Share

41 dagen nadat RSC Anderlecht voor de zevende keer op rij landskampioen werd in het Belgische vrouwenvoetbal en nadat even later ook FC Barcelona in het stadion San Mamés van Bilbao de UEFA Women’s Champions League 2024 won tegen Olympique Lyonnais werd er op vrijdag 5 juli 2024 in de gebouwen van de UEFA in het Zwitserse Nyon geloot voor de eerste ronde van de editie 2024/25 met als eindstation het Estádio José Alvalade in Lissabon!

RSC Anderlecht, dat vanaf 2024/25 Dave Mattheus als Director Vrouwenvoetbal en Dennis Moerman als coach heeft, had al meteen meeval bij de loting. Benfica en het Oostenrijkse SKN St. Pölten, vorig seizoen respectievelijk kwartfinalist en deelnemer aan de groepsfase, kwamen al vroeg uit de trommel en zo vermeed vrouwelijk paars-wit toch al de op papier twee sterkste mogelijke tegenstanders. Daarna kwam met KUPS Kuopio ook nog het team waartegen het twee seizoenen geleden in Polen na strafschoppen werd uitgeschakeld uit de trommel.

FC Birkirkara uit Malta gaat het mini-tornooi organiseren!

Deze vrijdag 5 juli 2024 leek RSCA Women in elk geval gunstig gezind want even later werd bekend dat RSC Anderlecht in groep 4 terechtkwam met als ander reekshoofd FK Breznica Pljevlja uit Montenegro.

David Gough, de UEFA Senior Women’s Football Manager en David Balmer, de UEFA Women’s National Team Competitions Manager, zorgden er daarna voor dat FC Birkirkara uit Malta en het Servische ZFK Crvena Zvezda (beter bekend als Rode Ster Belgrado) de andere deelnemers waren in deze groep met de Servische landskampioen, die debuteert in deze competitie, de eerste opponent van de RSCA Women op woensdag 4 september 2024. Dat zal gebeuren in Malta want de wedstrijden zullen georganiseerd worden door FC Birkirkara, de club waar Rachel Cuschieri die in 2017-18 nog voor RSC Anderlecht uitkwam, ooit begon te voetballen.

Dina Blagojevic speelde al in november 2015 met Servië in Leuven tegen België. Zij voetbal in Duitsland bij Sand en Bayer 04 Leverkusen en is een de belangrijke pionnen bij het vrouwenteam van Rode Ster Belgrado! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het vrouwenteam van Rode Ster Belgrado werd pas opgericht in 2011. Het eindigde voorlopig 6 keer tweede in de Servische competitie terwijl het vorig seizoen de titel won met het maximum van de punten 42 op 42, dat zijn er 7 meer dan ZFK Spartak Subotica, de club die de voorbije 13 seizoenen landskampioen werd en dat met Tijana Filipovic de topschutter van de Servische competitie met 19 goals in huis had maar ook punten afgetrokken werd. Vijf speelsters van Rode Ster eindigden in de topschutterslijst in de top 10 namelijk Mina Cavic (12 goals), Nina Matejic (11 goals), Andela Krstic (11 goals), Sofija Sremcevic (9 goals) en Dina Blagojevic (8 goals). Het zijn allemaal internationals voor Servië.

Elena Dhont mag met FC Twente in de eerste ronde uitkomen tegen Cardiff City uit Wales! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Als een van de 22 reekshoofden had de Belgische landskampioen in die eerste ronde de mogelijkheid om eventueel een eerste duel te ontlopen maar de gelukkige hier was het Noorse Välerenga Fotball, dat in groep 11 meteen de finale mag spelen tegen de winnaar van het duel KFF Mitrovica uit Kosovo tegen FCV Farul Constanta uit Roemenië. Verder mag FC Twente, het team van Belgian Red Flame Elena Dhont, het in het ‘Kampioenenspoor’ opnemen tegen Cardiff City FC uit Wales en als het die halve finale wint dan speelt de Nederlandse landskampioen tegen de winnaar van het duel tussen Valur uit Ijsland en ZFK Ljuboten uit Macedonië.

Daarna was het nog even uitkijken of er in het ‘Ligaspoor’ eventueel interessante affiches uit de bus zouden komen. De Nederlandse bekerwinnaar Ajax, vorig seizoen nog kwartfinalist, moet het daar allereerst opnemen tegen Kolos Kovalivka, een debutant uit Oekraïne. Bij eventuele winst volgt een finale tegen de winnaar van het duel tussen het Deense Bröndby en het Italiaanse Fiorentina. Paris FC, dat vorig seizoen Arsenal en VfL Wolfsburg uitschakelde in deze fases van de competitie, mag nu beginnen tegen het Oostenrijkse First Vienna om vervolgens bij eventuele winst het op te nemen tegen Sparta Praag uit Tsjechië of het Zweedse FC Linköping. Meest in het oog springend was ongetwijfeld groep 3 waar Arsenal eerst Rangers ontmoet om bij eventuele winst of Atlético Madrid of het Noorse Rosenborg te treffen. Groep 4 tenslotte heeft met Eintracht Frankfurt tegen Sporting Lissabon ook meteen een topaffiche in de halve finale. De winnaar mag het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen FC Minsk en Breidablik uit Ijsland.

Bekijk de volledige loting van de eerste ronde van de UWCL 2024/25 via:

UEFA.com – UEFA Women’s Champions League 2024/25

Lees ook nog via:

Website RSC Anderlecht

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share