Op vrijdag 12 juli 2024 stond de vijfde speeldag in de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland op het programma. De Belgian Red Flames mochten het opnieuw in Sint-Truiden opnemen tegen Denemarken waarbij het moest winnen om zich nog rechtstreeks te kunnen plaatsen voor het EK. Bij verlies was Denemarken zeker van die eindronde. Nog voor het duel op Stayen begon ontving Tsjechië al wereldkampioen Spanje, dat al zeker is van deelname aan het EK 2025 en inmiddels begon aan de voorbereiding op de eerste deelname van de Olympische Spelen.

Eva Bartonova trapt de strafschop binnen die Tsjechië een historische overwinning op wereldkampioen Spanje zal bezorgen! Foto – (c) FACR

Het was daar dat de verrassing van de avond viel want Tsjechië haalde Chomutov zelfs een 0-1-achterstand op om uiteindelijk met 2-1 te winnen tegen de wereldkampioen, die door de rode kaart van Irene Paredes ook nog met tien speelsters de wedstrijd eindigde. In Sint-Truiden werden Janice Cayman (150ste interland) en Tine De Caigny (100ste interland) vooraf in de bloemetjes gezet maar het werd een jubileum in mineur want nadat het bij de rust nog 0-0 stond ging België uiteindelijk met 0-3 onderuit na een ongewilde owngoal van Janice Cayman na een voorzet van de op rechts mee opgerukte Frederikke Thögersen (0-1, 59ste minuut), even later een doelpunt van captain Pernille Harder, die Janice Cayman uitspeelde (0-2, 65ste minuut) en een derde goal van Sara Holmgaard op aangeven van Pernille Harder nadat Laura Deloose eerder onnodig balverlies had geleden (0-3, 82ste minuut). België moet via de barrages het EK 2025 proberen te bereiken. Denemarken is na de winst op Stayen zeker van deelname!

***Dit waren de doelpuntenmakers op vrijdag 12 juli 2024 in groep A2:

Tsjechië – Spanje 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 15′ Aitana Bonmati 0-1, 44′ Katerina Svitkova 1-1, 51′ Eva Bartonova 2-1 op strafschop.

Rode kaart: 70′ Irene Paredes (Spanje) voor fout op Katerina Svitkova (Tsjechië).

Bekijk de volledige wedstrijd dankzij Women’s Football:

België – Denemarken 0-3 (rust: 0-0);

Doelpunten: 59′ Janice Cayman 0-1 owngoal, 65′ Pernille Harder 0-2, 82′ Sara Holmgaard 0-3.

Bekijk de samenvatting met dank aan VRT / Sporza / RBFA:

***De stand na de 5de speeldag:

Spanje 5-12 (16-5);

Denemarken 5-9 (12-8);

België 5-4 (5-16);

Tsjechië 5-4 (6-10);

Spanje en Denemarken zijn zeker van kwalificatie voor het EK Vrouwenvoetbal 2025 in Zwitserland!

België en Tsjechië spelen zeker de barrages en ze moeten op de laatste speeldag ook nog uitmaken wie derde of vierde eindigt met het oog op een plaatsje in de A-League voor de volgende UEFA Women’s Nations League.