Share

Het leek er even op dat de UEFA Women’s Champions League 2024 mogelijk een nieuwe winnaar zou hebben maar in de terugwedstrijden maakten zowel FC Barcelona als Olympique Lyonnais hun favorietenstatus waar. Voor de derde keer op zes jaar spelen zij de finale! Chelsea en Paris Saint-Germain blijven voorlopig op de wachtlijst staan.

39. 398 toeschouwers waren op Stamford Bridge voor de halve finale 2023/24! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Titelverdediger FC Barcelona kwam op zaterdag 27 april 2024 met een 0-1-achterstand op bezoek bij Chelsea in een met 39.398 toeschouwers voor het eerst uitverkocht Stamford Bridge. Het werd een topwedstrijd in de Londense regen met veel emoties en uiteindelijk beslissende momenten met Women’s Ballon d’Or Aitana Bonmati in de hoofdrol bij het openingsdoelpunt (0-1, 19de minuut) en bij de strafschopfase die uiteindelijk door Fridolina Rolfö koelbloedig omgezet werd (0-2, 75ste minuut). De rode kaart voor de Canadese centrale verdediger Kadeisha Buchanan (59ste minuut) ontlokte Emma Hayes na afloop van de wedstrijd de uitspraak ‘de slechtste beslissing in de geschiedenis van de UEFA Women’s Champions League’. Haar droom om afscheid te nemen bij Chelsea met de belangrijkste trofee in het Europese vrouwenclubvoetbal, de enige die ze met deze club nog niet had kunnen winnen, was voorbij. De ontgoocheling daarover enorm groot.

Bekijk een samenvatting van Chelsea – FC Barcelona met dank aan DAZN:

Op zondag 28 april 2024 zagen 29.400 toeschouwers in het met zon overdekte Parc des Princes al een vroege goal van Olympique Lyonnais dankzij een raak schot met links van Selma Bacha van net buiten de zestien (0-1, 3de minuut). Het zorgde ervoor dat PSG na het 3-2-verlies in de heenwedstrijd nog minstens twee doelpunten moest scoren om binnen de reguliere speeltijd verlengingen af te dwingen. Vier minuten voor de rust lukte Tabitha Chawinga, de international uit Malawi die momenteel met 18 goals ook topschutster is in de Franse D1 Féminine, ook al met een trap met links maar van in de zestien de gelijkmaker (1-1, 41ste minuut). De bordjes stonden bij de rust in evenwicht. PSG zou er na de pauze echter niet in slagen om in dit duel nog op voorsprong te klimmen. Het was Olympique Lyonnais dat iets minder dan tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd dankzij een schot van Melchie Dumornay na een assist van Amel Majri de overwinning en meteen ook de kwalificatie voor de finale in Bilbao veilig stelde (1-2, 81ste minuut).

Bekijk een samenvatting van Paris Saint-Germain – Olympique Lyonnais met dank aan DAZN:

De finale tussen FC Barcelona en Olympique Lyonnais wordt op zaterdag 25 mei 2024 gespeeld in het Spaanse Bilbao! De aftrap in het stadion San Mamès is om 18 uur!

Lees nog meer over Chelsea – FC Barcelona via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Champions League 2023/24

Lees nog meer over Paris Saint-Germain – Olympique Lyonnais via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Champions League 2023/24

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share