Share

Het tiende WK Vrouwenvoetbal zal in 2027 in Brazilië plaatsvinden. Dat is het gevolg van de stemming op het FIFA-congres op vrijdag 17 mei 2024 in de Thaise hoofdstad Bangkok waar het bid van dat voetbalgek land veel meer steun kreeg dan het gezamenlijk bid ‘Breaking New Ground’ van het trio België, Nederland en Duitsland.

De Belgisch-Nederlandse-Duitse delegatie was vooraf nog optimistisch en vol vertrouwen om dit wereldevenement binnen te halen. Zo liet Belgisch bondsvoorzitter Pascale Van Damme op het 74ste FIFA-congres ooit horen: “Wij zijn er klaar voor. Samen kunnen we deze droom verwezenlijken”. Maar de stemming draaide helemaal anders uit. Het Breaking New Ground-bid kreeg uiteindelijk maar 78 van de 207 stemmen en dat is slechts 37,68 procent, dus eigenlijk een onvoldoende. Het Braziliaanse bid had in het evaluatierapport al net iets beter gescoord dan het Europese bid en dat kwam dus ook tot uiting in de finale stemming waarin Brazilië dus overtuigend (met 119 stemmen) won.

Pascale Van Damme, voorzitster van de KBVB, was vooraf nog hoopvol over het BNG-bid om het WK Vrouwenvoetbal 2027 te organiseren! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het is de tweede keer dat België in een gezamenlijk bid probeerde om een WK gedeeltelijk naar ons land te halen. De formule met Nederland om in het begin van dit decennium voor het WK 2018 bij de mannen binnen te halen was geen succes maar dat had ook wel voor een groot deel te maken met de frauduleuze manier waarop die WK’s werden toegewezen. Dit keer leek het gedurende een tijdje wel alsof de formule met en geleid door sterke vrouwenvoetballanden als Nederland en Duitsland tot een succes had kunnen leiden maar als je weet dat recent een van de Belgische kandidaat gaststeden in dit project zonder stadion met een ex-voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond het niet nodig acht om zijn vrouwenvoetbalteam van zijn eigen club te structureren en professioneler te maken dan maak je jezelf op internationaal vlak wel helemaal belachelijk en kan je eigenlijk geen aanspraak maken om ooit zo’n tornooi te mogen organiseren.

Brazilië mag nu met de FIFA Women’s World Cup 2027 dus na het WK 2014 voor de mannen en de Olympische Spelen 2016 waarbij ook een vrouwenvoetbaltornooi plaatsvond opnieuw een mega sport event organiseren. Voor het eerst zal deze eindronde in Zuid-Amerika plaatsvinden waar voor deze sport, ondanks het feit dat een legende als Marta daar vandaan komt, nog een enorme groei kan gerealiseerd worden.

Marta, die in principe dit jaar afscheid neemt van het Braziliaanse nationale vrouwenteam, kan al vooruitblikken naar het tiende WK in haar land Brazilië! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Europa mocht al drie keer eerder (1995 in Zweden, 2011 in Duitsland en 2019 in Frankrijk) het WK Vrouwenvoetbal organiseren en dus is het eigenlijk geen verrassing dat er nu eens een ander continent aan bod komt. Aangezien ook al Noord-Amerika (De Verenigde Staten in 1999 en 2003, Canada in 2015), Azië (China in 1991 en in 2003) en Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland in 2023) dit tornooi mochten organiseren is het nu enkel nog de vraag wanneer Afrika aan de beurt komt.

De huidige generatie Belgian Red Flames gaat nooit een WK in eigen land mogen afwerken. Ook dat is een gevolg van de stemming op het FIFA-congres in Bangkok op vrijdag 17 mei 2024! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Voor de Belgian Red Flames zit er nu niets anders op dan zich proberen te plaatsen voor het tiende WK Vrouwenvoetbal. Dat zal niet alleen van hun eigen inspanningen afhangen maar ook van die van de beleidsmensen die het kader kunnen creëren waarin ze verder kunnen groeien. Met het project ‘Believe and Achieve’ van de KBVB, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF, hebben ze daarbij hopelijk een eerste stap in de goeie richting gezet. Bijna meteen is echter ook duidelijk geworden dat ze nog veel strenger moeten worden ten aanzien van alle Belgische clubs in het profvoetbal zodat die eindelijk meer financiële inspanningen gaan doen voor de vrouwensport. Het kan toch niet dat profclubs als KV Mechelen en Sporting de Charleroi afhaken als er gevraagd wordt om professioneler te worden of dat een club als Royal Antwerp FC, de oudste club van het land dan nog die recent landskampioen en bekerwinnaar was, gewoon zelfs geen vrouwenvoetbalteam heeft en liever een boete van 50.000 euro betaalt omdat dit hen dan goedkoper uitkomt … Bondsinstanties trek punten af tijdens het lopende of bij het begin van het volgende seizoen, degradeer die clubs naar een lagere afdeling of naar het amateurvoetbal of doe ze ruime bedragen betalen die ten goede komen aan het vrouwenvoetbal in het algemeen. Als dat ook effectief gebeurt dan gaat het vrouwenvoetbal in België er veel beter aan toe zijn dan nu het geval is en dan kan men ook eindelijk gaan dromen van deelname aan of het organiseren van een WK Vrouwenvoetbal!

Lees nog meer over de toewijzing van het WK Vrouwenvoetbal 2027 aan Brazilië via:

Website FIFA.com – WK 2027

En via:

Website KBVB – RBFA

En via:

Website KNVB – Koninklijke Nederlandse Voetbalbond

En via:

Website Duitse Voetbalbond – DFB

En via:

Sporza.be

En via:

Vrouwenteam.be

En via de Braziliaanse voetbalbond:

CBF – Confederação Brasileira de Futebol

en ook:

CBF – Confederação Brasileira de Futebol

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

Share