Share

Terwijl het een drukke voetbalavond was met topwedstrijden in de EK-kwalificatie richting Zwitserland 2025 maar ook in de UEFA Champions League stonden er op het Afrikaanse continent met de terugwedstrijden voor de laatste twee Olympische tickets ook nog twee belangrijke affiches op het programma.

Zuid-Afrika en Nigeria, dat de heenwedstrijd in het Moshood Abiola Stadium in Abuja met 1-0 had gewonnen dankzij een strafschopdoelpunt kort voor de rust van Rasheedat Ajibade (43ste minuut), kwamen als eerste aan bod in het Loftus Versfeld Stadion van Pretoria. Het team van bondscoach Desiree Ellis hoopte op een overwinning maar het kwam tot te weinig kansen om Nigeria te verslaan. Het bleef na een fel bevochten wedstrijd 0-0 waardoor Nigeria voor de vijfde keer in de geschiedenis, de laatste keer was in 2008, met het vrouwenvoetbalteam naar de Olympische Spelen mag afreizen. Nigeria komt in Frankrijk in groep C terecht met als tegenstanders achtereenvolgens Brazilië (in Bordeaux), wereldkampioen Spanje (in Nantes) en Japan (ook in Nantes)!

Lees over de heenwedstrijd Nigeria – Zuid-Afrika via:

Website CAF

En via:

Website Nigerian Government

Bekijk beelden van de terugwedstrijd met dank aan Ramosmoran:

Lees over de terugwedstrijd Zuid-Afrika – Nigeria via:

Website CAF

Later op de avond om 22 uur lokale tijd (dus om middernacht bij ons), ontving Marokko in het Stade Moulay Hassan van Rabat Zambia. Marokko leek op bezoek bij Zambia met de 1-2-overwinning in het Levy Mwanawasa Stadium in Ndola op vrijdag 5 april 2024 een flinke stap te hebben gezet richting een allereerste deelname aan een Olympisch vrouwenvoetbaltornooi. Even over het halfuur had de Marokkaanse doelvrouw Khadija Rmichi in de heenwedstrijd een strafschop van Prisca Chilufya gekeerd (33ste minuut) waarna het nog voor de rust dankzij een schitterend doelpunt van Zineb Redouani, een schot vanop ruim dertig meter, op voorsprong klom (0-1, 45ste + 1′ minuut). Zambia kwam tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd langszij via Lushomo Mweemba (1-1) maar in de slotseconden van de wedstrijd lukte Roselle Ayane, die in Engeland voor Tottenham Hotspur uitkomt, het winnende doelpunt voor het team van de Spaanse bondscoach Jorge Vilda (1-2, 90ste + 5′ minuut).

Ondanks de twee uit gescoorde doelpunten vreesde Marokko toch wel de terugwedstrijd tegen Zambia, dat ook aan de vorige Olympische Spelen deelnam en toen o.a. tegenstander was van Nederland. En die vrees bleek niet onterecht want het enige doelpunt in de reguliere speeltijd in Rabat kwam van Zambia via Barbra Banda kort voor de rust (0-1, 39ste minuut). Zambia bleef in een volledige ommekeer van het resultaat in de heenwedstrijd geloven en in de toegevoegde tijd van de eerste verlenging werden ze ook beloond. Een handspel van Najat Badri werd door de scheidsrechter bestraft met een strafschop die feilloos werd omgezet door Barbra Banda die haar clubvoetbal bij Orlando Pride speelt (0-2, 105′ + 4′ minuut). Marokko wilde nog wel maar het slaagde er niet meer in om een tegendoelpunt te scoren waardoor Zambia voor de tweede keer op rij naar het Olympisch Vrouwenvoetbaltornooi mag! In Frankrijk gaat Zambia achtereenvolgens voetballen tegen de Verenigde Staten en Australië (in Nice) en tegen Duitsland (in Saint-Etienne). Geven we nog mee dat Sakina Ouzraoui Diki van RSC Anderlecht in de heenwedstrijd na 58 minuten inviel voor Ibtissam Jraidi en in de terugwedstrijd in de basis begon maar na 78 minuten vervangen werd door Sabah Seghir. Rania Boutiebi (Club YLA) mocht in de terugwedstrijd plaatsnemen op de bank maar ze kreeg van bondscoach Jorge Vilde geen speelminuten.

Voor meer over Zambia – Marokko ga naar:

Website CAF

Lees over de terugwedstrijd Marokko – Zambia via:

Website CAF

Bekijk beelden van de terugwedstrijd met dank aan Ramosmoran:

Voor nog meer over het Olympisch Vrouwenvoetbaltornooi 2024 ga naar:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

 

Share