Share

Het heeft in de maand maart 2024 flink wat losgemaakt maar uiteindelijk is de beslissing gevallen. KV Mechelen heeft de aanvraag voor een licentie voor de Women’s Lotto Super League 2024/25 niet opnieuw ingediend. Meer zelfs het kon de visie van de club niet wijzigen want KV Mechelen gaf nu immers aan dat het zelfs tot en met 2030 stopt met vrouwenvoetbal op het hoogste niveau.

KV Mechelen op zaterdag 30 maart 2024 voor de thuiswedstrijd tegen Sporting de Charleroi in play-off 2! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

We hebben het al eerder geschreven dat het initiatief van de ouders van enkele speelsters, supporters en sympathisanten om een crowdfunding op te zetten om ervoor te zorgen dat het bestuur van KV Mechelen toch nog eventueel zou overwegen om de aanvraag voor een licentie voor de Women’s Lotto Super League 2024/25 opnieuw in te dienen een nobel initiatief is. Maar wie de voetbalwereld en zijn leiders een beetje kent wist meteen dat dit ondanks de mooie woorden van Frank Lagast, CEO van KV Mechelen, weinig kans op slagen had. Het is bijzonder jammer dat die mensen zo lang aan het lijntje werden gehouden voor iets waarvan het bestuur van de club wist dat het er niet wil op ingaan want op zich interesseert het vrouwenvoetbal hen niet.

Ook in play-off 2 waren er bij de thuiswedstrijd tegen Sporting de Charleroi fans die bleven geloven in de mogelijkheid van een verlengd verblijf in de Women’s Lotto Super League! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Wie de voorwaarden voor de komende jaren van de Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF er op naleest (het plan Believe & Achieve waarvan sprake is loopt immers tot 2030) zal begrijpen waarom het niet mogelijk was voor KV Mechelen om verder te gaan aan de top van het Belgische vrouwenvoetbal. Professionaliseren betekent immers dat je op alle vlakken de nodige fondsen en middelen ter beschikking stelt om een normale werking op professioneel vlak mogelijk te maken en zeker niet dat je meteen op de inkomsten van de beoefenaars zelf gaat besnoeien. Iedereen weet dat de speelsters in het vrouwenvoetbal in België op dit moment nauwelijks iets of slechts het minimum betaald krijgen. Dus waarom zou men daarop gaan besnoeien. Het is immers een van de eerste voorwaarden om verder te kunnen professionaliseren.

Fans tijdens de thuiswedstrijd van KV Mechelen tegen RSC Anderlecht op zaterdag 17 februari 2024! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het is uiteraard de vrije keuze van elke profclub om hierop verder te willen ingaan of niet. Maar wie verder kijkt dan rond de kerktoren zal moeten toegeven dat het vrouwenvoetbal sinds kort in een opwaartse spiraal zit. KV Mechelen is er wellicht in eerste instantie uit een vorm van opportunisme ingestapt in de wetenschap dat het hen vanwege het vijfjarige voetbalcontract met Eleven Sports misschien financieel iets zou kunnen opleveren. Eenmaal men zag dat dit niet meteen het geval is en dat het meer kost dan wat het opbrengt dan is men kortzichtig en het vrouwenvoetbal liever kwijt dan rijk. Dat er bij het professionaliseren van het vrouwenvoetbal een kostenplaatje aan te pas komt is blijkbaar voor sommige ‘profclubs’ (de vraag is zijn ze dat dan wel) een stap te ver.

Speelsters begroeten de fans na de thuiswedstrijd van KV Mechelen tegen RSC Anderlecht op zaterdag 17 februari 2024 waren er wel wat supporters. Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

De belangrijkste topclubs in Europa hebben inmiddels begrepen dat het vrouwenvoetbal zijn plaats heeft in de internationale sportwereld. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Arsenal in Engeland waar men dit seizoen in vijf competitiewedstrijden in de Barclays Women’s Super League meer toeschouwers zag langskomen in het Emirates Stadium (272.000) dan dat men in de Belgische Pro League competitie bij de mannen ziet over 4 à 5 volledige speeldagen. Maar goed die club heeft wel al jaren geïnvesteerd in vrouwenvoetbal en begint daar nu dus eindelijk ook de vruchten van te plukken.

Lees nog meer over de beslissing van KV Mechelen via:

Website VRT – Nieuws

En op de website van KV Mechelen:

Website KV Mechelen

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

Share