Share

Op dinsdag 9 april 2024 stond al de tweede speeldag in de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland op het programma. De Belgian Red Flames trokken na de Spaanse demonstratie in Leuven naar Viborg waar ze Denemarken partij moesten geven in een mogelijk cruciaal duel wou men zich rechtstreeks plaatsen voor dat volgende EK.

Amalie Vangsgaard aan de bal terwijl Janice Cayman (links) en Kassandra Missipo (rechts) in de buurt zijn! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Red Flames, met ook technisch directeur Frank Vercauteren mee op reis, hielden iets minder dan een halfuur stand op Deense bodem maar dan zorgde Amalie Vangsgaard na een hoekschop vanop rechts van Sofie Svava voor het openingsdoelpunt tussen Sari Kees en Justine Vanhaevermaet in en met de rug naar doel (1-0, 29ste minuut)! Tien minuten later verdubbelde de speelster van Paris Saint-Germain ook de score toen ze aan de tweede paal eenvoudig kon binnentikken nu na een voorzet vanop links van opnieuw Sofie Svava (2-0, 39ste minuut) en het zou voor de rust nog erger worden toen captain Pernille Harder, in haar 150ste interland voor Denemarken, met een knappe pass tussendoor Sofie Svava op links lanceerde en de speelster van Real Madrid met een schot met links in de korte hoek Lisa Lichtfus voor een derde keer te grazen nam (3-0, 44ste minuut). Verbijsterend om te zien! Het leek wel of de Belgian Red Flames vergeten waren hoe je moet verdedigen!

Sofie Svava scoorde zopas het derde doelpulnt voor Denemarken. Pernille Harder die voor de assist zorgde is op weg met de felicitaties! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de tweede helft kreeg België dan toch en voor het eerst twee enorme kansen maar Kassandra Missipo kopte een hoekschop van Tessa Wullaert naast (59ste minuut) en op aangeven van de ingevallen Jill Janssens vergat Justine Vanhaevermaet de bal binnen te trappen. Ze mikte op doelvrouw Maja Bay Östergaard (61ste minuut). Aan de overkant werd Laura Deloose dan ook nog eens kinderlijk eenvoudig uitgespeeld door Frederikke Thogersen die de bal met links in de verste hoek mikte (4-0, 62ste minuut). Het was een pijnlijke avond voor de Belgian Red Flames, die zich uiteindelijk dan toch nog terug in de wedstrijd speelden met eerst een frommeldoelpunt van Sari Kees na een kort genomen hoekschop van Tessa Wullaert en een voorzet van Laura Deloose die doorgekopt werd door Justine Vanhaevermaet (4-1, 67ste minuut). Het werd zelfs nog 4-2 toen doelvrouw Maja Bay Östergaard een voorzet van Tessa Wullaert knullig uit de handen liet glippen en de ook al ingevallen Féli Delacauw op de goede plaats stond om met links binnen te trappen (4-2, 72ste minuut). Tekenend voor het gebrek aan agressiviteit van de Belgian Red Flames in dit duel was dat Amalie Vangsgaard de enige gele kaart van de wedstrijd onder de neus kreeg geduwd omdat ze boos was dat een inworp niet voor Denemarken was (76ste minuut). Even later zorgde een indraaiende bal van Marie Detruyer, die goed doorgelaten werd door Féli Delacauw, bijna nog voor de Belgische aansluitingstreffer maar de bal ging tegen de paal (78ste minuut). Het bleef uiteindelijk bij 4-2 voor Denemarken! Een wake up call voor de Belgian Red Flames want zich rechtstreeks plaatsen voor het EK 2025 in Zwitserland lijkt met deze instelling en manier van presteren onmogelijk. Eind mei begin juni van dit jaar volgen twee ontmoetingen met Tsjechië te beginnen in de Eden Arena van Praag. Daar zullen ze in elk geval veel beter moeten doen dan in Viborg willen ze de laatste plaats in deze groep alsnog vermijden.

Kris Van Der Haegen sprak na de wedstrijd de Belgian Red Flames nog even toe! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor een enthousiast publiek in Burgos waar de wedstrijd een uur later begonnen was hield Tsjechië ondertussen een herschikte Spaanse ploeg tot aan de rust in bedwang. Het werd nog straffer want het team van bondscoach Karel Rada kwam via een knap schot van buiten de zestien van Elisa Sonntogova zelfs op voorsprong (0-1, 56ste minuut) maar die stand stond slechts even op het bord want bijna meteen daarna kopte centrale verdediger Maria Mendez op hoekschop van Alexia Putellas de gelijkmaker tegen de touwen (1-1, 58ste minuut). Net nadat Salma Paralluelo en de debuterende Vicky Lopez op het veld gekomen waren zorgde Jennifer Hermoso op aangeven van Mariona Caldentey voor de Spaanse voorsprong (2-1, 62ste minuut). Athenea del Castillo trof vervolgens de paal (69ste minuut) maar even later werd het uiteindelijk toch 3-1 toen Jennifer Hermoso de bal naar links richitng Mariona Caldentey speelde, zij naar binnen trok, Aneta Dedinova op het verkeerde been zette en knap met rechts over de grond in doel besloot (70ste minuut). Wereldkampioen Spanje is met een 6 op 6 al bijna zeker van een ticket voor het EK 2025 in Zwitserland. Tsjechië begon net als de Belgian Red Flames met een 0 op 6 aan deze EK-kwalificatiecampagne maar wellicht toch met een veel beter gevoel na de eerste twee wedstrijden.

***Dit waren de doelpuntenmakers op dinsdag 9 april 2024 in groep A2:

Denemarken – België 4-2 (rust: 3-0);

Doelpunten: 29′ Amalie Vangsgaard 1-0, 39′ Amalie Vangsgaard 2-0, 44′ Sofie Svava 3-0, 62′ Frederikke Thogersen 4-0, 67′ Sari Kees 4-1, 72′ Féli Delacauw 4-2.

Bekijk de samenvatting met dank aan VRT / Sporza / RBFA:

Spanje – Tsjechië 3-1 (rust: 0-0);

Doelpunten: 56′ Eliska Sonntagova 0-1, 58′ Maria Mendez 1-1, 62′ Jennifer Hermoso 2-1, 70′ Mariona Caldentey 3-1.

Bekijk een samenvatting dankzij Se Futbol:

***De stand na de 2de speeldag:

Spanje 2-6 (10-1);

Denemarken 2-6 (7-3);

Tsjechië 2-0 (2-6);

België 2-0 (2-11);

***Dit zijn de volgende wedstrijden in groep A2:

*Vrijdag 31 mei 2024:

Tsjechië – België; (Eden Arena, Praag);

Denemarken – Spanje (Vejle);

*Dinsdag 4 juni 2024:

België – Tsjechië;

Spanje – Denemarken;

*Vrijdag 12 juli 2024:

België – Denemarken;

Tsjechiê – Spanje;

Dinsdag 16 juli 2024:

Spanje – België;

Denemarken – Tsjechië;

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond Denemarken – België via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share