Share

Op vrijdag 12 juli 2024 op de vijfde speeldag in de EK-kwalificatie richting UEFA Women’s Euro Switzerland 2025 hebben drie landen zich weten te plaatsen voor dat eindtornooi dat van woensdag 2 tot en met zondag 27 juli 2025 zal plaatsvinden. Het zijn Ijsland, Denemarken, dat in de groep van de Belgian Red Flames speelt, en Frankrijk.

Ijsland plaatste zich als eerste op vrijdagavond door in Reykjavik in de groep A4 Duitsland, dat het maximum van de punten had en al zeker was van kwalificatie, met 3-0 te verslaan. De doelpunten kwamen op naam van Ingibjörg Sigurdardottir (1-0, 14de minuut), Alexandra Johannsdottir (2-0, 52ste minuut) en Sveindis Jonsdottir (3-0, 83ste minuut). Dilja Zomers (OH Leuven Women) en Hildur Antonsdottir (Fortuna Sittard) stonden aan de aftrap bij Ijsland en ze mochten na 74 minuten zich gaan klaarmaken voor het feest rond de kwalificatie want met 10 punten op 15 kon Ijsland niet meer bijgehaald worden door Oostenrijk (7 op 15) waartegen het uit een gelijkspel afdwong (1-1) en thuis won (2-1). Ijsland pakte in deze campagne thuis een 9 op 9 (het won op de openingsdag met 3-0 tegen Polen). Alleen op bezoek bij Duitsland wist het geen punten te pakken (3-1-verlies). Ijsland, op het vorige EK 2022 in Engeland nog tegenstander van de Belgian Red Flames, staat voor de 5de keer op een EK-eindronde.

Denemarken plaatste zich in de groep A2, die van de Belgian Red Flames, voor de EK-eindronde in Zwitserland. Dat gebeurde zelfs op Stayen in Sint-Truiden door met 0-3 te winnen tegen het team van bondscoach Ives Serneels. Een voorzet van Frederikke Thogersen werd ongewild door Janice Cayman in eigen doel gewerkt waarna Pernille Harder en Sara Holmgaard voor de eindcijfers zorgden. Denemarken haalde zo 9 punten op 15 waardoor het zekerheid kreeg over het ticket voor de EK-eindronde van volgend jaar. Denemarken begon met een 6 op 6 door te winnen op bezoek bij Tsjechië (1-3) en thuis in Viborg tegen België (4-2). Daarna volgden twee nederlagen tegen wereldkampioen Spanje (0-2 thuis en 3-2 in Tenerife). Denemarken stelde vervolgens met een overwinning in en tegen België de 11de deelname aan een EK veilig!

Frankrijk plaatste zich als laatste vrijdagavond door in Dijon in de groep A3 met 2-1 te winnen tegen Zweden. Sakina Karchaoui opende met een prachtig schot de score voor Frankrijk (1-0, 32ste minuut) maar kort na de rust zorgde Josefine Rybrink voor de gelijkmaker (1-1). Het was Marie-Antoinette Katoto die in de 74ste minuut ‘les Bleues’ naar de eindronde trapte (2-1). Onder leiding van bondscoach Hervé Renard begon Frankrijk met een 6 op 6 door thuis te winnen tegen Ierland (1-0 door een doelpunt na 6 minuten van Marie-Antoinette Katoto) en op bezoek in Zweden (0-1 dankzij een kopbaldoelpunt van Wendie Renard in de 80ste minuut)). Ook de op papier moeilijkste wedstrijd in Newcastle tegen Europees titelverdediger Engeland werd met een driepunter afgesloten (1-2-winst na knappe goals van Elisa De Almeida en opnieuw Katoto) maar vervolgens verloren de Fransen in Saint-Etienne tegen de Lionesses (1-2). Frankrijk, dat er sinds 1997 altijd bij was op de EK-eindrondes, zorgde er met de winst in Dijon tegen Zweden voor dat straks in Zwitserland voor de 8ste keer mag deelnemen.

Naast gastland Zwitserland zijn nu dus ook al Spanje, Duitsland, Ijsland, Denemarken en Frankrijk geplaatst voor het EK 2025!

Lees nog meer hierover via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2025 Qualifying

Lees nog meer over het EK 2025 in Zwitserland via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

 

 

Share