Share

Terwijl de ogen van Europa gericht waren op de terugwedstrijden van de kwartfinales in de UEFA Champions League met FC Barcelona-Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund-Atletico Madrid stond op dinsdagavond 16 april 2024 op Sclessin ook de vrouwelijke classico tussen bekerhouder Standard en titelverdediger RSC Anderlecht geprogrammeerd op speeldag 4 van de play-offs in de Women’s Lotto Super League.

De supporters van Standard voor het duel op Sclessin tegen RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

Standard begon aan de wedstrijd met een punt voorsprong op vrouwelijk paars-wit, dat afgelopen zaterdag nog in de slotfase thuis met 2-0 had gewonnen tegen leider OHL Women en zo wat extra kleur had gegeven aan deze topaffiche. Voor enkele honderden toeschouwers zorgden beide teams voor een gesloten eerste helft met vroeg een geblokt schot van Noémie Gelders na de eerste hoekschop voor de vrouwelijke Rouches van Mariam Abdulai Toloba die afgeweerd werd door Ludmila Matavkova (5de minuut). Daarna ging Amber Barrett haar kans van ver (de bal ging naast) waar afspelen richting de mee oprukkende Justine Blave wellicht een betere optie was geweest (13de minuut). Ook Stefania Vatafu probeerde het even later van heel ver nadat ze een wegtrappen van Lisa Musique onderschepte. De bal ging opnieuw naast! (20ste minuut). Vervolgens speelde Lore Jacobs de bal perfect breed richting Stefania Vatafu maar haar schot werd door Lise Musique in hoekschop gekeerd (26ste minuut). Vijf minuten voor de rust speelde Ludmila Matavkova na samenspel met Amélie Delabre dan de bal naar links richting Sarah Wijnants. Zij kwam terug naar binnen, legde de bal voor haar rechtervoet en kwam tussen Welma Fon en Mariam Abdulai Toloba door tot een prachtig schot met rechts dat onhoudbaar bleek voor de doelvrouw van de Rouches (0-1, 41ste minuut). Sarah Wijnants, die vorig seizoen nog in het King Power Stadion in Leuven, paars-wit nog de weg naar de titel toonde!

Sarah Wijnants wordt na haar schitterend openingsdoelpunt gefeliciteerd door Laura De Neve (midden) en Ludmila Matavkova (links)! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

In de toegevoegde tijd noteerden we dan na een Luikse vrije trap dan nog een botsing tussen Claire O’Riordan en Tine De Caigny. De Ierse kon ondanks veel bloed op het gezicht na rust verder, Tine De Caigny bleef met een fikse bult op het hoofd in de tweede helft uit voorzorg langs de kant.

Claire O’Riordan speelde de tweede helft met een hoofdverband na haar botsing met Tine De Caigny op slag van rust! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

Vroeg na de rust liep Amber Barrett van Standard dan een spierblessure op waardoor ze naar de kant moest en waarna Anderlecht meteen ook twee kansen kreeg. De bal belandde via Stefania Vatafu en Ludmila Matavkova bij Amélie Delabre maar haar poging met rechts van nabij het penaltypunt in de zestien werd door Lise Musique gekeerd (50ste minuut). Standard wou op zoek gaan naar de gelijkmaker maar even over het uur onderschepte Laura Deloose een zwak inspelen van Justine Blave op Mariam Abdulai Toloba. De rechtsachter van RSC Anderlecht rukte op en nadat ze zich rond Loredana Humartus had gedraaid speelde ze door op rechts naar Esther Buabadi, die een voorzet gaf richting tweede paal waar de vrijstaande Sarah Wijnants na een balcontrole uiteindelijk met rechts de paars-witte voorsprong verdubbelde (0-2, 61ste minuut).

Sarah Wijnants krijgt felicitaties van Amélie Delabre na haar tweede doelpunt op Sclessin. Ook Lore Jacobs is blij! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

Was de wedstrijd beslist? Misschien maar de vrouwelijke Rouches wilden toch hun reeks van 18 thuiswedstrijden op rij zonder verlies (het verloor voor het laatst thuis in de competitie op zaterdag 4 februari 2023 thuis tegen RSC Anderlecht met 1-2, MM) niet zomaar uit handen geven. Eerst probeerde Zoe Van Eynde het met een schot in de handen van Milla-Maj Maajasari (73ste minuut). Enkele minuten later onderschepte Loredana Humartus een uitspelen van Silke Vanwynsberghe. De bal kwam via Noémie Gelders en een tikje van Stefania Vatafu bij Mariam Abdulai Toloba terecht die met Laura De Neve in de rug met een schitterend hakje Noémie Gelders vrijspeelde waarna de ex-speelster van RSC Anderlecht met rechts de aansluitingstreffer lukte (1-2, 78ste minuut)! Het eerste tegendoelpunt van RSC Anderlecht in deze play-offs dat wel nog altijd op voorsprong stond op bezoek bij Standard! En dat bleef ook zo na een knappe vrije trap van Mariam Abdulai Toloba met rechts nipt over doel getikt door de Finse doelvrouw van paars-wit (85ste minuut).

Mariam Abdulai Toloba en Noémie Gelders met een high five na het eerste doelpunt van Standard! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

Maar dan verspeelde Lola Wajnblum in de tweede minuut van de vijf minuten toegevoegde tijd iets over de middellijn de bal aan Shari Van Belle. De bal ging via Zoe Van Eynde naar Mariam Abdulai Toloba die de bal met rechts een flinke trap naar voren gaf. Milla-Maj Maajasari twijfelde of de bal snel genoeg was om die eventueel in haar zestien in de handen te kunnen nemen of om die eventueel weg te trappen. Dat korte moment van aarzeling waarna ze uiteindelijk toch besloot om weg te trappen met rechts zorgde er echter voor dat Noémie Gelders zo dicht bij haar in de buurt was gekomen dat ze de bal tegen het achterwerk kreeg en dat ze vervolgens de richting het Anderlechtse doel wegspringende bal eenvoudig met rechts kon binnentrappen (2-2, 90ste + 2′ minuut). Standard kwam dus op karakter van een 0-2-achterstand terug om toch nog een gelijkspel af te dwingen in een titelrace die altijd maar spannender wordt.

Noémie Gelders juicht na de late gelijkmaker van Standard op Sclessin tegen RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Mickael Marquet

Standard blijft dus ook na 4 speeldagen leider in play-off 1! RSC Anderlecht en OHL Women, dat thuis met 1-0 won tegen Club YLA, volgen op een punt van de vrouwelijke Rouches!

U kan hier nog een samenvatting bekijken met dank aan Christophe Evrard / RSCA TV/DAZN/Eleven Sports:

Foto’s van Standard – RSC Anderlecht van Mickael Marquet kan U bekijken via:

Sportpix.be

Foto’s van alle wedstrijden uit de Women’s Lotto Super League kan U bekijken via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Nog meegeven dat KAA Gent Ladies en KRC Genk Ladies in de derde wedstrijd van de vierde speeldag in play-off 1 op dinsdagavond 16 april 2024 het op een 1-1-gelijkspel hielden. In Nederland verloor Ella Van Kerkhoven in de halve finales van de KNVB-beker voor vrouwen met 2-1 op bezoek bij Ajax. Dat gebeurde in de verlengingen nadat Ella Van Kerkhoven voor de gelijkmaker zorgde voor Feyenoord (1-1, 67ste minuut) waardoor een extra halfuur nodig was om de eerste bekerfinalist aan te duiden. Voor Ajax scoorde Tiny Hoekstra (1-0, 39ste minuut) en Sherida Spitse (2-1, 94ste minuut). Op woensdag 17 april 2024 speelt Fortuna Sittard nog met o.a. Tessa Wullaert de andere halve finale op bezoek bij Excelsior in Rotterdam. In de UEFA Champions League tenslotte noteerden we kwalificaties voor Paris Saint-Germain, dat na de 2-3 thuisnederlaag in Parijs, met 1-4 won in het Montjuich Stadion op bezoek bij FC Barcelona o.a. dankzij twee doelpunten van Kylian Mbappé. Ook Borussia Dortmund mag naar de halve finales van de UEFA Champions League nadat het thuis met 4-2 won tegen Atlético Madrid nadat het in de Spaanse hoofdstad de heenwedstrijd met 2-1 verloren had. Op woensdagavond 17 april 2024 zijn er nog Bayern München-Arsenal (heen: 2-2) en Manchester City-Real Madrid (heen: 3-3).
Share