Share

In het laatste weekend van april 2024 viel in de Engelse Barclays Women’s Super League de beslissing over de degradatie. West Ham United, de club van Belgian Red Flame Amber Tysiak, kreeg zekerheid over het behoud door eerst op zondagnamiddag zelf gelijk te spelen op Villa Park tegen Aston Villa terwijl Bristol City later op de avond thuis verloor tegen Manchester City.

Amber Tysiak geeft hier tegen Spanje aan om op te letten voor Alexia Putellas, tweevoudig winnaar van de Women’s Ballon d’Or! Bij West Ham United dirigeert ze inmiddels de verdediging! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De overstap van de Belgische Women’s Lotto Super League in januari 2023 naar de Engelse Barclays WSL was niet eenvoudig voor Amber Tysiak. Er was uiteraard een aanpassingsperiode nodig maar die ging jammer genoeg ook gepaard met blessureleed waardoor het uiteindelijk tot zondag 23 april 2023 duurde vooraleer ze haar debuut kon maken bij de Londense club in een wedstrijd op bezoek bij Manchester City. Op het einde van het vorige seizoen kwam ze uiteindelijk vier keer in actie voor de ploeg die toen nog onder leiding stond van Paul Konchesky, een ex-speler van de Hammers. In de zomer van vorig jaar zag Amber Tysiak dan dat hij vervangen werd door een vrouwelijke coach. Rehanne Skinner, die enkele weken eerder nog aan de deur werd gezet bij Tottenham Hotspur, kreeg de touwtjes in handen en dat zorgde voor een flinke aanpassing en opnieuw wat tijd om het juiste spelsysteem te vinden. West Ham United begon met een 4 op 12 maar het verloor dan thuis tegen Bristol City (2-3) waardoor het onderaan bleef hangen. In het restant van de heenronde haalde het nog slechts 1 punt uit de volgende 6 wedstrijden waardoor het halfweg de competitie met een 5 op 33 alleen op basis van het doelsaldo nog beter deed dan Bristol City. Voor Amber Tysiak was de slotwedstrijd van de heenronde thuis tegen Tottenham Hotspur wel een historisch moment want op zondag 21 januari 2024 lukte ze haar eerste goal ooit voor West Ham United, de 3-3 na een vrije trap en dus assist van Kristie Mewis. Het leverde echter geen punt op voor haar club want Tottenham lukte daarna nog de 3-4!

Bekijk de goal van Amber Tysiak (West Ham United) tegen Tottenham na 0.59 met dank aan Tottenham Women:

Het was wel het begin van beterschap want hierna won West Ham United twee keer op rij. Eerst op bezoek bij rechtstreeks degradatieconcurrent Bristol City (1-2) en de week nadien voor de allereerste keer in De Barclays WSL tegen Arsenal. In het Chigwell Construction Stadium van Dagenham & Redbridge FC kwam het na een achterstand bij de rust (na een goal van Alessia Russo, 43ste minuut) tegen de latere winnaar van de Engelse ligabeker terug dankzij doelpunten nog voor het uur wedstrijd van Vivian Asseyi (1-1, 50ste minuut op strafschop) en Hawa Cissoko (2-1, 58ste minuut). Het was voorlopig wel de laatste overwinning in de competitie voor de vrouwelijke Hammers want in de volgende 6 duels volgden er nog 4 nederlagen en 2 puntendelingen (1-1 thuis tegen Manchester United en 0-0 thuis tegen Brighton).

West Ham United Women met helemaal rechts achteraan Amber Tysiak voor de aftrap op Villa Park op zondag 28 april 2024! Foto – (c) Fb West Ham United Women

Zondag 28 april 2024 werd dan de dag waarop West Ham United zekerheid kreeg over het behoud in de Barclays WSL. Met zeven punten voorsprong op Bristol City (13 tegen 6) ging het op de 20ste speeldag in de namiddag zelf eerst op bezoek bij Aston Villa. Voor 4.282 toeschouwers op Villa Park hield West Ham United lang stand. De Belgian Red Flame zette in het centrum van de verdediging een goeie prestatie neer door de duels met de recent bij de Engelse Lionesses gestopte Rachel Daly telkens aan te gaan en bovendien de andere speelsters in de verdediging goed te leiden. Het team van coach Carla Ward waar ook nog de Canadese Olympische kampioen Adriana Leon en de Franse international Kenza Dali in de basis staan had het niet makkelijk om een opening te vinden richting het doel van de Australische Mackenzie Arnold. Het eerste doelpunt viel er uiteindelijk pas iets over halfweg de tweede helft toen de Schotse Kirsty Hanson met een versnelling op de linkerflank haar tegenstander uitspeelde, de bal voorgaf waarna de pas ingevallen Zwitserse Alisha Lehmann de bal nog net in doel kon deviëren (1-0, 72ste minuut). Aston Villa leek zo de drie punten binnen te halen maar dat was zonder de verbetenheid van West Ham United gerekend. Amber en haar ploeggenoten bleven strijden tot ver in de toegevoegde tijd en dat had uiteindelijk succes toen de Japanse Riko Ueki de bal vanop rechts voorzette en de ook al ingevallen Shannon Cooke de gelijkmaker binnenkopte mede dankzij een blunder van Sophia Poor, de derde doelvrouw van de club (1-1, 90ste + 5′ minuut). West Ham United kon dus met een punt de bus op voor de terugkeer naar Londen en nadien verloor Bristol City uiteindelijk in het met 8.749 toeschouwers gevulde Ashton Gate Stadium met 0-4 tegen Manchester City door een dubbel van Australisch international Mary Fowler (62ste en 75ste minuut), een owngoal van Amy Rodgers (77ste minuut) en een kopbaldoelpunt van Alex Greenwood (90ste + 9′ minuut). Zo is Bristol City de enige degradant in de FA WSL dit seizoen en hun plaats wordt volgend seizoen ingenomen door Crystal Palace, dat kampioen werd op het tweede niveau.

U kan een samenvatting van Aston Villa – West Ham United bekijken via:

Luister naar Amber Tysiak (West Ham United) dankzij Vrouwenteam TV):

Nog meegeven dat Amber Tysiak dit seizoen nog twee wedstrijden speelt met West Ham United in de Engelse Barclays WSL. Op zondag 5 mei 2024 komt Janice Cayman met Leicester City op bezoek in het Chigwell Construction Stadium van Dagenham & Redbridge FC waar de aftrap om 15 uur is en op zaterdag 18 mei 2024 mag West Ham United voor het slotduel van dit seizoen op bezoek bij Tottenham in het Tottenham Hotspur Stadium aantreden. Ook daar is de aftrap voorzien om 15 uur lokale tijd!

Voor nog meer over West Ham United Women ga naar:

Fb West Ham United Women

En naar:

Website West Ham United Women

U kan stemmen voor Amber Tysiak als speelster van het jaar of als beste jongere van het jaar via:

Women Hammer of the Year – West Ham United

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
Bekijk de goals uit Bristol City – Manchester City via:

Share