Share

Om het seizoen 2023-24 af te sluiten ontvingen de Belgian Red Flames op dinsdag 4 juni 2024 in de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland nog Tsjechië. Het team van de herstelde bondscoach Ives Serneels moest voor de gelegenheid uitwijken van hun vaste stek, het King Power Stadium at Den Dreef in Leuven, naar Stayen in Sint-Truiden.

Dinsdag 4 juni 2024 in volle examenperiode waren er niet veel toeschouwers op Stayen voor het EK-kwalificatieduel tussen de Belgian Red Flames en Tsjechië! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Belgian Red Flames waren voor het eerst sinds zaterdag 23 mei 2015 terug te zien op Stayen. Op die dag won België voor de allereerste keer tegen Noorwegen (3-2) en dat in een vriendschappelijk duel waarbij Laura Deloose debuteerde op de linksachter. Meer dan negen jaar later was Tsjechië nu het bezoekende team op het veld van STVV en zij waren er duidelijk op gebrand om hun verlies van vorige vrijdag 31 mei 2024 op de derde speeldag in deze EK-kwalificatiecampagne in Praag recht te zetten. Dat werd vanaf het begin van de wedstrijd duidelijk want Tsjechië nam het heft meteen in handen en het kreeg ook kansen waarbij het nog voor halfweg de eerste helft succes had. Bij een diepe bal van Eva Bartonova duwde de bedrijvige Tereza Szewieczková van Slavia Praag Amber Tysiak opzij waarna ze de bal richting het centrum van het doel speelde, Lisa Lichtfus probeerde nog af te weren maar de bal ging tegen het lichaam van Kamila Dubcova die vervolgens met haar linkervoet in het lege Belgische doel kon tikken (0-1, 19de minuut).

Kamila Dubcova lukte het Tsjechische doelpunt op Stayen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België had eerder ook wel een kans gehad via Tine De Caigny maar zij besloot op de Tsjechische doelvrouw Olivie Lukasova (Slavia Praag) die dit keer de voorkeur kreeg op de voor het Engelse Tottenham Hotspur uitkomende Barbora Votikova (15de minuut). Nog voor het halfuur mocht Olivie zich een tweede keer tonen bij een schot met rechts van buiten de zestien van Marie Detruyer (27ste minuut). En net over het halfuur kon ze met de voet redding brengen toen Elena Dhont een voorzet van opnieuw Marie Detruyer in haar richting kopte waarna Klara Cahynova onvrijwillig de bal terug in haar richting deed gaan en ze die eenvoudig kon oppakken (31ste minuut). Vijf minuten voor de rust sprong een voorzet van Elena Dhont, die met het hoofd verlengd werd door Féli Delacauw, dan weer van het been van Tine De Caigny in de handen van het Tsjechische sluitstuk en even later schrok het stadion zich een hoedje toen Elena Dhont een maar binnen te leggen bal van Féli Delacauw kreeg voorgeschoteld maar naast besloot. Zo erg was dat uiteindelijk niet want de Poolse scheidsrechter Ewa Augustyn floot op aangeven van haar assistente voor buitenspel van Féli Delacauw die na een mooie combinatie de bal had gekregen van Tessa Wullaert (41ste minuut). Bij de rust stond het in België – Tsjechië 0-1.

Elena Dhont, die hier de Tsjechische Franny Cerna van Slavia Praag voorbijgaat, stond bij momenten wel in de kijker tijdens de eerste helft maar scoren lukte niet. Foto – (c) Sportpix.be /| Stijn Audooren

Onmiddellijk na de rust had Tsjechië dan de score kunnen verdubbelen toen Tereza Krejcirikova van dichtbij een voorzet van Eva Bertonova recht op Lisa Lichtfus besloot (48ste minuut). Even later trapte Tereza Szewieczkova na een duel met Amber Tysiak vanuit een iets te scherpe hoek naast (51ste minuut) en aan de overkant werd een schot van Tessa Wullaert gedevieerd waarna doelvrouw Olivie Lukasova nog net in hoekschop kon tikken vooraleer Tine De Caigny bij de bal kon komen (57ste minuut). Net na het uur greep bondscoach Ives Serneels in. Er kwamen drie nieuwe gezichten het veld op bij de Belgian Red Flames. Saar Janssen van OH Leuven Women mocht haar debuut maken in het A-team op de rechtsachter in de plaats van Janice Cayman, die na haar eerste seizoen bij Leicester City in Engeland inmiddels haar 149ste interland speelde, Jill Janssens kwam in de plaats van haar toekomstige ploeggenote bij Hoffenheim Féli Delacauw die de overstap maakt van Fortuna Sittard en Jassina Blom (Tenerife) moest voor meer gevaar en druk zorgen dan Elena Dhont, kampioen met FC Twente, had kunnen doen (61ste minuut).

Saar Janssen, hier met een inworp, debuteerde in Sint-Truiden bij de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Even later had België echter veel geluk dat bij een vrije trap van Tereza Szewieczkova de mee opgerukte Aneta Dedinova de bal met haar rechtervoet niet goed raakte waardoor die maar nipt naast het door Lisa Lichtfus verdedigde doel rolde (67ste minuut). Een kwartier voor tijd bouwde België dan in de gietende regen een nieuwe aanval op die via Saar Janssen, Amber Tysiak en Tessa Wullaert bij de inmiddels ook ingevallen Jarne Teulings (voor de naar Inter Milaan vertrekkende Marie Detruyer) kwam. Zij speelde naar Jill Janssens die op haar beurt de bal teruglegde. De bal kwam vervolgens via de voor Tsjechië ingevallen Alena Peckova bij Jassina Blom terecht die zich vrijdraaide en met links naar doel trapte maar haar poging werd op de lijn gered door captain Petra Bertholdova. Via Kamila Dubcova en Jarne Teulings kwam de bal opnieuw bij Jill Janssens terecht maar die sprong uiteindelijk van haar voet via de paal in de handen van de Tsjechische doelvrouw (75ste minuut). De wedstrijd balanceerde tusssen de Belgische gelijkmaker en de dubbele Tsjechische voorsprong want onmiddellijk aan de overkant mikte Michaela Khyrova op aangeven van Franny Cerna alweer nipt naast (76ste minuut).

Jill Janssens viel uitstekend in en gaf uiteindelijk de assist voor de Belgische gelijkmaker! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Belgian Red Flames kwamen uiteindelijk toch langszij. Ze bouwden een mooie aanval op waarbij de bal via Amber Tysiak en Tessa Wullaert uiteindelijk bij Jill Janssens kwam, zij bewoog zich slim naar de rechterkant van het veld en stuurde de perfecte voorzet richting de tweede paal waar Jassina Blom staalhard binnenkopte (1-1, 78ste minuut). Haar 11de goal voor de Belgian Red Flames in haar 34ste interland! Zat er nog meer in? Jawel want even later kwam Tsjechië met tien te staan. Tessa Wullaert onderschepte een bal richting het centrum van het middenveld van Kamila Dubcova. De viervoudige Belgische Gouden Schoen contoleerde, keek even goed op en stuurde dan Jassina Blom de diepte in. Alleen op weg naar doel werd Blom even afgehouden met de linkerhand en aangeraakt met de tip van de voet door de ingevallen Alena Peckova. Blom viel en de Poolse scheidsrechter Ewa Augustyn had geen andere keuze dan de rode kaart boven te halen (81ste minuut). De vrije trap van Tessa Wullaert die volgde ging na een opvallende schijnbeweging van Jassina Blom in de muur waarna diezelfde Jassina Blom de bal nog in het strafschopgebied dropte waar Justine Vanhaevermaet opdook en in één tijd overtrapte (82ste minuut). Vijf minuten later kreeg België nog een kans toen diezelfde Justine Vanhaevermaet aan de tweede paal een hoekschop van Tessa Wullaert via Aneta Dedinova in een nieuwe hoekschop zag gaan (87st minuut). In de toegevogede tijd mocht Kristyna Ruzickova dan nog eens naar doel trappen voor Tsjechië maar Lisa Lichtfus reageerde attent. Aan de overkant probeerde Jassina Blom het nog met een schot, de Tsjechische doelvrouw loste de bal maar Jill Janssens even afgehouden door Antonie Starova kon net niet meer bij de rebound die uiteindelijk zonder aarzelen weggetrapt werd door Aneta Dedinova (90ste + 3′ minuut).. België kreeg helemaal in het slot nog een hoekschop maar de trap van Tessa Wullaert werd door Olivie Lukosova weggebokst waarna het eindsignaal op Stayen weerklonk (90ste + 4′ minuut).

Na het laatste fluitsignaal was de ontgoocheling over het resultaat af te lezen op de Belgische gezichten! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Mathematisch kan het nog maar rechtstreekse kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland is opnieuw ver weg. En ook het behoud in de A-league is voor de volgende UEFA Women’s Nations League nog geen zekerheid want hoewel België beter doet dan Tsjechië in het onderlinge duel (4 punten tegen 1 en meer uit gescoorde doelpunten) blijven er op de laatste twee wedstrijddagen in de groepsfase nog 6 punten te rapen. De eerste EK-kwalificatiewedstrijd in Sint-Truiden eindigde dus voor de Belgian Red Flames al bij al in een teleurstellend resultaat. De eerstvolgende afspraak met de Belgian Red Flames is overigens opnieuw op Stayen want op vrijdagavond 12 juli 2024 komt Denemarken daar op bezoek!

Bekijk de samenvatting met dank aan VRT / Sporza / RBFA:

***DIGEST:

UEFA WOMEN’S EURO 2025 – Kwalificatie Groep A2:

Stayen, Sint-Truiden – Dinsdag 4 juni 2024:

België – Tsjechië 1-1 (rust: 0-1);

Doelpunten: 19′ Kamila Dubcova 0-1, 78′ Jassina Blom 1-1.

BELGIË speelde met: Lisa Lichtfus; Janice Cayman (61′ Saar Jansssen), Amber Tysiak, Sari Kees, Laura Deloose; Féli Delacauw (61′ Jill Janssens), Justine Vanhaevermaet, Tine De Caigny, Marie Detruyer (68′ Jarne Teulings); Elena Dhont (61′ Jassina Blom), Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

De Belgian Red Flames voor de aftrap van hun EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië in Sint-Truiden. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Riet Maes, Davina Philtjens, Sarah Wijnants, Valesca Ampoorter, Zenia Mertens, Amy Littel, Kassandra Missipo.

TSJECHIË speelde met: Olivie Lukasova; Gabrila Slajsova, Petra Bertholdova (captain), Aneta Dedinova, Eva Bartonova; Kamila Dubcova, Klara Cahynova, Franny Cerna; Tereza Krejcirikova, Tereza Szewieczkova, Michaela Khyrova

Bondscoach: Karel Rada.

Kwamen niet in actie: Barbora Votikova,  Barbora Ruzickova, Karoline Krivska, Dominika Huvarova, Nela Krejcirova, Andrea Staskova, Katerina Svitkova.

Gele kaarten:  20′ Tereza Koubova (Tsjechiê), 28′ Aneta Dedinova (Tsjechië), 39′ Michaela Khyrova (Tsjechiê), 56′ Tereza Szewieczkova (Tsjechiê),

Rode kaart: 81′ Alena Peckova (Tsjechië);

Scheidsrechter: Ewa Augustyn (Polen);

Assistent scheidsrechters: Paulina Baranowska (Polen) en Aleksandra Ulanowska (Polen);
 
Vierde ref: Anna Adamska (Polen).
 
Toeschouwers: 2.368.
 
Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem en Stijn Audooren rond België – TsjechIê via:

Sportpix.be

Lees meer over België – TsjechIë via:

Website UEFA – UEFA Women’s Euro 2025 – Qualifying

Bekijk alle wedstrijden in de UEFA Women’s Euro Qualifying 2025 via:

Website UEFA – UEFA Women’s Euro 2025 Qualifying
 
Bekijk een nog ruimere samenvatting op de website van Sporza:
 
Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 
Share