Share

Een dag voor de heenwedstrijd van de vijfde Europese halve finale van de mannen tegen het Italiaanse Fiorentina heeft vrouwelijk blauw-zwart op woensdag 1 mei 2024 voor de allereerste keer een trofee gewonnen! In het King Power at Den Dreef stadion van Leuven won het na het nemen van de strafschoppen de Beker van België 2024 ten koste van het team dat deze eindstrijd op eigen veld mocht afwerken OH Leuven Women.

Michel Preud’homme (met blauw hemd) was één van de toeschouwers bij de bekerfinale bij de vrouwen in 2024. Hij kwam uiteraard kijken hoe het team van zijn zoon Guilian (de man met de zonnebril vlak boven hem die CEO is van Club NXT en Club YLA) het zou doen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Wat dat betreft had OH Leuven Women dus net als Standard vorig jaar toen het de finale speelde tegen KRC Genk Ladies (3-0 na verlengingen) een enorm voordeel maar het heeft dat uiteindelijk voor 2.643 toeschouwers (*) niet kunnen uitbuiten want hoewel het tijdens de wedstrijd en vooral in de eerste helft de betere kansen kreeg botste het op een sterke bezoekende doelvrouw. Jorijn Covent zorgde inderdaad al meteen voor belangrijke reddingen eerst bij de poging van Jeslynn Kuijpers waarna Nikée van Dijk in de rebound nog tot ieders verbazing over trapte (9de minuut) en vervolgens in het derde kwartier toen eerst rechtsachter Axelle Van Besauw met een knappe pass met links Jilda Yr Zomers alleen voor haar deed opduiken (41ste minuut) en vervolgens Marie Detruyer vanop de rand van de zestien met rechts uithaalde en ze de bal bijzonder knap over haar doel wist te tikken (44ste minuut). En toch zou het nog voor beide teams naar de kleedkamers trokken 1-0 worden. De bedrijvige Saar Janssen kreeg de bal van Zenia Mertens toegespeeld, ze trok met Angel Kerkhove bij haar in de buurt naar binnen en haalde uit met rechts. De bal week af op de onfortuinlijke Sejde Abrahamsson en viel onhoudbaar voor de Brugse doelvrouw achter haar in het doel (1-0, 45′ + 3′ minuut). OH Leuven Women stond halfweg dan toch op voorsprong terwijl Club YLA nauwelijks voor gevaar had kunnen zorgen al was het niet echt duidelijk of die diepe bal van Rania Boutiebi even voor het halfuur richting Davinia Vanmechelen waarop Faye Lammertijn zich verkeek wel echt buitenspel was. De assistent-scheidsrechter vlagde wel meteen en er was geen VAR voor dit duel dus absoluut zeker zullen we het wellicht nooit weten.

Saar Janssen (22) lukte zonet met een schot dat afweek op Sejde Abrahamsson het openingsdoelpunt voor OH Leuven Women! De weg naar bekerwinst leek open te zijn! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Hoe dan ook Club YLA moest na de rust minstens een doelpunt maken anders was het OH Leuven Women dat voor het eerst met een trofee kon pronken. In het begin van die tweede helft, met nu Linde Veefkind in de ploeg voor de nochtans sterk acterende Axelle Van Besauw, kreeg het team van Jimmy Coenraets een kans om de wedstrijd in een definitieve plooi te leggen. Saar Janssen dribbelde zich met twee Brugse speelsters om zich heen op de linkerflank tegen de achterlijn knap vrij, trok de zestien binnen en speelde terug op Dilja Yr Zomers die haar poging echter gekeerd zag door Jorijn Covent. Nikée van Dijk legde vervolgens terug naar Julie Biesmans die hoog over doel besloot (48ste minuut)! Enkele ogenblikken later moest Faye Lammertijn attent zijn bij een indraaiende hoekschop van Davinia Vanmechelen maar ze tikte de bal op het juiste moment weg uit haar doel (53ste minuut). En dan leed OHL even over het uur twee keer balverlies op de eigen helft waardoor de bal uiteindelijk op de rechterflank bij Davinia Vanmechelen terechtkwam. Zij gaf de bal voor maar in de voeten van Jeslynn Kuijpers, die dan even te lang aarzelde om te ontzetten waardoor de bal via de opzittende Sterre Gielen en Sari Kees voor de voeten van Caitlin Lievens sprong en zij met rechts de gelijkmaker tegen de netten trapte (1-1, 63ste minuut). Een kwartier voor tijd zette Marie Detruyer met een schot met rechts na een inworp van Saar Janssen de Brugse doelvrouw Jorijn Covent nog even aan het werk (75ste minuut) maar OHL Women verzamelde geen grote kansen meer en dat was ook het geval voor Club YLA en dus ging de wedstrijd op een zonnige dag waarbij de temperatuur opliep tot 26 graden de verlengingen in.

Caitlin Lievens zorgde zonet voor de gelijkmaker voor Club YLA! De bekerfinale kan nog alle kanten op! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In die verlengingen viel er weinig te beleven. Pas in het tweede deel van die 15 extra minuten tikte Rania Boutiebi een vrije trap van Sejde Abrahamsson naast (109de minuut) en zorgde de ingevallen Margaux Martlé vanop rechts nog voor gevaar toen ze haar schot met rechts over de Leuvense doelvrouw nipt naast de verste paal naast het doel zag belanden (111de minuut). OH Leuven Women kreeg vervolgens de laatste kans van de wedstrijd toen het in de toegevoegde tijd op rechts nog een vrije trap mocht nemen via Valesca Ampoorter. Rania Boutiebi wist haar voorzet in eerste instantie weg te trappen en het daaropvolgende schot van Zenia Mertens belandde via de buik van Sejde Abrahamsson voor de voeten van Linde Veefkind die op haar beurt haar schot zag afgeweerd en gedevieerd worden in de voeten van Nikée van Dijk maar ook zij kon uiteindelijk niet afronden. Het bleef dus ook na 120 minuten bij 1-1 en dus zouden strafschoppen de winnaar van deze Belgische bekerfinale 2024 bij de vrouwen moeten aanduiden.

Marie Detruyer aan de bal voor OH Leuven Women met Jody Vangheluwe (Club YLA) in de buurt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

OHL Women mocht aan de strafschoppen beginnen aan de kant waar hun fans in de tribune zaten maar dat bleek niet meteen een voordeel want bij de eerste poging van Nikée van Dijk was het alweer Jorijn Covent die stoorzender speelde. De volgende vijf strafschoppen van achtereenvolgens de ingevallen Célien Guns (0-1), Julie Biesmans (1-1), Margaux Martlé (1-2), Linde Veefkind (2-2) en Davinia Vanmechelen (2-3) gingen tegen de netten waarna opnieuw Jorijn Covent de hoofdrol voor zich opeiste en de strafschop van Zenia Mertens stopte. Rania Boutiebi kreeg zo de kans om Club YLA de eerste trofee ooit te bezorgen. Dat gebeurde ook want de recent Marokkaans international geworden flankspeelster van vrouwelijk blauw-zwart trapte de bal met links traag, gekruist en zuiver in de hoek geplaatst links naast Faye Lammertijn in doel (2-4)! Derde keer goede keer dus voor Club Brugge, dat als dertiende club de Beker van België bij de vrouwen veroverde, Voor vrouwelijk OHL is het seizoen ondanks dit pijnlijke verlies voor eigen publiek nog niet ten einde. Het kan nog altijd voor het eerst Belgisch landskampioen worden maar het moet wel al meteen weer bij de les zijn want op zaterdag 4 mei 2024 krijgt het op de zevende speeldag van play-off 1 met het bezoek van RSC Anderlecht aan de Banqup Academy alweer meteen een superbelangrijke topaffiche voorgeschoteld.

Jorijn Covent was niet alleen tijdens de wedstrijd maar ook in de strafschoppenreeks belangrijk voor Club YLA! Ze zorgde voor een dubbele redding en gaf zo haar ploegmaats de kans om het vanop de stip te beslissen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***DIGEST:

*Finale Beker van België 2024 – Woensdag 1 mei 2024 – King Power at Den Dreef stadion, Leuven;

OH Leuven Women – Club YLA 1-1 na verlengingen (2-4 na strafschoppen);

Doelpunten: 45′ + 3′ Saar Janssen 1-0, 63′ Caitlin Lievens 1-1.

Strafschoppen: Nikée van Dijk (gered door Jorijn Covent), Célien Guns 0-1, Julie Biesmans 1-1, Margaux Martlé 1-2, Linde Veefkind 2-2, Davinia Vanmechelen 2-3, Zenia Mertens (gered door Jorijn Covent), Rania Boutiebi 2-4.

Sejde Abrahamsson en Club YLA met de Beker van BelgIë! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*OH LEUVEN WOMEN speelde met: Faye Lammertijn; Axelle Van Besauw (46′ Linde Veefkind), Zenia Mertens, Sari Kees (captain), Saar Janssen; Jeslynn Kuijpers (89′ Vita Van Der Linden), Julie Biesmans, Valesca Ampoorter; Marie Detruyer, Dilja Yr Zomers (98′ Emma Priem), Nikée van Dijk.

Trainer: Jimmy Coenraets.

Kwamen niet in actie: Noelia Gil Pérez, Maurane Marinucci, Margaux Buysse, Elisa Carravetta.

De startelf van OH Leuven Women met staand van links naar rechts: Axelle Van Besauw, Julie Biesmans, Nikée van Dijk, captain Sari Kees, Saar Janssen en doelvrouw Faye Lammertijn. Op de voorste rij staan Zenia Mertens, Jeslynn Kuijpers, Dilja Yr Zomers, Marie Detruyer en Valesca Ampoorter. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*CLUB YLA speelde met: Jorijn Covent, Jody Vangeluwe, Sejde Abrahamsson (captain), Isabelle Iliano, Lyndsey Van Belle (Celien Guns); Sterre Gielen, Caitlin Lievens (64′ Margaux Martlé), Fleur Pauwels, Angel Kerkhove (113′ Chionne Bonny), Davinia Vanmechelen, Rania Boutiebi,

Trainer: David Antunes Pereira.

Kwamen niet in actie: Marie Elferink, Febe Vanhaecke, Hanna Jörgensdotter Stenberg, Jade Heida.

De startelf van Club YLA met staand van links naar rechts: captain Sejde Abrahamsson, Rania Boutiebi, Caitlin Lievens, Sterre Gielen, Isabelle Iliano en doelvrouw Jorijn Covent. Op de voorste rij staan Jody Vangheluwe, Fleur Pauwels, Angel Kerkhove, Davinia Vanmechelen en Lyndsey Van Belle. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Gele kaarten: 60′ Angel Kerkhove (Club YLA), 77′ David Antunes Pereira (trainer Club YLA), 84′ Ayse De

Clerck (T2 Club YLA), 104′ Vita Van Der Linden (OH Leuven Women), 117′ Rania Boutiebi (Club YLA).

De scheidsrechters voor de bekerfinale 2024 met van links naar rechts assistent-scheidsrechter Melissa Lejear, vierde ref Jana Van Laere, scheidsrechter Caroline Lanssens en assistent-scheidsrechter Irmgard Van Meirvenne. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*Scheidsrechter: Caroline Lanssens.

Assistent-scheidsrechters: Irmgard Van Meirvenne en Melissa Lejear.

Vierde ref: Jana Van Laere.

Toeschouwers: 2.643.

Herbekijk nog eens de hoogtepunten van de finale van de Beker van België 2024 met dank aan VRT 1 & Club Brugge TV:

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond de finale van de Beker van België 2024 via:

Sportpix.be

Voor nog meer over deze bekerfinale kan U terecht via:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share