunt in de verlengingen van Eder! En in het najaar haalde blauw-zwart in een groep met Leicester City, FC Porto en FC Kopenhagen 0 op 18 in de UEFA Champions League, ook dat had niemand voor mogelijk gehouden!

Nafissatou Thiam en Greg Van Avermaet met hun gouden medailles in Rio de Janeiro! Foto - (c) Belga

Nafissatou Thiam en Greg Van Avermaet met hun gouden medailles in Rio de Janeiro! Foto – (c) Belga

2016 was ook het jaar van terrorisme met de aanslagen op Zaventem en op het metrostation Maalbeek, op de Promenade des Anglais in Nice, op de luchthaven van Istanbul, op de kerstmarkt in Berlijn, … Aleppo werd verder kapotgeschoten en Donald Trump tweette zich tot president van de Verenigde Staten en we kwamen meer te weten over de Panama Papers en Football Leaks. Gelukkig waren er ook positieve zaken te vermelden zoals het Olympisch goud voor Greg Van Avermaet en Nafissatou Thiam op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro waar het Braziliaanse vrouwenvoetbalteam even Neymar kon doen vergeten maar finaal de eindwinst toch naar Duitsland bij de vrouwen en Brazilië bij de mannen ging.

Standard werd op 20 mei 2016 in Tubeke voor de 19de keer Belgisch landskampioen! Foto - (c) Sportpix.be/David Catry

Standard werd op 20 mei 2016 in Tubeke voor de 19de keer Belgisch landskampioen! Foto – (c) Sportpix.be/David Catry

In België won RSC Anderlecht de reguliere competitie in de allereerste vrouwelijke Super League uit de geschiedenis maar Standard kroonde zich uiteindelijk via de play-offs voor de 7de keer in 8 jaar en al voor de 19de keer in totaal tot Belgisch landskampioen terwijl Lierse voor het tweede jaar op rij de beker mee naar huis nam vooraleer het stopte met ‘betaald’ vrouwenvoetbal. Lyon domineerde dan weer het internationale vrouwenclubvoetbal maar had in de finale in het Italiaanse Reggio Emilia wel strafschoppen nodig om VfL Wolfsburg van een derde UEFA Women’s Champions League te houden. Aline Zeler werd vervolgens nog verkozen tot Sparkle 2016 als opvolgster van Tessa Wullaert, die de allereerste Sparkle in Oostende won. In het najaar werd Standard al in de voorronde Europees uitgeschakeld terwijl het in de competitie na een massale uittocht niet meer zo onaantastbaar leek als voorheen. Maar jammer genoeg stond het bijna volledige eerste deel van de tweede Super League in het teken van een juridische discussie die er eigenlijk geen was. Imke Courtois schreef zich op 30 juni 2016 uit bij de vrouwelijke Rouches en daarna te laat terug in om al in het begin van het seizoen speelgerechtigd te zijn. OH Leuven en KAA Gent Ladies kregen dus terecht de punten uit die wedstrijden. Voor de vrouwelijke Buffalo’s waren die meteen voldoende om zich voor het eerst in de clubgeschiedenis tot herfstkampioen te kronen.

KAA Gent Ladies eind 2016 voor het eerst herfstkampioen in het Belgische vrouwenvoetbal. Foto - (c) Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

KAA Gent Ladies eind 2016 voor het eerst herfstkampioen in het Belgische vrouwenvoetbal. Foto – (c) Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Dat brengt ons tot 2017 het jaar waarin de historie en de headlines nog moeten geschreven worden hopelijk niet alleen in de traditionele sporten maar ook in het door U en ons geliefde Belgische vrouwenvoetbal. We kijken er nu al naar uit wat die hoogtepunten zullen zijn!

Voor nog meer over de Cruijff Foundation ga naar:
Cruijff Foundation

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share